Samobor i jedan savršeni mladenački stan u potkrovlju

Život često piše puno uzbudljivije priče nego što ih sami možemo zamisliti. Često mi se upravo to i događa s interijerima – prostori, priča, ljudi, energija… često se sve nekako super poklopi.

Upravo takva je i ova priča koju ću vam danas ispričati. Naime, danas vam pokazujem dom Petre Grozić kojeg smo fotografirali i snimali za VELUX i koji će se na naše posebno zadovoljstvo uskoro početi prikazivati diljem regije i Europe.

SAŠA ĆETKOVIĆ

Dok hodam do stanova koje trebamo slikati, uvijek nekako zamišljam kako uistinu izgledaju ti prostori… Kakvo je svjetlo, miris, kako zrake sunca padaju po namještaju, parketu… Da li su ti prostori odraz karaktera vlasnika i da li nam tu priču pričaju glasno i otvoreno ili to tek moramo pažljivo otkrivati…

SAŠA ĆETKOVIĆ

Često se događa da ti stanovi izgledaju još bolje nego na slikama. Teško je uhvatiti atmosferu, ljude, energiju, zrake sunca, poglede…

I zato sam jako sretna što vam mogu pokazati jedan stan u Samoboru gdje smo uistinu snimili sve – interijer, vlasnike, okoliš, svijetlo, sjene, okoliš…

SAŠA ĆETKOVIĆ

– Doselili smo se u kuću dok sam bila dijete i ovo potkrovlje sam koristila za svoja dječja „istraživanja“ i igru skrivača, a danas je ovdje moj dom – započela je priču Petra Grozić čiji se dom, prostrano potkrovlje s galerijom, našao kao inspiracija za uređenje na stranicama VELUX-a i to ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu.

SAŠA ĆETKOVIĆ

– Završila sam fakultet i dvojba je bila da li kupiti stan negdje bliže poslu ili si preurediti potkrovlje u našoj obiteljskoj kući. Kada tu dvojbu stavi čovjek na papir, shvati da za cijenu adaptacije prostora od 100 kvadrata, u Zagrebu ne može kupiti ni garsonijeru. Dilema je brzo nestala – kaže Petra, prisjetivši se kako su vrijeme lockdowna iskoristili za preuređenje te da je dobar dio dogovora i razgledavanja odradila online.

SAŠA ĆETKOVIĆ

– Potkrovlje je bilo mračno, razlomljeno u manje prostore te prepuno nepotrebnih stvari.  Odlučili smo objediniti sve te prostore u jedan stan od stotinjak kvadrata u kojem imam sve što mi treba – dnevni boravak, blagovaonicu, kuhinju, kupaonicu, wc, vešeraj, spavaću i radnu sobu, te moj omiljeni dio – terasu – kaže Petra.

SAŠA ĆETKOVIĆ

– Znala sam da želim puno svjetla i nadala sam se da ću imati krovnu terasu. No, svako klasično rješenje s terasom, značilo je da moramo „uvući krov“ i smanjiti si unutarnji prostor za površinu terase. I kada smo već umalo odustali, moja mama je vidjela rješenje – VELUX krovnu terasu. To je proizvod koji funkcionira kao kombinacija krovnih i vertikalnih prozora koji se mogu otvoriti za izlazak na terasu. Oduševio nas je taj proizvod jer je umogućio da iskoristimo postojeću nadstrešnicu i pretvorimo je terasu, a ujedno zadržimo istu površinu unutarnjeg prostora – objasnila je Petra, dodajući kako je upravo ta terasa i prostor iza nje postao njezin omiljeni dio u domu.

SAŠA ĆETKOVIĆ

– Općenito, prozori su jako promijenili ovaj prostor i dali mu potpuno novu funkcionalnost. Osim što su unijeli mnogo dnevne svjetlosti i vedrine, na pojedinim mjestima omogućili su više uporabljivog prostora za stajanje, bolje provjetravanje te osjećaj otvorenosti i slobode.

SAŠA ĆETKOVIĆ

To dodavanje funkcionalnosti najvidljivije je u spavaćoj sobi. Naime, s obzirom na visinu potkrovlja odlučili smo da u tom najvišem dijelu pod sljemenom krova napravimo galeriju u kojoj će biti spavaća soba. Teško je bilo zamisliti da će u tom niskom i mračnom prostoru biti moguć ugodan boravak, no kada su došli prozori, sve se promijenilo. Dobili smo divnu i svjetlu spavaću sobu u kojoj je vrlo cozy i romantično spavati. Uživam gledajući zvijezde iz kreveta, a poseban gušt mi je po ljeti otvoriti prozore, pa imam osjećaj kao da spavamo vani ispod zvjezdanog neba – kaže Petra koja živi u potkrovlju sa svojim dečkom.

SAŠA ĆETKOVIĆ

Stepenice prema galeriji skrivaju u sebi mnoge ormare i ladice za držanje raznih stvari, a život u potkrovlju uvijek daje mogućnosti da se kosine i grede iskoriste za ugradbene ormare, police za knjige, rasvjetu na gredama, držanje biljaka…

SAŠA ĆETKOVIĆ

– Često kuhamo i sviđa nam se što je kuhinjski otok u sredini doma. Kuhanje nije kazna, pa da mora biti negdje sa strane, nego upravo suprotno. Vrlo je zgodno što blizu kuhala imamo i prozor pa se pare i mirisi od kuhanja mogu brzo provjetriti.

SAŠA ĆETKOVIĆ

S obzirom da je Petra fizičarka, porazgovarali smo i o energetskom aspektu potkrovlja.

– Mnogi ljudi se boje da će u potkrovlju zimi biti hladno, a ljeti vruće. Najvažnije je dobro izolirati krov i odabrati kvalitetne prozore s izvrsnim fizikalnim svojstvima. Mi smo odabrali troslojne VELUX prozore, a dodatna zaštita od sunca su sjenila, tende i rolete – kaže Petra.

SAŠA ĆETKOVIĆ

I sada bonus na koji sam posebno ponosna – na video kojeg su izradili moje drage kolege, redateljica Ivana Karačonji Rupčić i snimatelj Dinko Rupčić. Uživajte i hvala svim suradnicima i domaćinima.