Terariji – idealne biljke za ordinacije i čekaonice

Dečki iz Dnevne doze biljaka vode nas u stomatološku ordinaciju u Prečkom i otkrivaju sve o samoodrživim terarijima nove generacije

PIŠU: LEON BOŽIĆ I TOMISLAV ŠTRKALJ

Ordinacije i čekaonice ne moraju biti dosadne, tmurne i neprivlačne prostorije na koje smo navikli. Jedna od čekaonica nove generacije je ona stomatološke ordinacije Stomatologija i estetika u zagrebačkom naselju Prečko.

Ordinacija je neobična već po samoj osvijetljenosti, glamuroznosti i toplini prostora, a biljke se pridružuju u dobrodošlici klijenata. Osim već postojećih biljaka u visokim, sjajnim teglama, u čekaonici je sada i samoodrživi biljni terarij biOrb Air 60 – terarij koji radi sve za vas.

Zašto staviti terarij u prostor poput čekaonice?

Prostor u kojem će ljudi provoditi vrijeme čekajući svoj termin može im pružiti nešto zanimljivo za promatranje ili odvlačenje pozornosti osim već standardne ponude časopisa i novina ili čak TV-a. Osim toga, dokazano je da zelenilo podiže koncentraciju, a umanjuje tjeskobu i anksioznost – idealno za prostore koji nekome mogu djelovati stresno ili buditi negativne emocije.

Osim toga, biljke su zatvorene u kućištu zbog čega ćete izbjeći bilo kakvu kontaminaciju prostora koji inače mora biti potpuno čist, kao što je liječnička ordinacija. To znači da možete koristiti i ostale terarije kao što su naši samoodrživi terariji u staklenci, a ne samo biOrb Air 60 terarij.

Zašto je biOrb terarij drukčiji od drugih?

Zato što je ovaj terarij potpuno automatiziran i sve potrebne radnje obavlja sam! U poklopac su ugrađeni rasvjeta za uzgoj biljaka (pa terarij može i u prostore bez prozora), sustav ventilacije te sustav vodene maglice. U bazi na kojoj sjedi kupola od pleksiglasa nalazi se spremnik vode koja se sustavom samonavodnjavanja dovodi do supstrata u kojem su posađene biljke. Spremnici se pune vrlo rijetko, svega jednom u nekoliko mjeseci.

Sustav rasvjete pali se u ciklusima u 12 sati od trenutka kada je terarij ukopčan u struju, a moguće je namjestiti stupanj vlažnosti i stupanj cirkulacije zraka, ovisno o biljkama koje ste posadili.

Kako smo ga uklopili u interijer?

Sastavljeni terarij pun vode poprilično je težak pa smo pažljivo birali stalak ili stolić na kojem ćemo ga smjestiti. Na kraju smo dizajnirali stalak izrađen po mjeri koji se svojom zlatnom bojom savršeno uklopio među detalje u čekaonici.

Terarij smo ukrasili hardscaping materijalima poput kamenja, grana i mahovinom, a posadili smo raznovrsne terarijske biljke manjega rasta koje neće tako brzo prerasti svoj novi prostor. Osim toga, kako bismo održali uredan izgled terarija, biljke je potrebno šišati svakih 3-6 mjeseci.

Sviđa li vam se ovakav način korištenja biljaka u poslovnim prostorima ili želite vlastiti primjerak? Javite nam na @dnevnadozabiljaka.