Zero-waste pakiranje poklona: Što je Furoshiki?

Ovakve situacije možda nas potaknu da malo promislimo što sve bacamo, a što bi se sve moglo iskoristiti. Hvala ti Anastasya na divnoj Dgreen ideji o darivanju. Btw Anastasya je autorica divnog bloga o putovanjima „Little Footsteps in the Big World“

PIŠE: Anastasya Raditya – Ležaić

Znam da Božić i slavlja mnogima sada u doba samoizolacije nisu na pameti, no možda je baš sada dobro vrijeme da promislimo malo o svojim postupcima. Ja tako razmišljam o Božiću i o svom dodatnom smeću koje smo napravili zbog pakiranja poklona tijekom blagdana. Svi volimo darivati voljenoj osobi, pokazati da nam je stalo, pažljivo birati ono nešto malo što bi se toj osobi jako svidjelo. A tijekom blagdanskog perioda, ta navika darivanja još je prisutnija. Kako bi darovi bili lijepi i reprezentativniji, zamatamo ih papirima za zamatanje poklona.

Iako se oni zovu papiri za zamatanje, većina njih zapravo nisu papiri koji se mogu reciklirati. Obični papiri za zamatanje poklona imaju sloj plastike na sebi te su umjetno obojani, zbog čega završavaju na odlagalištima. Čim papir ima selotejp ili šljokice, sigurno je da se ne može reciklirati. Šljokice su sitni komadi plastike koji završavaju u moru i općenito jako opasni za organizam, o tome sam pisala u prethodnoj kolumni.

U Engleskoj navodno svake godine 5 milijuna tona papira za zamatanje poklona završava na odlagalištima tokom cijele godine, dok u SAD-u 4 milijuna tona papira za zamatanje završava na odlagalištima samo tijekom blagdana. Inače, 6 odraslih stabala je potrebno za proizvodnju jedne tone papira, pa zamislite koliko stabala treba posjeći kako bi imali lijepe, šarene papire koji se koriste doslovno nekoliko minuta prije nego se to baci u kantu za smeće.

PINTEREST

Tek nedavno, u jednoj Briselskoj grupi, čula sam o Furoshiki – japanskom načinu zamatanja poklona s lijepim višekratnim tkaninama. S furoshiki tkaninama japanci zamataju darove, vina, knjige, kutije s domaćim kolačićima i druge poklone još od 14. stoljeća. Fora je u tome što se tkanina može opet i opet koristiti, a može biti i dio samog poklona. Ne treba posebna tkanina za ovaj način zamatanja poklona, mogu se koristiti one koje već imate: obična pamučna platna, stari šalovi, ostatak materijala, itd.

Ako imate djecu koja jako vole crtati doma, iskoristite i tu opciju. Darove i onako znamo često zamotati i običnim bijelim papirima s dječjim crtežima, nakon što su ih naša djeca iscrtala. Tako, uz sve ostalo, daru dajete dodatni znak pažnje, pokazujete i kreativnost Vaše djece.

Naravno, osim zero-waste pakiranja poklona, često naglašavam i zero-waste poklon općenito. Prijateljima i prijateljicama poklanjam vaučer za masaže, ulaznice za koncert, a djeci najbližih prijatelja darujemo raznih iskustva: vaučer za jahanje konja, karta za kazalište lutaka, ulaznicu za zoološki vrt, itd. U našoj obitelji ionako su iskustva najbolji pokloni.

Odavno smo odlučili da nam ne treba još igračaka u kući, kojih imamo već i previše. Djeci smo za prošli Božić darovali put i ulaznice u Oceanium u Rotterdamu. Osim što nismo morali zamotati posebno, oduševljenje s poklonom (zapravo, s Oceaniumom) traje i do danas. Još pričaju i dalje o morskim psima i ražama koji su im plivali iznad glave.

Kako će starija kćer uskoro napuniti 6 godina, baš smo je jučer pitali što bi željela za rođendan. Umjesto neku igračku, eto, izjavila je da za rođendan želi da idemo u jedan animalni tematski park i botanički vrt u Belgiju: Pairi Daiza. Baš smo si bili ponosni!

I vjerujemo da ćemo ubrzo opet svi putovati. A do tada evo par videa u kojima možete naučiti zamatati razne predmete.

Zamatanje boce:

 

Zamatanje knjige

Zamatanje kutije:

Zamatanje s tradicionalnom tehnikom”kravata” čvora

Tradicionalna metoda “bento box”