Hižica za ljubitelje dizajna

Subjektivna sam. Naravno da je meni, rođenoj Puležanki, Pula najdivniji grad prepun kreativnih i divnih ljudi. Vjerojatno još i više zato što ne živim u Puli, pa sve vidim ružičastijim naočalama. Ali možda su to i ispravne naočale, a ne one tipično pulske u kojima se sve gleda s dozom (samo)kritičnosti.

JASMINA I DAVOR BECK

Uglavnom, danas ću vam ispričati priču o Hižici. Malom dućanu u središtu grada kojega su pokrenuli sestra i brat, dizajnerica i arhitekt, odnosno Sara i Bernard Domniku. Njihova priča je sjajna…

Roditelji su im godinama bili u trgovačkom biznisui kada su Sara i Bernard rekli da će otvoriti dućan s probranim dizajnerskim stvarima u Puli – roditelji su rekli: “Vi niste normalni!”

JASMINA I DAVOR BECK

Istina. Pula i Puležani imaju osebujan mentalitet, teško je uspjeti u Puli… a imati nišni dizajnerski dućan u bilo kojem malom gradu bilo bi užasno zahtjevno.

No, uspjeli su. Iza njih su tri i pol godine rada i jako puno odrađenih projekata.

JASMINA I DAVOR BECK

– Hižica nije samo dućan, to je zapravo showroom naših projekata, načina razmišljanja i stvari koje volimo. Naime, ja vodim Hižicu, brat Bernard ima arhitektonski ured i bavi se projektiranjem i opremanjem, a zajednički imamo studio Kumpanija, u kojem surađujemo i radimo projekte od uređenja interijera do opremanja – ispričala je Sara, dodajući kao im vlastiti dućan pomaže da projekte opreme brže, lakše, bolje, konkurentnije…

– Ponuda Hižice prvenstveno je vezana uz hrvatski i skandinavski dizajn te ponudu predmeta koju bi trebali naručivati izvana, a želite ju opipati i vidjeti uživo. To su većinom stvari za dom i ključni komadi namještaja – stolovi, fotelje, stolići, lampe… Glavni kriterij odabira nam je vlastiti osjećaj – biramo stvari koje bi voljeli imati kod sebe doma ili u projektima koje radimo. To su kvalitetni, a ne preskupi dizajnerski komadi te predmeti koji pobuđuju veselje i emocije – objasnila je Sara.

JASMINA I DAVOR BECK

I uistinu, zato valjda i Hižica izgleda kao nečiji dom ili studio, a ne poput dućana.

– Biramo stvari koje se uklapaju u našu estetiku po bojama, teksturama, funkcionalnosti i izvrsnog omjera cijene i kvalitete. Zato pokušavamo što više gurati hrvatski dizajn jer su hrvatski materijali i izrada izuzetno kvalitetni. Grupa, Modul, Nunc, Hdizajn, Marina Marinski, Terra… samo su neki od hrvatskih brendova, a s nekima od njih smo napravili i limitirane serije i suradnje – objasnila je Sara.

JASMINA I DAVOR BECK

Među njima je i Marina Marinski s kojom su napravili kolekciju koja se može kupiti isključivo u Hižici.

JASMINA I DAVOR BECK

– Marinski x Hižica šalice su izvana bijele, a iznutra u boji, a na sebi imaju malo srce koje označava našu međusobnu ljubav i podržavanje – kaže Sara.

JASMINA I DAVOR BECK

I ja sam vrlo slaba na hrvatski dizajn, no moram priznati da su me jako privukle i ByOn lampe i dekorativni predmeti.

Da ne duljim, otkrijte sami njihovu ponudu u galeriji fotografija još jednih talentiranih Puležana, fotografa Jasmine i Davora (link).