Tartufi kao inspiracija

Vodimo vas u okolicu Motovuna, u kuću za odmor poznate tartufarske obitelji koju su uredile cure iz Studia Perspektiva

Motovunska šuma je čudo. Velika, gusta, tajanstvena, mirisna. Prepoznatljiva je po tome što u njoj rastu tartufi – posebna vrsta gomoljastih gljiva koju su jeli još egipatski i rimski vladari. Volio ih je egipatski faraon Khufu, Filoksen iz Lefkade o njima je pisao pjesme, a Marko Aurelije i Komod koristili su ih u ljekovite svrhe. Tartufi su i tijekom povijesti bili vrlo cijenjeni i ekskluzivni, a u 14. stoljeću nazivali su ih crni dijamanti.

Zašto danas pričam o tartufima? Zato što je ova kuća u Motovunu inspirirana tartufima, njihovim bojama, okusima i mirisima, a vlasnici su Danijela i Marko Puh, vlasnici brenda Pietro&Pietro koji se već šestu generaciju bave tartufarstvom.

Upravo zbog obiteljske tradicije i generacijske ljubavi prema tartufima kuća je dobila ime Villa Panorama del tartufo, no ime nije jedina poveznica s tartufima. O uređenju interijera i eksterijera ispričale su nam arhitektice i dizajnerice iz Studia Perspektiva, Nina Čeak i Jelena Kurtušić.

– Villa se nalazi u Žuganima, malom mjestašcu u srcu Istre, blizu Motovuna. Postojeći manji dio kuće je restauriran, a većina ostalih dijelova je dogradnja nove kuće. S obzirom da je imanje generacijama u obitelji te da se u kući rodio vlasničin otac, emotivno smo pristupili projektu, nastojeći zadržati što više originalnih detalja – objasnila je dizajnerica Nina Čeak.

– Objekt je dosta razveden i nalazi se na više nivoa jer je i sam teren u velikom padu. Dakle, kuća se sastoji od suterena u kojem je smješten dnevni boravak (više kao TV room) s malim šankom i spa zonom za masažu koja je odvojena staklenom pregradom. U prizemlju se nalazi mini wellness s tušem i saunom, koji ima zaseban ulaz s terase.

Na međukatu je glavni living space, s kuhinjom, stolom za blagovanje i još jednom mini living zonom.

Spavaćih soba ima tri, jedna je u suterenu, druga je na međukatu, dok je treća na prvom katu – objasnila je dizajnerica Nina.

– Što se tiče koncepta, sve se nekako od početka vrtilo oko tartufa. Koristili smo isključivo prirodne tonove, sličnim onima bijelog i crnog tartufa, te smo se igrali sa raznim teksturama. Primjerice, koristili smo jednaku beige/svikastu boju sa podove, zidove, kamene zidove, drvene grede, betonske stropove, različitih struktura i na taj način stvorili igru tekstura – objasnila je Nina.

– Pri rekonstrukciji stare kuće pokušali smo zadržati sve postojeće arhitektonske elemente, počevši od kamenih zidova do starih kamenih erta i malih niša. U prolazu, gdje se novi dio stapa sa starim, odlučili smo naglasiti taj spoj staroj i novog i to sa suvrenim detaljem: crnim metalnim okvirom koji obuhvaća i stepenice – objašnjava Nina.

Dizajn svih unutrašnjih vratiju zapravo su replika starih vratiju koje su se nalazile u starom dijelu kuće.

Interijer kuće je pretežito moderan, s ponekim vintage komadima i detaljima. Taj mix modernog i starog se proteže i na eksterijer koji u starim dijelovima ima tradicionalnu drvenu stolariju, dok novi dio ima velike otvore s aluminijskom stolarijom i suvremenijim izričajem.

– Podovi unutar kuće u dnevnim zonama su microtopping dok je u spavaćim sobama parket. Poigrali smo se raznim tonalitetima i obradama samog drva prema paleti i teksturi tartufa; svjetliji i tamniji, grublji i glađi – objasnila je arhitektica.

Adut ove kuće nije samo interijer, nego i eksterijer i to s velikim infinity bazenom s nestvarnim pogledom na istarske brežuljke, odnosno motovunsku šumu.

– Outdoor zona ima više… od ljetne kuhinjice, do pool loungea, firepit loungea, natrkivenog blagovaonskog stola te relax zone na terasama spavaćih soba – objasnila je Nina Čeak iz Studija Perspektiva.

Cure, čista petica.

Uživajte u slikama studija Koridor 27.

Projekt interijera: Studio Perspektiva (Nina Čeak, Jelena Kurtušić)
Arhitektura idejno rješenje: Damir Berton
Fotografije: Koridor 27
Art : Hari Ivančić, Tea Bičić