Arhitekti su odabrali. Evo pobjednika

Predstavljamo projekte koje je Udruženje hrvatskih arhitekata zajedno s međunarodnim žirijem proglasilo najuspješnijim u 2018. godini

Iza svake kuće postoji dobra priča. Iza nekih i romani. Jedna od njih je i Osnovna škola Zorke Sever u Popovači. I drago mi je da ta priča nakon 10+ godina projektiranja, pauziranja i ponovne gradnje ima happy end. I to ne samo zato što je škola nakon cijelog desetljeća krize i odustajanja, napokon otvorena, nego i zbog toga što je struka posebno nagradila.

Osnovna škola Zorke Sever u Popovači / Marko Mihaljević

Naime, ovih dana Udruženje hrvatskih arhitekata zajedno s međunarodnim žirijem proglasilo je Osnovnu školu u Popovači, arhitekata Mie Roth i Tončija Čerine, najuspješnijim projektom u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u prošloj godini.

Osnovna škola Zorke Sever u Popovači / Marko Mihaljević

Osim škole u Popovači međunarodni stručni žiri – Maruša Zorec (Slovenija), Pippo Ciorra (Italija) i Vedran Mimica (SAD – predsjednik Ocjenjivačkog suda) i članovi Stručnog savjeta UHA-e: Ana Šverko, Maroje Mrduljaš i Ana Mrđa – dodjelili su još nekoliko nagrada.

dogradnja obiteljske kuće na Trešnjevci / Boris Cvjetanović

Nagradu “Drago Galić” za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2018. za osvojila je jedna mala dogradnja obiteljske kuće na Trešnjevci, arhitekta Tomislava Pavelića.

dogradnja obiteljske kuće na Trešnjevci / Boris Cvjetanović

Nagradu “Bernardo Bernardi” za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja osvojile su arhitektice Ana Boljar i Ida Križaj Leko za unutarnje uređenje prostora RiHub.

RiHub / Jure Živković

Nagrada ‘Neven Šegvić’ za publicistički, kritički, znanstvenoistraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2018. godinu dodijeljena je Darovanu Tušeku za Leksikon splitske moderne arhitekture.

RiHub / Jure Živković

Dodjeljene su još dvije nagrade od kojih je jedna nažalost posthumno.

Posebna nagrada ‘Neven Šegvić’ za publicistički, kritički, znanstvenoistraživački i teorijski rad na području arhitekture posmrtno je dodijeljena Tomislavu Premerlu i njegovoj maloj Bibliji hrvatske moderne, odnosno knjizi Hrvatska moderna arhitektura između dva rata nova tradicija.

RiHub / Jure Živković

Nagrada za životno djelo dodjeljena je arhitektu Dinku Kovačiću, jednom od najvećih splitskih arhitekata 20. stoljeća.

Osnovna škola Zorke Sever u Popovači / Marko Mihaljević

Nominirane i ostalih 60 radova možete pogledati na ovom linku.