Vertikalni vrt super rješenje za lošu akustiku uredskih zgrada

Dečki iz Dnevne doze biljaka vode nas u novi ured IT tvrtke Laus CC i otkrivaju tajne kako kombinirati posude i izgled biljaka

PIŠU: LEON BOŽIĆ I TOMISLAV ŠTRKALJ

Bezbroj je primjera kako biljke podižu atmosferu i daju toplinu prostoru, a ovo je jedan od njih. Novi ured hrvatske IT tvrtke Laus CC smjestio se na križanju Trešnjevke i stare jezgre Zagreba, u poslovnom kompleksu Petračićeva / Magazinska / Pavletićeva.

Prostor koji je nekoć služio kao tvornica tekstila danas je mjesto modernih ureda raznih kreativaca.

Industrijski dizajn zgrade naglašen izvana i iznutra, a iako ga volimo, na trenutke može djelovati hladno i nepozivajuće. Ljudska reakcija na to je unijeti emociju u prostor i učiniti ga toplim. Jedan od načina na koji možemo to napraviti je biljkama – nisu one bez razloga najpopularniji housewarming poklon.

LOBBY

Što se bolje uklapa uz industrijski dizajn nego domaća Prostoria? Uvijek nam je drago uz njihove fotelje, sofe i stoliće smjestiti naše biljne instalacije – čine se kao perfect match.

Glavna biljka u kaskadnoj instalaciji je Ficus ‘Alii’ u formi niskoga stabla. U jednakoj tegli, ali manjih dimenzija smještena je nezamjenjiva Zamioculcas zamiifolia, a u tegli iste linije, ali drugog dizajna smještena je Schefflera amate, otporna vrsta šeflere za koju vjerujemo da zaslužuje puno veću popularnost nego što je ima.

Kada slažete biljke i tegle, poigrajte se oblicima i siluetama. U veću teglu smjestite manju biljku, a u manju teglu smjestite veću biljku. Također, ako imate visoku biljku, pazite da dimenzije tegle ne nadmašuju volumen krošnje kako bi kombinacija izgledala skladno.

KONFERENCIJSKA SOBA

Umjesto okvira za slike, postera ili ogledala, na zid smjestite zidnu teglu! Ekipa iz tvrtke Laus CC htjela je riješiti problem odzvanjanja zvuka u prostoriji, a biljke dokazano smanjuju buku. Kako ne bismo oduzeli prostor za kretanje po prostoriji, biljke smo smjestili na zid i kreirali svojevrsni vertikalni vrt.

Što saditi u zidne tegle? Iz praktičnih razloga idealne su puzavice – biljke koje će visiti iz tegle. Biljke koje rastu u visinu s vremenom će prerasti okvire tegle što može izgledati čudno, ali uvijek ih možete zamijeniti drugim biljkama.

Osim klasika poput puzajućih filodendrona, scindapsusa i epipremnuma, koristili smo i viseći sukulent Rhipsalis.

OSTALI DETALJI

Prostor smo na jednostavan način ukrasili i dodatnim biljkama. Budući da su električne instalacije djelomično vidljive, s metalnih okvira objesili smo viseće tegle.

Recepciju smo ukrasili visokim biljnim aranžmanom s jasno vidljivim drenažnim slojevima, a svoj put u ured pronašao je i jedan naš samoodrživi biljni terarij.

Evo još nekoliko slika…