Idemo u trezor banke na cugu? Nije šala.

Hotel Capital u Jurišićevoj prvi je hotel u Hrvatskoj koji je napravljen u zgradi bivše banke. Kako to izgleda spavati u uredu predsjednika uprave banke i piti whiskey u pravom trezoru, provjerili smo u Amadria Park Hotelu Capital

Često čitamo kako su se stare tvornice ili škole pretvorile u stanove, a pošte ili crkve u hotele. Napokon i u Hrvatskoj imamo jednu takvu zanimljivu prenamjenu – transformaciju stare banke, koju Zagrepčani pamte kao nekadašnju glavnu Zagrebačku banku na uglu Jurišićeve i Palmotićeve, u luksuzni heritage hotel lanca Amadria Park.

Sanja Bistričić

Upravo je ovih dana u potpunosti dovršen Amadria Park Hotel Capital u Jurišićevoj 22. Naime, hotel je svoja vrata otvorio uoči Adventa, a nedavno je dovršena još jedna njegova atrakcija – bar u nekadašnjem trezoru banke.

Doslovno.

Sanja Bistričić

Spuštamo se u prizemlje banke u kojem je nekada bio glavni trezor u kojem se čuvao novac građana i tvrtki.

Sanja Bistričić

Originalna vrata trezora ostala su ista i sačuvana, no umjesto zlatnih poluga i vreća s novcem, ondje su sada boce whiskija, ginovi, pjenušci, odabrana vina…

Sanja Bistričić

No, to je tek dio nekadašnjeg trezora. U tajnim hodnicima koji su bili sakriveni iza desetaka vješto postavljenih ogledala i u kojima se čuvala većina novca građana, sada je teretana.

Fascinantno. Uistinu posebno, a opet potpuno drugačije od svega što smo vidjeli u prizemlju.

Sanja Bistričić

Ona gleda našu reakciju i smije se.

– Drago mi je da vam se sviđa, jako smo se svi potrudili oko svakog detalja – kaže direktorica hotela Amela Mujić koja nas provodi po novom hotelu.

Sanja Bistričić

– Bar će se moći koristiti za proslave i privatne partyje, sastanke, manje evente ili poslovna okupljanja kada ne želite da vas nitko uznemirava. Opcije smo i posložili tako da možete prostor iznajmiti klasično s konobarom ili kao honesty bar u kojem vas nitko ne uznemirava, a vi si točite koliko čega želite – priča mi direktorica hotela, pokazujući niz sefova i raznih zanimljivosti na koje su naišli u zgradi i koje rado pokazuju i hotelskim gostima.

Sanja Bistričić

– Najzanimljiviji dio hotela je naš drugi kat, odnosno belle etage u kojem su se nekada nalazili uredi predsjednika uprave banke. Naime, zgrada je građena od 1921. do 1923. godine kao hrvatska podružnica austrijske banke Wiener Bank-verein koju su projektirali slavni bečki arhitekti Ernst Gotthilf i Alexander Neumann, inače specijalisti za gradnju banaka i financijskih ustanova. Nakon rata u nju je preslila Zagrebačka banka, a prije godinu i par mjeseci započela je naša opsežna rekonstrukcija koju je praktički danonoćno vodila Ugo Group, zajedno s nizom svojih arhitekata i inženjera. Sačuvali smo svaki detalj koji se mogao sačuvati, sve što se dalo restaurirati smo pažljivo i temeljito obnovili… – priča mi s ponosom direktorica i vodi do drugog kata s originalnim liftom iz tog doba.

Sanja Bistričić

A tamo kao da je stalo vrijeme i kao da sam upala u neki film.

Sanja Bistričić

Drvena lamperija posvuda, visoki stropovi, prostrani hodnici i…

Sanja Bistričić

Ulazimo u jednu od soba u kojem su nekada radili pomoćnici predsjednika uprave banke.

Sanja Bistričić

Stari ormari u kojima su bili registratori i povjerljivi dokumenti pažljivo su restaurirani i obnovljeni, a umjesto sefova sa strogo čuvanim bankarskim tajnama, ugrađeni su novi, hotelski u kojima gosti mogu čuvati svoje vrijednosti.

