DGREEN KOLUMNA: Jeste znali da se samo u Velikoj Britaniji, svake se godine potroši oko 1,2 milijarde metara plastične folije, što je duljina dovoljna za zamatanje Zemlje čak trideset puta? Naša Green kolumnistica Anastasyu Raditya Ležaić pripremila vam je održivu, praktičnu i lijepu alternativu klasičnim folijama – Bee’s wax wrap

PIŠE: Anastasya Raditya – Ležaić

Prošloga smo mjeseca pričali o prehrambenom otpadu. Eto, ni u veljači se nisam previše odmakla od hrane. Sjetila sam jedne bitne stvari koju u kuhinji ima baš svako kućanstvo, a izuzetno je štetna za okoliš. Koristimo je kako bismo pokrili zdjelicu preostale salate prije nego što je spremimo u hladnjak, kako bismo zamotali polovicu limuna koja nam je ostala, ali i kako bismo zamotali i svježima održali sendviče koje nosimo na piknik. Da, to je plastična folija.

Samo u Velikoj Britaniji, svake se godine potroši oko 1,2 milijarde metara plastične folije, što je duljina dovoljna za zamatanje opsega planeta Zemlje čak trideset puta.

Prema podacima Američkog Clean Air Councila, U SAD-u se svake godine se potroši toliko folije da bi se njime mogla omotati cijela površina države Texas (oko 700 km2). A vrlo, vrlo mali postotak plastične folije u svijetu se reciklira zbog prirode takve plastike koja može začepiti strojeve za recikliranje.

Ona često završava u moru i oceanima, slučajno je pojedu morske životinje jer ju je lako zamijeniti za meduze. U morima i oceanima lako se pretvara mikro plastiku koju također jedu morske životinje koje mi kasnije konzumiramo. Tako mikro plastika ulazi u hranidbeni lanac i može uzrokovati probavne smetnje i zdravstvenu prijetnju kod ljudi. Kao i drugi plastični proizvodi, kada završe na odlagalištima, treba im stotinu godina da se razgrade, a i postoji rizik ispiranja kemikalija u podzemne vode.

Pitanje koje se nameće je što možemo činiti kod kuće, malim koracima, kako bismo umanjili taj negativan utjecaj na okoliš? Mogli bismo prestati koristiti plastičnu foliju? Ali kako onda održati hranu svježom, čime pokriti zdjelice, omotati sendviče i preostale polovice voća? E, pa postoji pametno (i lijepo) rješenje!

www.beeswrap.com

U jednoj grupi na Facebooku za mame u Bruxellesu, gdje živim, naletjela sam na zanimljivu temu: pričalo se o omotu/foliji s pčelinjem voskom koji bi mogao u potpunosti zamijeniti plastičnu foliju.

Poznat je uglavnom kao „Bee’s wax wrap“, a danas u svijetu postoji više proizvođača ove alternative plastičnoj foliji. Ukratko, omot je napravljen od pamuka (kod većina proizvođača od organskog pamuka), pčelinjeg voska (iz održivog izvora), organskog ulja jojobe te smole drveća.

Kombinacija tih sastojaka stvara omot/foliju za hranu koja ima prirodna antibakterijska svojstva te se može višekratno koristiti. Potrebno je samo toplinom ruku zamotati/oblikovati „Bee’s wax wrap“ oko komada hrane ili posude, a kad se omot ohladi – što će se dogoditi za nekoliko sekundi, on zadržava svoj oblik kao da je zapečaćen.

Nakon korištenja, omot treba oprati blagim sapunom i hladnom vodom, osušiti ga na zraku i opet će biti spreman za upotrebu.

Može se čak koristiti i za spremanje hrane u zamrzivaču. A ono što je najbitnije, na kraju tijeka korištenja (ovaj omot možete koristiti do godine dana) omot možete staviti u komposter ili ga koristiti kao prirodni i učinkovit pokretač vatre. Potpuno je biorazgradiv i kompostabilni.

www.beeswrap.com

Isprobali smo jedan set omota marke Bee’s Wrap koji dolazi u 3 različite veličine. Naručila sam ih preko Amazona i super su mi! Stalno ih koristimo i lako ih je održavati. Jedini nedostatak je to ovaj omot nije proziran pa se ne vidi koja je hrana zapakirana, ali i na to se lako naviknuti. Možda zato što su uzorci jako zgodni. Plastičnu foliju smo konačno u potpunosti izbacili iz domaćinsva.

Ako još ne znate što biste dragoj osobi pokloniti za Valentinovo, nadam se da sam Vam dala jednu green ideju. Možete razveseliti najdražu osobu, ali i najdraži planet.