Budućnost je ovdje. Počinje gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj

Jeste li znali da uskoro na snagu stupa Europska direktiva 20-20-20 i da će sve nove kuće morati biti niskoenergetske? Obitelj Boroša, nije čekala 2020. i upravo su krenuli graditi e4 kuću, suvremenu i tehnološki naprednu gotovo nultu energetsku kuću

Sjećam se, bilo je to prije nekih 7-8 godina kada se pričalo da će 2020. godine stupiti na snagu Europska direktiva 20-20-20, koja diktira da će sve nove zgrade koje se budu gradile nakon te godine morati biti niskoenegetske i proizvoditi barem 20 posto vlastite energije te ostvariti barem 20 posto veću uštedu enegiju nego do sada.

Tada je to zvučalo kao SF. No, 2020. godina je za godinu i par mjeseci.

I zato obitelj Boroša nije čekala 2020. godinu nego je zajedno s Wienerbergerom i njegovim brendovima Porotherm i Tondach te tvrtkama VELUX, Knauf Insulation, Bosch, Baumit, Semmelrock i Pipelife, PANA Windows i Građevinskim fakultetom iz Zagreba krenula u projekt – izgradnju e4 kuće.

Svi oni vodeći su stručnjaci u svojim područjima, a imaju i jednu zajedničku misiju – napraviti kuću sa 4 “e” – ekologija, ekonomija, energetika i, ne manje važno – emocije.

Riječ je o posebnoj kući koja štedi energiju i koja je svojevrsni pilot projekt koji pokazuje kakve kuće će se morati graditi u energetskom smislu nakon te famozne 2020. godine, kada na snagu stupa Europska direktiva 20-20-20.

Takav pilot projekt do sada je napravljen u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Belgiji, Poljskoj, Sloveniji, a upravo kreće i na zagrebačkim Remetama i to izgradnjom kuće od 170 kvadrata. To će biti budući dom mame Maje Boroše, inače menadžerice za prodajne kampanje, a kod kuće psihologa, šofera, kuhara, trenera, motivacijskog govornika, tate Tomislava sales menagera (patera familiasa), malenog Frana i pazite sad – trojčeka Domagoja, Dore i Mislava koji idu u 7. razred.

Goran Vrakela

– Naša buduća e4 kuća predstavlja sve što suvremena obitelj može očekivati od životnog prostora. Udobna je, s puno svijetla, prostrana, prozračna, štedi energiju. Uvjerena sam da će se pokazati i više nego isplativim ulaganjem. Na osobnoj razini očekujem da nam ova kuća bude dom, a uvjerena sam da će tako i biti – ispričala je investitorica Maja Boroša.

Goran Vrakela

Jedva čekam vidjeti kako će izgledati gradnja, kako će izgledati kuća, a kasnije i monitoring cijelog projekta koji bi trebao pokazati sve ono što se u teoriji pretpostavlja – kako uštedjeti uz pomoć suvremenih materijala i tehnologije.

Goran Vrakela

Evo što je o tom projektu rekao Tomislav Franko, regionalni product i marketing manager za tvrtku Wienerberger te e4 kuću.

– Ne trebamo čekati 2020. godinu kada mi to možemo napraviti već danas. Naime, Europska direktiva obvezuje da će sve nove kuće nakon 2020. godine morati imati 20% manje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s 1990. godinom, 20% udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji te 20% manju potrošnju energije nego dosadašnje kuće. To pred nas proizvođače stavlja veliki izazov i zato smo pokrenuli projekt uzorne e4 kuće koja će nam pokazati kako se naši izračuni ponašaju u praksi. Dat će nam realno iskustvo koje će nam pomoći da spremni dočekamo 2020. godinu i budućnost koja je pred nama – objasnio je Tomislav Franko, regionalni product i marketing manager za tvrtku Wienerberger te e4 kuću.

Goran Vrakela

Gradnju kuće možete pratiti putem livecama na web stranici www.e4kuca.hr, a kako bi konačan projekt zaista ispunio ciljeve i očekivanja, u projekt će biti uključen monitoring u trajanju najmanje dvije godine od početka upotrebe objekta. Dobiveni rezultati bit će, kažu, odlična smjernica za daljnja poboljšanja na samom projektu i konceptu, kao i izvrsno “know-how” iskustvo za stvaranje kuća budućnosti.