Sanja Bistričić

Visoko, prostrano, elegantno… Moramo pogledati kako izgleda apartman u kojem je nekada bio ured predsjednika uprave banke.

Sanja Bistričić

Fascinantno. Predivan pogled i ovalni ured s pogledom na Jurišićevu i Palmotićevu. Originalna lamperija zasjala je novim sjajem, a po uzoru na stari, napravljen je novi kamin. Originalna rasvjeta, ormari, sef te krevet na sredini sobe…

Sanja Bistričić

Milijun dolara.

– Nije, nešto malo više od 400 eura – smije se direktorica hotela Amela Mujić, otkrivši kako je ovo najskuplji apartman u hotelu, dok su klasične sobe trostruko povoljnije, ali i manje kvadrature.

Sanja Bistričić

– Sobe na belle etageu su uređene drugačije od ostatka hotela. Ondje je sačuvana originalna rasvjeta, lamperija, ormari, sefovi i više od 30 satova koji su bili raspoređeni po cijeloj banci. Sve smo ih dali očistiti i popraviti, a o njima brine poznati zagrebački urar Lebarović – baš kao nekad, u zlatna doba banke.

Sanja Bistričić

A tko vam brine o cvijeću, predivno je?

Sanja Bistričić

– Za to je zadužen Saša Šekoranja koji nam jedanput tjedno po hotelu napravi nove instalacije – kaže direktorica, koja me liftom vodi do šestog kata koji je karakterom potpuno drugačiji od belle etagea.

Sanja Bistričić

Žuti tepison, moderna rasvjeta, kombinacija art decoa, secesije i trendovskih tendencija u svijetu dizajna.

Sanja Bistričić

Sa zidova nam se smiješe slike i šarene tapete koje prostoru daju optimizam, svježinu, suptilnost…

Sanja Bistričić

– Kada su nam stigli prvi renderi pribojavali smo se da će sve biti jako šareno i pomalo ženskasto. No, kako su stvari dolazile na svoje mjesto i kako smo hotel dovršavali, shvatili smo da hotel uopće nije kitnjast, nego veseo i optimističan, što je zapravo bilo jako važno jer smo ulazili u prostor koji je bio iznimno hladan i institucionalan te ga je trebalo utopliti i omekšati – objasnila je direktorica hotela Amela Mujić, kazavši kako su u opremanju i finiširanju hotela pomogli svi, uključujući i kompletno osoblje.

Sanja Bistričić

– Svi smo nosili, pospremali, čistili kao da se useljavamo u svoj dom. Možda baš zbog toga ga i svi doživljavamo kao svoj drugi dom… i osoblje, ali i gosti koji nam zaista daju divne ocjene te koji se unatoč što postojimo sve par mjeseci, već vraćaju – objašnjava direktorica Amela Mujić, inače mlada i simpatična dama koja za sebe kaže da je dijete opatijskih Milenij hotela koji je kao i šibenski Solaris dio novog brenda Amadria Park.

Sanja Bistričić

Poznata je njihova briga o sitnicama i detaljima, kao i suptilno brendiranje vlastitih proizvoda i usluga.

Sanja Bistričić

Šamponi, kremice, vanity kit za dame, vaga, prostirka za vježbanje joge, nalivpero, papučice, šalice, sve brendirano i posebno dizajnirano, kao i pillow bar s tradicionalnim jastucima različite tvrdoće i onima od heljde, prosa i s raznim aromama. Vlastiti magazin, Illy aparat za kavu u svakoj sobi i personalizirana poruka s potpisom sobarice koja vam je očistila sobu…

Sanja Bistričić

Zaista briga o svakoj sitnici.

Sanja Bistričić

Spuštamo se u restoran gdje nas dočekuju s kavom i kolačićima i opušteno sjedimo razmišljajući kako je divno biti turist u svom gradu.

Sanja Bistričić

Btw a jesam li vam rekla da imaju najbolji aperol spritz i da kavana funkcionira kao jedno od rijetkih nepušačkih mjesta u gradu?

Sanja Bistričić

Uživajte u fotografijama naše drage Sanje Bistričić.