Što je nZEB i kakve kuće će se morati graditi nakon 2020.?

One koje troše 20 posto manje energije, emitiraju 20 posto manje stakleničkih plinova i dobivaju 20 posto energije iz obnovljivih izvora. A kako to izgleda u praksi i koliko to košta, saznali smo na gradilištu e4 kuće u zagrebačkim Remetama

Gradilište nikada nije lijepo i nikada ne izgleda atraktivno na fotkama. Zato vam danas neću pokazati divne slike lijepih interijera, nego “rough” fotke i jednu zgodnu priču koja govori o budućnosti i novim nZEB kućama koje će uskoro postati zakonska obaveza.

Sanja Bistričić

Što u praksi znači nZEB, odnosno kuća nulte energije i što podrazumjeva Europska direktiva 20-20-20? Koliko to poskupljuje gradnju, koliko se očekuje da je povrat investicije, koja je razlika između ove kuće i pasivne… samo su bila neka od pitanja s kojima su arhitekti zasipali stručnjake koji su involvirani u realizaciju e4 kuće za obitelj Boroša.

Predstavnici iz Wienerbergera, s brendovima Porotherm, Tondach, Semmelrock i Pipelife, te predstavnici VELUX-a, Knauf Insulationa, Bosch Toplinske tehnike, Baumita, PANA Windowsa i Građevinskog fakulteta spremno su odgovarali na pitanja i pokazivali što u tehnološkom smislu znači e4 kuća i zašto je ona važna.

Sanja Bistričić

Naime, e4 kuća je pilot projekt koja pokazuje kakve će se kuće morati graditi nakon 2020. godine i Europske direktive o 20 posto manjoj potrošnji energije, 20 posto manjoj emisiji stakleničkih plinova te kući koja proizvodi 20 posto energije iz obnovljivih izvora.

Sanja Bistričić

– Cijena kompletne izgradnje do nivoa ključ u ruke, ali bez namještaja, stajat će oko 1000 eura po kvadratu. Prema našim predviđanjima to ulaganje u kuću gotovo nulte potrošnje stajat će između 12.000 i 15.000 eura i vratit će se za manje od 8 godina, a vjerojatno i prije. Zanimljivo je da se Sloveniji takvo ulaganje dodatno subvencionira od EU fondova tako da je taj izdatak s investitora prebačen na EU fondove – objasnila je Irena Hošpel iz tvrtke Wienerberger, kazavši kako je na kući korištena Porotherm profi opeka debljine 38 cm sa 10 centimetara mineralne vune koja se gradi ljepljenjem, a ne klasičnim mortom, što ubrzava gradnju i manje zagađuje okoliš.

Sanja Bistričić

Uz nju za gradnju je korištena Porotherm 25 AKU opeka koja ima iznimnu zvučnu izolaciju, ali i niz tehnologija poput Bosch toplinske pumpe Compress 6000 AW koja omogućuje energetsko učinkovito grijanje s COP do 4,93 zbog inverterske tehnologije. U kući je ugrađen Pipelifeov Floortherm – sustav podnog grijanja, Airtherm – sustav kontroliranog ventiliranja, Radopress – sustav za hladnu i toplu vodu te Master 3+, odnosno 3-slojni niskošumni odvodni sustav.

Sanja Bistričić

Knauf Insulation izolacija od mineralne vune ugrađena je u sve građevinske elemente kuće: u podove, pregradne zidove, potkrovlje i kosi krov te će biti ugrađena uz fasadu. Karakteristike mineralne vune su izvrsna toplinska izolacija, negorivost, zvučna izolacija te trajnost i stabilnost materijala, a proizvedena je po novoj ECOSE tehnologiji s potpuno prirodnim vezivom.

Sanja Bistričić

U kuću su ugrađeni prozori Pana Premier Passiv Modern. Ovo su prozori drvene konstrukcije sa vanjskim aluminijskim opšavom koji dodatno štiti drvo od vanjskih utjecaja i omogućava lakše održavanje. Ovaj prozor ima 4 razine brtvljenja te zajedno sa debljim profilom okvira postiže termička svojstva od  0,80 W/m2K i tako odgovara zahtjevima niskoenergetskih ili pasivnih kuća.

Sanja Bistričić

Potkrovlje kuće opremljeno je s daljinsko upravljanim VELUX INTEGRA krovnim prozorima i novim sustavom VELUX ACTIVE s NETATMO koji senzorima kontrolira unutarnju klimu i po potrebi zatvara, odnosno otvara krovne prozore i vanjske rolete.

Sanja Bistričić

Uskoro će na kuću biti postavljena i fasada tvrtke Baumit te Semmelrockovi opločnici, a sve to doprinijet će značajnim uštedama energije zbog toga će režije za ovu kuću od 180 kvadrata biti gotovo beznačajni te će godišnje iznositi manje od 3000 kuna.

Sanja Bistričić

– Prave podatke ćemo tek dobiti mjerenjem, ali pretpostavlja se da će režije iznositi 200-injak kuna mjesečno za grijanje, hlađenje, toplu vodu, rasvjetu, kuhanje, peglanje, pranje rublja… – objasnio je arhitekt Matija Vinski.

Sanja Bistričić

I da, vjerujem da sam vas zapilila sa svim ovim silnim podacima, ali da ja sada gradim kuću jako bi me zanimalo što su sve ugrađivali i kako su postigli kuću gotovo nulte energije. No, ono što je najzanimljivije, sve su to zapravo dostupni proizvodi koji nisu čudo tehnologije, nego su pametno i mudro odabrani te složeni u održivu i izbalansiranu cjelinu.

Sanja Bistričić

Detalje o E4 kući možete pratiti na web stranici www.e4kuca.hr i saznati sve o ugrađenim materijalima, tehnologijama, izračunima potrošnje energije. A ja se još jedanput ispričavam ako sam vas zagnjavila s tehničkim podacima.

Sanja Bistričić