Kako kombinirati Pantoneovu boju godine u interijeru?

Isti prostori, potpuno drugačiji seting. Pogledajte koje boje pašu uz trendi boje 2019. godine i kako ih kombinirati u interijeru

Zašto se bojimo boja? Zašto se malo tko odlučuje obojati zid u neku drugu boju osim bijele, crne ili sive? Zašto smo takvi ziheraši?

Vjerojatno ima bar sto dobrih razloga, ali često čujem odgovor da je s bojama teško i da ih treba znati kombinirati. Zato je vjerojatno mnogima lakše odabrati neboju poput bijele, sive, crne ili neutralne tonove bež i smeđe boje.

No, nije li to malo dosadno? Koja boja je trenutno u trendu?

Kare

Ako je suditi po onome što kaže Pantone, ugledni američki institut za boje, onda je to koraljna. Naime, Pantone je krajem godine proglasio living coral boju sa šifrom 16-1546 bojom 2019. godine.

Iako ju često viđamo na policama dućana, rijetko je u interijerima. Kako ju kombinirati? Proučila sam savjete vodećih svjetskih dizajnera interijera, evo što kažu…

Kare

Jarke, intenzivne boje vole neutralne boje koje ih smiruju i uravnotežuju. No, opet to ne znači da sve mora biti doslovno i predvidljivo.

Kare

Ne moramo uvijek kombinirati boje tako da kupimo jedan veliki koloristički komad namještaja ili dekoracije poput jastučića i tepiha u trendi boji. Možemo kreniti i obrnutom logikom – da je “pozadina” u boji, a detalji monokromatski.

Kare

Naime, living coral i njezine varijacije, odlično se kombinira i kada je pozadina – dakle, zid ili čak strop.

Kare

Pogledajte ove atraktivne fotografije iz najnovije Kareove kampanje koja pokazuje upravo takvu hrabru kombinaciju boja s namještajem u raznim bojama i teksturama.

Kare

Štukature na zidu i stropu, strop i vrata u istoj boji i kauč u trendi baršunu s malo zlatnog sjaja.

Kare

Druga kombinacija je isti strop i zidovi, ali drveni stol i neutralni bež tonovi…

Kare

Treća kombinacija je kolorizam. Boje, uzorci, cvijeće, zlato…

Kare

No, ono što je ključno kod kombinacija boja je da napravite probu prije nego što ušarenite zidove i prostor.

Kare

Stručnjaci kažu da bi prije bilo kakve odluke trebalo napraviti barem brzinsku provjeru pomoću moodboarda. Najjednostavnije je da na jednu stranicu poredate fotografije svih artikala i pogledajte kako to paše jedno s drugim.

Kare

Također, boje na fotografijama često znaju odudarati od onih u naravi, tako da svakako zatražite uzorke i provjerite kako svi artikli izgledaju u odabranim materijalima.

Kare

Nekim bojama jako pristaju određeni materijali. Primjerice lan će uvijek izgledati sjajno u bijelim, sivim, tamnoplavim i bež tonovima, a recimo baršun u crvenim, smaragdnim, tamnoplavim tonovima.

I uvijek sve je stvar konteksta. Ništa nije lijepo samo po sebi, uvijek je važna cjelina, posebice kada su boje u pitanju.

Kare

Jednako tako, uzorci boja zidova na testnim kartončićima znaju zavarati, pa prije bojanja cijelog zida, investirajte u par manjih kantica boje i premažite dijelove zidova tako da ste sigurni u ton. Boje se jako razlikuju ovisno o osvjetljenju vašeg prostora i tipu površine na koju se na nanose, tako da je te probe najbolje raditi na većim površinama zida kojeg planirate obojiti.

Kare

A s čim jos paše koraljna? Sa bež, sivom, plavom… ukratko evo malog šalabahtera iz Karea Hrvatska.