Naš prvi Božić u kući

Umjesto klasične čestitke, ispričat ću vam priču o tome što sam naučila od prošlog Božića do ovog…

Prošle godine ovo je bilo gradilište. Hladno, mračno, raskopano sa svih strana. Iz zidova su virili ogromni snopovi žica, pod je bio neravan, raskopan… Nakon par mjeseci kašnjenja, nadali smo se da će majstori zalijevati estrih u tjednu prije Božića tako da se preko blagdana počne sušiti. Nažalost, to se nije dogodilo i to je trenutak koji me bio prebacio jer sam znala da će to uzrokovati nova kašnjenja… Zaista mi je prošli Božić bio jedan od težih. Maštala sam o useljenju u našu novu kuću, a bili smo u kutijama, u iznajmljenom stanu, s potpuno razrovanom kućom te nepoznatim datumom završetka.

Zašto ovo pričam? Da bi vas ohrabrila. Znam da vas ima mnogo koji preuređujete svoje domove, borite se s majstorima i s kašnjenjem radova, maštate o useljenju za Božić… Znam sve. I suze, ali i smijeh.

Uistinu je neopisiv trenutak kada uđeš u svoj novi dom. Budiš se i ne vjeruješ da je napokon gotovo. I nema veze što još gomila stvari nije dovršena do kraja i što je sve po kutijama…

Polako sve će sve sjesti na svoje. Nemojte se živcirati… Ima i bitnijih stvari u životu.

To je lekcija koju sam ove godine jako dobro naučila. Na vrhu liste prioriteta uvijek treba biti zdravlje, obitelj, mi, pa onda sve ostalo…

I zato vam želim sretan Božić i da ga provedete u krugu svojih najmilijih. Sretni, veseli i voleći se. Nema veze ako bor nije savršen, kolači iz trgovine, a plahta umjesto stolnjaka…

Improvizacije su jako cool i one nas uče biti prilagodljiviji, tolerantniji, inteligentniji…

I zato ove godine namjerno nisam puno komplicirala oko božićnog uređenja, nego sam sve maksimalno pojednostavila.

Jedan odlazak na zelenu tržnicu na kojoj sam kupila svo zelenilo za DIY adventske vjenčiće i aranžmane za vaze. Jedan klik i naručila sam bor s dostavom, drugi klik na online shop i naručila sam sve poklone s uslugom zamatanja.

Bor su okitila djeca – ja sam im samo spustila kuglice i pomogla s visokim granama. Boje, motive, kuglice, orašare, raspored… sve su oni izabrali i napravili sami.

Btw ako vam mogu dati još jedan savjet, onda je to – kupujte božićne dekoracije na sniženjima. To su stvari koje uistinu ne izlaze iz mode, a znaju biti jako skupe…

Kolekcionarstvo je “in”. Kupujte manje, ali probrano.

Otkrit ću vam još jednu svoju tajnu kako raste moja kolekcija lijepih komada i dekoracija za dom. Svake godine za rođendan i Božić poželim neki dizajnerski komad za kuću – na taj način sam od supruga dobila Vitrinu pticu, Alessijev čajnik, skulpturu Marka Človeka, Grupinu lampu… Svake godine moja kolekcija tako raste i dopunjuje se.

No, vratimo se na početak priče. Polako iz mjeseca u mjesec, naša kućica se završava. Još uvijek nemamo svugdje kutne lajsne, ormare, na mnogim mjestima se vide ostaci pur pjene, gomilu stvari treba još dovršiti… Znam da vam nisam još ispričala hrpu stvari koje ste me pitali u dnevniku adaptacije. Dajem si zadatak da to ispravim iduće godine.

Želim vama i vašim obiteljima sretan Božić te uspješnu, veselu i zdravu godinu. Volite se i pokušajte svaki dan u novoj godini napraviti barem jedno dobro djelo. I osmijeh se računa.

I za kraj, za olakšanje i smijeh, stavljam vam par slika naše kuće prije točno godinu dana.