Naša kuhinja izvana i iznutra. Dileme i argumenti…

Najviše vaših pitanja dobila sam o kuhinji. Evo je napokon. Made in Croatia iz Meblo Tradea, obična izvana, iznutra praktična i funkcionalna…

Najbolji tulumi su uvijek u kuhinji. I zato smo odlučili da nam kuhinja bude u srcu doma. Šalim se. Najbolji tulumi uvijek jesu u kuhinji, ali mi smo odlučili da želimo kuhinju usred doma zato što volimo zajedno kuhati, spremati, rezuckati, provoditi vrijeme… Uz jaku napu i široko otvoren prozor ne bojim se mirisa od kuhanja, a još važniji argument je što kod nas kuhanje nije kazna, nego gušt u koji se uključujemo svi… Suprug, djeca, ja, svatko ima neki svoj zadatak, a vikendom kada imamo malo više vremena onda “otvaramo naš restoran” uzimamo narudžbe, kuhamo, peremo, sjeckamo, pomažemo si, serviramo hranu… i najbolji dio je kada se pretvaramo u “goste” i jedemo.

Zato sam znala da u našoj novoj kuhinji želim kuhinjski otok tako da mu svi možemo prići s raznih strana i istovremeno nešto raditi.

Kad smo nacrtali kuhinju kakvu želimo, ispalo je da nemamo mjesta za blagovaonicu i pola dnevnog boravka. Svoje želje morali smo svesti na moguće dimenzije naše kuhinje, a to je značilo da je od nekih stvari trebalo odustati. Morat ćemo imati manju kuhinju i neke stvari preseliti negdje drugdje. Među prvim stvarima tako je izletio dupli frižider, zamrzivač i vinski hladnjak, a raskošni otok smo pretvorili u funkcionalni poluotok.

S obzirom da nisam veliki fan otvorenih polica i visećih ormarića, odmah smo se suprug i ja usuglasili da ćemo umjesto klasične kuhinje s donjim i gornjim elementima ići na kuhinjske kolone u kojem će biti svi aparati – hladnjak, pećnica, perilica suđa… te funkcionalni poluotok s kuhalom i sudoperom.

Kada smo otprilike nacrtali što nam od uređaja sve treba, ispalo je da će nam za to trebati barem četiri kolone visokih elementa u standardnim modulima po 60 centimetara. No, prije modula, ispričat ću vam još nešto.

Naime, odavno sam odlučila da želim tvornički napravljenu kuhinju. Znam, ima izvrsnih stolara, ali ipak tvornički detalji su nešto što je prošlo stotine provjera i dorada. Detalji su jednostavno finiji i uglađeniji, a meni je kod kuhinje važno kako ona izgleda unutra, a ne samo izvana…

S prvom skicom krenuli smo u potragu za idealnim modelom kuhinje. Na Pinterestu i po salonima pogledali smo na stotine kuhinja.

Izbrusili smo ideju o tome što bi htjeli za naš prostor. S obzirom da nam je doslovno u centru kuće te da ju gledamo i s trosjeda, željeli smo da kuhinja ne izgleda previše “kuhinjasto”, nego da se što bolje uklopi u dnevni boravak. Istovremeno, željeli smo da ima neke topline, ugodnosti…

Najviše mi se svidjela kuhinja Frama u Meblo Tradeu, hrvatskog proizvodača Sphera koja nema ručkice, nego ima udubljenja u ukladama. Ono što me dodatno privuklo je što proizvodač može napraviti modifikacije po našoj želji i što je hrvatski proizvod. To kod mene uvijek ima malu prednost.

Boja, materijali? S obzirom da nam je prošla kuhinja bila potpuno bijela i da sam bila oduševljena s njezinim lakim održavanjem, polazišna točka je bila bijela kuhinja. Nema šanse! Neću opet bijelu kuhinju… Crna, siva, svijetlo siva, tamno plava, petrolej, betonska, drvena, s debelom radnom pločom, tankom, laminam, keramika, drvo…? Svakakve kombinacije uzimali smo u obzir. No, prevladala je odluka da se što više uklopi s ostatkom doma, da je što neutralnija i da nam brzo ne dosadi.

Zato smo odlučili da idemo s tamnom kuhinjom koja će se što više stopiti sa zidom. Zato smo kolone “ugradili” u T knauf zid kojega smo izradili u skladu s modularnim mjerama kuhinje, kako bi što više bila uklopljena u prostor.

Prva ideja bila je da i šank bude antracit boje, ali onda je ipak pobjeda čistačica u meni – na tamnom se jako poznaju prsti i prašina, zato smo na kraju umjesto crne radne ploče odabrali bijelu te bijeli kuhinjski poluotok, a tamne su fronte na kuhinjskom zidu i to mat medijapan u nijansi RAL 7016 u kojoj su vrata, vanjska stolarija, žaluzine, zidovi…

U cijelom procesu osmišljavanja, crtanja, korigiranja i narudžbe kuhinje uz nas je bio beskrajno strpljiv Tonči iz Meblo Tradea. Stoput smo se valjda čuli – imao je čovjek strpljenja da uzme u obzir sve naše želje – umjesto bijelog korpusa želimo crni. Želimo skrivene ladice za hranu i posuđe, želimo xxl ladice za tanjure i lonce, želimo drvenu ladicu za pribor za jelo, pa želimo podgradni sudoper i upuštenu indukcijsku ploču s ugrađenom napom, ali ju ne bi ju sada spajali na odvod, ali bi možda ipak u budućnosti… želimo da u ormaru imamo jednu skriveni “šank” u kojoj su utičnice, caffe aparat, kuhalo za vodu… uff možda će biti pretamno u ormaru, ajmo ipak staviti rasvjetu…

Naime, s obzirom da nam je ovo već treća kuhinja, jako smo pazili na funkcionalnost. U dosadašnjim kuhinjama mi se pokazalo da 50 posto gornjih i donjih polica ne koristim jer su mi previsoke ili preniske. Ladice su mi puno praktičnije od polica, a najpratičnije su mi duboke ladice za tave, lonce, tanjure.. zato smo se odlučili da širina ladica za posuđe bude 90, a ne standardnih 60 centimetara.

Kako bi kuhinja izvana izgledala što jednostavnije i običnije, napravili smo da sve te ladice budu skrivene. Izvana sve maksimalno jednostavno s poravnatim modularnim frontama, a iznutra pravi mali praktični stroj.

Kuhamo kavu u “ormaru”, iznad nam stoje šalice, ispod pećnice je perilica, pored nje hladnjak…

Sve je praktično, jednostavno, pregledno, lako za održavanje. Idealno bi bilo kada bi sve to bilo još malo veće, ali zato smo odlučili neke uređaje prebacimo u uredsku mini-kuhinju.

O odabiru kućanskih aparata, indukcijskoj ploči s integriranom napom, odabiru sudopera te max-compact ploči… mogla bih pisati romane.

No, da previše ne dužim, dobra vijest je da je ova Sphera kuhinja, a i sve kuhinje te ostali asortiman za dom u Meblo Tradu na popustu “tjedan bez PDV-a”. Ta akcija zbraja se s drugim akcijama što znači da možete uštedjeti i više od 50% na širok asortiman kuhinja, namještaja i opreme za dom. Akcija traje do 31 siječnja. Evo linka na ponudu.

I za kraj evo još par slika nekih meni dragih i funkcionalnih detalja…