Ovo će biti nešto posebno – dubrovački ljetnikovac Natali

Nemam običaj pokazivati 3D vizualizacije – no, radovi su u poodmakloj fazi, otvaranje se predviđa za svibanj, krenuo je i booking. Zavirite u ljetnikovac Natali iz 16. stoljeća koji slavi sjaj Dubrovačke Republike

Studirala sam književnost, a dubrovački pisci i njihov osebujan lifestyle bilo je nešto što je nas studente često nasmijavalo. Zamišljali smo kako se okupljaju u tim njihovim legendarnim ljetnikovcima, druže se, uživaju, traže smisao života, ljubuju, bježe od muževa, spotiču se po zidinama… Baš su nam simpa bili ti Menčetići, Držići, Gundulići, Palmotići, Nalješkovići, Bunići-Vučići… i čitanje njihovih djela odjednom je postalo puno lakše, razumljivije, bliskije…

I uvijek me neka tuga hvatala što znam da je većina tih divnih kamenih renesansno-baroknih zdanja u kojima su stvarali temelje hrvatske kulture i znanosti, u fazi propadanja.

Iako nemam baš običaj pokazivati projekte dok još nisu dovršeni, evo jednog koji me jako razveselio. U završnoj fazi je obnova ljetnikovca Natali, blizu Dubrovnika.

Naime, ljetnikovac izvorno potječe iz 16. stoljeća od stare plemićke obitelji Natali i jedan je od 300-tinjak ljetnikovca nastalih u periodu od 15. do 18. stoljeća na području Dubrovačke Republike.

Zahvaljujući ustrajnosti i viziji obitelji Čutura ljetnikovac je izbjegao sudbinu propalog spomenika kulture.

Obitelj Čutura Ljetnikovac je kupila još 1980-ih godina, a obnova je započela prije više od deset godina i trenutno je u završnoj fazi.

Cijelom se procesu pristupilo s puno ljubavi, strasti i poštovanja prema njegovom povijesnom značaju, a prilikom rekonstrukcije, kako samog zdanja tako i renesansnih vrtova koji ga okružuju, vodila se pažnja o svakom, pa i najmanjem detalju, uz strogi nadzor i preporuke konzervatora.

Baš kao što je vizija obitelji iza ovog zahtjevnog pothvata bila sačuvati bogatstvo vrijedne dubrovačke baštine, tako je inspiracija bila stvoriti prostor kontemplacije, svijet individualnosti i opuštanja, odmora koji potiče na kreativnost, učenje i samoostvarenje, prostor u kojem svaka osoba može pronaći svoj otium. Latinski pojam otium predstavlja upravo stvaralačku dokolicu, plodno iskorišteno slobodno vrijeme za stvaranje, za nove vizije, prostor opuštanja koji donosi životnu ravnotežu. Sve ono što suvremeni hotel treba biti…

Iako je poštivanje povijesti i kulturne baštine postavljeno kao prioritet, nužna je bila i prilagodba modernom načinu života, a kombinacijom tradicionalnog i suvremenog postignut je dojmljiv kontrapunkt u kojem jedan pristup komplimentira i ističe ljepotu drugoga. Elegancija, udobnost i sklad pojmovi su koji će najbliže opisati Palace Natali.

Želja je vlasnika da gosti nakon posjeta sa sobom ponesu uspomene boravka u suvremenom i luksuznom prostoru, s jasnim osjećajem njegove povijesne vrijednosti i bogate tradicije. Stoga će boravak u Ljetnikovcu biti i poput malog “studijskog proputovanja” na kojem će se razne crtice dubrovačke bogate povijesti na zanimljive načine prenositi gostima.

U planu je da se ljetnikovac otvori u svibnju, a booking je već započeo. Uređen je i okoliš…