Gdje u Zagrebu plaćamo najvišu, a gdje najnižu najamninu?

Ne ide mi u glavu – kako stan u Prečkom, može biti skuplji od Jaruna, Maksimira ili centra grada?

Statistika je zanimljiva stvar. Ako je uzeta na velikom uzorku, rijetko griješi. Upravo zato volim iščitavati razna izvješća o cijenama nekretnina, bilo da se radi o prodaji ili o najmu. Stiglo mi je svježe izvješće od oglasnika Crozilla.com o oglašavanim cijenama najma stanova u Zagrebu.

I što mislite gdje su najskuplji stanovi za najam u gradu?

Ja bih rekla – Ribnjak, Medveščak, Šalata, centar, Maksimir, Jarun… I samo bi djelomično bila u pravu.

Naime, prema podacima o traženim cijenama najskuplja je zona Ribnjaka s 14,8 eura po kvadratu, a odmah zatim slijedi Prečko. I to s 14 eura po kvadratu, što u prijevodu znači da za jednosoban stan od 42 kvadrata treba izdvojiti čak 600 eura, a za dvoipolsobni stan od 70 kvadrata čak 1000 eura.

Ne razumijem zašto, al’ ok idemo citirati statistiku…

“Donji grad, odnosno samo središte Zagreba, bilježi prosječnu mjesečnu najamninu od 13,6 eura po kvadratu. Gornji grad-Medvešćak, dio je grada gdje je tijekom kolovoza na oglasniku Crozilla.com oglašen najveći broj stanova za najam, a njihove su vrijednosti u prosjeku iznosile 13,1 euro po kvadratu. Šalata i Ribnjak dominiraju visokim cijenama najma od 13,6 eura i 14,8 eura po kvadratu. Međutim, zanimljivo je primijetiti kako su u povijesnom središtu grada, na Gornjem gradu, zabilježene niže cijene najma koje su u kolovozu na oglasniku Crozilla.com u prosjeku iznosile 11 eura po kvadratu.

Maksimir, kvart poznat po svojem istoimenom parku, također pokazuje raznolikost u cijenama. Dok Remete drže cijenu od 10,7 eura po kvadratu, centralni dio Maksimira nešto je skuplji te iznosi 12 eura po kvadratu. Prosječna cijena najma stanova koji su tijekom kolovoza oglašavani na Crozilla.com na Gornjem Bukovcu iznosila je 10,4 eura po kvadratu.

Novi Zagreb nudi razne opcije za stanovanje i raznolike cijene najma. Dok je Lanište zabilježilo cijenu od 13,1 euro po kvadratu, Kajzerica je bila tek malo viša s cijenom od 13,6 eura. Botinec, s druge strane, nudi pristupačniju opciju s cijenom od 8,5 eura po kvadratu.

Dinamična Trešnjevka, pokazuje slične trendove kroz svoje dijelove. Na Jarunu i Knežiji prosječne oglašavane cijene su bile identične, 11,7 eura po kvadratu, dok su Srednjaci i Rudeš držali cijenu od 10 eura po kvadratu. Prosječna najamnina na Staroj Trešnjevci u kolovozu je na oglasniku Crozilla.com iznosila 11,1 euro po kvadratu, a na Prečkom 14 eura.

Trnje nudi širok raspon cijena. Dok je Sigečica bila na vrhu s prosječnom cijenom najma od 13,7 eura po kvadratu, Vrbik je bio nešto pristupačniji s cijenom od 11,6 eura po kvadratu. Savica u kolovozu bilježi prosječnu cijenu najma od 12,5 eura po kvadratu, a Kruge 12,9 eura.

Črnomerec je tijekom kolovoza na oglasniku Crozilla.com pokazao značajnu raznolikost u traženim cijenama najma stanova. Na Kustošiji je zabilježena prosječna oglašavana cijena od 8,8 eura po kvadratu, dok je u blizini, na Svetom Duhu, cijena bila znatno viša, 11,9 eura po kvadratu. Jelenovac bilježi cijenu od 12,2 eura, dok Vrhovec drži sredinu s prosječnom traženom cijenom od 11 eura po kvadratu.

Najpovoljniji kvadrati mogu se unajmiti u Botincu, na Kustošiji ili na području Gornje Dubrave iznosila oko 9 eura po kvadratu.

– Osim lokacije – koja je uvijek glavni faktor, mnogi drugi čimbenici poput stanja nekretnine, opremljenosti, dostupnosti javnog prijevoza, blizine fakulteta i drugih važnih objekata ili institucija mogu utjecati na cijene najma. Početak akademske godine obično je razdoblje najintenzivnije potrage za najmom stanova u Zagrebu, što se odražava i na njihove cijene. – rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio koja upravlja mrežom portala za nekretnine, Crozilla.com i Indomio.hr.