Plastični namještaj se ponovno vraća u modu

Recikliranje i ponovna upotreba plastike čini se kao izvrsno rješenje za novu generaciju namještaja. No, nije baš svaka plastika ista…

Muuto je jedan od onih skandinavskih brendova koji postavlja nove trendove, a ovih dana najavili su da kreću s proizvodnjom namještaja od reciklirane plastike.

Upravo ta odluka na velika vrata ponovno vraća plastiku u svijet dizajna koja je u posljednje vrijeme bila često izbjegavana.

Naime, mnogi će se sjetiti da su 90-ih i 2000-ih našim interijerima dominirali plastični komadi namještaja – Kartell, Vitra, Magis… samo su neki od brendova kojima je posao cvjetao upravo zbog sveopće popularnosti plastike.

S porastom svijesti o očuvanju okoliša, odjednom prestaje i popularnost plastičnog namještaja, a pokušaji da se stvori namještaj od reciklirane plastike često nije polučivao očekivane rezultate.

– Odlučili smo u našim proizvodima koristiti recikliranu plastiku u odnosu 80 posto, naspram 20 posto nove plastike. To nam omogućava da za 80 posto minimaliziramo upotrebu novog materijala, smanjemo otpad i potrošnju prirodnih resursa. Na taj način unosimo novi život u plastični otpad, dodatno smanjujući količinu koja se šalje na odlagališta ili spalionice – kažu u Muutu.

– Stolica od plastičnih vlakana bitan je dio našeg portfelja proizvoda, prelaskom na recikliranu plastiku očekujemo da ćemo samo u ovoj godini uštedjeti više od 50 tona nove plastike – kažu.

No, naravno, postavlja se pitanje zašto su stali na 80% reciklirane plastike.

– Pa, odgovor je prilično jednostavan. Reciklirana plastika je često nižeg stupnja čvrstoće. To je zbog ponovne granulacije materijala, a kada se plastika reciklira, ona se reže na manje komade kako bi se od nje mogli oblikovati novi dijelovi. Rezanje slabi čvrstoću plastike. Kako bi dizajn bio dugotrajan, netaknuta plastika s aditivima za poboljšanje čvrstoće kombinirana je s recikliranim materijalom, što omogućuje visoku izdržljivost. Za nas je to razuman kompromis — stvaranje visoko izdržljive stolice koja će trajati godinama koje dolaze, uz korištenje najmanje 80% reciklirane plastike. Vjerujemo da će to utjecati na okoliš manje od stvaranja krhkije stolice s kraćim vijekom trajanja izrađene od 100% reciklirane plastike – objašnjavaju u Muutu.