Kompozitni, inox, keramički ili? Vodič za odabir sudopera

Sudoper je najkorišteniji predmet u kuhinji. Istražili smo sve vrste, materijale, veličine, načine ugradnje, boje, sustave za otpad… i pronašli svoje favorite

Nekada su stvari bile puno jednostavnije. Kupovalo se u par dućana s kućanskom opremom i mogao si birati hoćeš li veći ili manji, s jednim ili dva korita. I nije bilo druge nego se pomiriti da se kapljice vode vide ili ga stalno brisati i glancati suhom krpom.

No, danas je situacija na tržištu malo drugačija i postoji jako puno sudopera. Istražujući sudopere za projekt O’live residence naučili smo jako puno o sudoperima. Evo dijelimo znanje…

Sudopere razlikujemo prema materijalima i načinu ugradnje. Pa krenimo od onog što mnoge najviše zanima – a to su materijali i izdržljivost.

GROHE

Najpopularniji su takozvani inox sudoperi, napravljeni od nehrđajućeg čelika i najotpornijeg inoxa 18/10. Njegove prednosti su izdržljivost, dugotrajnost, povoljna cijena… a mane (kao što znamo) ostajanje tragova kapljica vode, vidljiv kamenac i buka.

Znate onaj trenutak kada se noću netko digne popiti vodu i ne zatvori dobro pipu i ona lagano kapa po sudoperu? E to, što se čuje posljedica je inox sudopera.

GROHE

No, postoje i inox sudoperi novije generacije. Primjerice, Grohe je patentirao takozvanu Whisper izolaciju, zahvaljujući kojoj su zvukovi uzrokovani istjecanjem vode i rukovanja posudama i tavama svedeni na minimum. Drugi njihov patent je Grohe Satin Finish, što osigurava izuzetnu glatkoću površine zbog čega je sudopere puno lakše čistiti.

Je li svaki nehrđajući čelik isti?

GROHE

Nije. Postoji puno vrsta nehrđajućeg čelika, a najizdržljiviji je čelik tipa AISI 316 koji je potpuno otporan na hrđu i koroziju. Ovaj nehrđajući čelik poznat je kao “brodski čelik”, budući da se koristi prvenstveno u brodogradnji. Sudoper u ovoj verziji posebno je pogodan za područja s visokim udjelom soli u vodi.

No, kao što smo rekli na početku teksta, vremena se na sreću mijenjaju i inox sudoperi nisu više tako jednolični kao nekad.

Pojedini proizvođači su nakon mješalica u zlatnoj, bakrenoj i crnoj boji počeli nuditi i sudopere u tim bojama.

GROHE

Trenutno sam zaljubljena u ovaj zlatni Groheov sudoper napravljen PVD-om. PVD tehnika trenutno je najpostojaniji i najdugotrajniji način takozvanog tetoviranja čelika, a o PVD-u, mješalicama i umivaonicima u bojama ćemo uskoro u jednom drugom tekstu.

Vrlo popularni su sudoperi od silgranita. Lijepi su, otporni na kemikalije, izdržljivi te otporni na ogrebotine, struganje, ali… kao i uvijek postoji ali.

Cijena i mrlje. Naime, osim što su skuplja opcija, zna se dogoditi da se pojavljuju mrlje. Posebno budite oprezni s ciklom, crnim vinom, kavom… Uvijek ga nakon takve hrane odmah dobro isperite kako “kamen” ne bi upio boju.

GROHE

Postoje specijalizirana sredstva za čišćenje silgranitnih sudopera koji bitno olakšavaju održavanje, kao i kompozitnih sudopera koji su u zadnje vrijeme jako popularni jer im je cijena niža, a i dalje su jednako atraktivni.

Kompozitni sudoperi napravljeni su obično od kombinacije kvarcita i akrila i njihova prednost pred inox sudoperima je što su otporniji na mehanička oštećenja.

GROHE

No, opet nisu ni svi kompozitni materijali isti. Naime, svaka tvornica ima svoje recepture i omjere s kojima stvara materijale od kojih se lijevaju sudoperi. Neki su posve otporni na UV zračenja i ne blijede, neki su otporni na temperature od čak 280 stupnjeva, pa na njih možete odložiti i vrući lonac…

Kompozitni sudoperi obično se proizvode u tamnim bojama, što je zapravo puno zahvalnije od bijelih sudopera. Puno je lakše boriti se s kamencem i nasuti pola litre octa u sudoper, nego s mrljama od kave, vina i cikle.

PINTEREST

Btw ako želite bijeli sudoper, onda je za vas keramika. Keramički sudoper ne upija mrlje i vrlo je otporan na sve kemikalije. Negativnost mu je što ipak može puknuti. Pričat ću vam jednom prilikom o puknutom keramičkom umivaoniku koji mi je doslovno pao pred noge…

No, vratimo se na temu sudopera. Prema načinu ugradnje, podjela je prilično jednostavna: nadgradni, podgradni i integrirani sudoperi kod kojih zapravo sama riječ opisuje njihov način ugradnje.

Nadgradni sudoperi su najčešći i najlakše ih je instalirati. Jednostavno se ugrade u točno pripremljenu rupu u radnoj ploči.

Postoje sudoperi različitih debljina rubova, a naravno što je rub tanji, sudoper izgleda elegantniji i lakše ga je čistiti.

Baš zbog toga mnogi se odlučuju za integrirane ili podgradne umivaonike. Integrirani su oni koji dolaze u jednom komadu s radnom pločom.

PINTEREST

Najčešće su to sudoperi od kerrocka, coriana ili getacorea, koji se kasnije na licu mjesta dorađuju a spojevi zaglađuju s radnom površinom istog materijala.

Ako su bijeli imaju sličan ‘problem’ s mrljama kao i silgranitni sudoperi, a tamni s kamencem. No, za ljepotu treba malo i trpiti, zar ne?

PINTEREST

Šalim se. No, zapravo i ne.

Danas na tržištu postoji jako puno “gadgeta” za sudopere koji nam olakšavaju život. Integrirane ploče za sjeckanje, ribeži, cjedila, štrcaljke za pranje povrća, dozeri za deterdžent, vanjske ručkice za ispuštanje vode u sudoperu, drobilice…

GROHE

Da, taj genijalan izum postoji već jako dugo i on kao u američkim filmovima olakšava kuhanje i bacanje organskog otpada.

No, nije baš fora bacati ostatke hrane u kanalizaciju, zar ne? Zato me oduševio takozvani Smart Control Waste kojeg možete ugraditi u Groheove sudopere. Naime, to je posebna vrtsta drobilice sa spremnikom koji funkcionira kao kompost za biootpad.

Dakle, ostatke hrane, ljuske od povrća, voća, jaja, ne bacate u kanalizaciju, nego u poseban spremnik koji se smješta ispod sudopera. Zaista kulturan način rješavanja biootpada u kućanstvu.

GROHE

I sad vi recite da je lako odabrati sudoper… Pratite nas i dalje na ovom linku i saznajte što smo odabrali za projekt O’live residence. A sada evo galerija sa 17 divnih sudopera.

Wordpress Gallery Plugin Free

I još jedanput hvala Groheu i Emmezeti što su omogućili da sva iskustva i znanja oko opremanje apartmana (ali i doma) postanu javna.

Ovaj premium sadržaj na Dblogu napravljen je u suradnji s partnerom: