Božić u domu konceptualne umjetnice Dragane Sapanjoš

Nikada nam ne smije biti teško potruditi se za vlastito veselje – kaže poznata novigradska umjetnica Dragana Sapanjoš, pokazavši nam retrospekciju svojih božićnih dekoracija u domu

Njezini radovi su WOW. Duboko promišljeni, kreativni, drugačiji, uvijek popraćeni sa znanjem, teorijom i razlogom zašto. Iza svakog njezinog rada postoji poruka koja pogađa u srž. Zato jako volimo radove umjetnice i profesorice na Akademiji u Kopru, Dragane Sapanjoš.

I njezine božićne dekoracije su jako zanimljive i zabavne. Čim Dragana okiti dom, proširi se glas po gradu, pa smo zamolili Draganu da nam pokaže njezine legendarne božićne dekoracije.

– U svom radu volim kada je svaka sitnica duboko promišljena, svaki zarez s razlogom… No, kada je Božić u pitanju, tu se opustim. Radim ono što mi u tom trenutku dođe… Ruke idu same – kaže Dragana Sapanjoš, pokazavši nam božićne dekoracije koje je ove godine pripremila u svom domu u Novigradu.

– Ove godine sam napravila temu – klasičan Božić. Sve je onako kako smo imali kada smo bili mali. Klasična nordijska jela, retro kuglice s rupom, ukrasi u obliku ptičica. Veselo, crveno, zeleno, zlatno, karirano. Naime, duboko me potresao rat, imam osjećaj da je svijet poludio i smatram da se trebamo malo vratiti korijenima, biti zahvalni na običnim stvarima – kaže umjetnica.

Upravo zato, sve je u znaku Djeda Mraza. Kao djeca svi smo ga obožavali i veselili se darovima. Upravo zato Dragana je napravila nešto vrlo cool – automobil Djeda Mraza parkiran joj je u dvorištu.

– Otišla sam kod svog automehaničara i pitala ga da mi posudi neki crveni auto koji nije u voznom stanju i odvezli smo da u dvorište te na njega stavili i okitili bor – smije se Dragana dodajući kako je dom pun “kućica” koje se obično dekoriraju u zemlji odakle je Djed Mraz.

– Da bi magija čudesne nordijske šume bila još bajkovitija navečer upalim i dim mašinu – kaže Dragana koja je lani nabavila još jedan čarobni rekvizit – top za zasnježivanje.

Ne mogu vjerovati da snježni top imaš kod kuće, pa to bi i ja – smijemo se…

– U Istri jako rijetko pada snijeg, a godinama maštam u bijelom Božiću. No, nije to tako skupo, a ogromno je veselje – smije se Dragana.

A koja tema je bila lani?

– Uf… prošla godina je bila postcovid godina i već smo bili umorni od svega. Sve mi je već ličilo na veliki cirkus, zato su božićne dekoracije bile u toj tematici. Sve je bilo naopako, kao u cirkusu. Na boru su bile kuglice s pčelama, svinjama, tigrovima, tenisicama… umjesto dekoracije u posudi su bile kokice, a ispod šatora Gucci. Jedna od instalacija bila je skulptura s špicastim noktima, s obzirom da su takvi (meni grozni) nokti bili u modi. Baš cirkus, zato je i natpis na mom dvorištu bio Freaks show.

Sve to pokazat ćemo vam detaljno u fotogaleriji na kraju teksta.

2020. godina bila je u znaku tri kralja i reinterpretacije starih poganskih običaja. O toj božićnoj dekoraciji već smo vam pisali. Evo linka na tekst.

– 2019. sam bila u Milanu, radila uređenje Moroso showrooma te poklona za novinare i poslovne partnere. Zbog toga sam jako kasno stigla doma i nisam puno stigla dekorirati. Jedno svoje stablo sam dekorirala sa zlatnim ukrasima, a s obzirom da nisam imala puno vremena – čaroliju božićne šume sam oslikala na staklu. Čak i kada imam jako malo vremena svejedno se potrudim unijeti božićni duh u dom – kaže Dragana pokazavši nam neke svoje dekoracije koje s pričale priču o tužnom, usamljenom Božiću.

– 2018. sam napravila tužni, usamljeni Božić. Razmišljala sam o onima koji su sami za Božić. Zato je sve monokromatsko i sve dekoracije se praktički odvijaju u eksterijeru, a gotovo ništa u interijeru. Vani je sve svijetlo, okićeno i blještavo, a unutra tek poneki osušeni vijenac i ogromna zlatna instalacija prepuna kuglica koja visi nad blagovaonskim stolom – sjeća se Dragana.

Satima bih mogla gledati u te tvoje dekoracije, pune simbolike – kažem joj.

– Nemam slike za sve Božiće, no bilo je tu uistinu svega, pa čak i dekoracija s tortama koju sam radila za ulaz u grad Novigrad – kaže Dragana.

– Trebao bi te neki grad angažirati da im napraviš tvoj art Božić. To bi bilo jako cool – kažem joj.

– O, to bih jako voljela. Nemaš pojma koliko….

– Nevjerojatan mi je tvoj Božić 2007. godine.

– Da, to je bilo jako fora. Mi studenti u Milanu puno smo se družili i uvijek bi se prije odlaska doma pozivali na božićne partije i poklanjali si darove. Ja sam tada živjela u Milanu u jednoj staroj kući iz 1930-ih s ogromnim hodnikom i gomilom vrata. Vrata za dnevni boravak, kuhinju, wc, sobu, ostavu, drugu ostavu…. Taj hodnik zamislila sam kao da je eksterijer, a da su vrata tih soba kućice. Zato sam svakoj ispred nalijepila broj, kao u ulici te hodnik pretvorila u snježni grad.

– Ali ipak, najvažnije mi je ono što sam napravila za sami Badnjak. Tata mi je tada već bio loše i željela sam da ga nekako nasmijem i razvedrim. Odjurila sam iz Milana, preobukla se u Djeda Božićnjaka, stigla doma u Novigrad i svima mojima dijelila poklone – ispričala je Dragana.

Ajme, rasplakala si me. Pliz za kraj, samo još jedan tvoj savjet za božićno dekoriranje.

– Neka vam nikada ne bude teško potruditi se za vlastito veselje. Napravite si to što vas veseli, bez obzira čak i ako ste sami… Božić je takav period da vam nitko neće zamjeriti i ako pretjerate. Iskoristite to! – ispričala nam je utjecajna hrvatsko-talijanska konceptualna umjetnica.

Bolji savjet nismo mogli dobiti…

Uživajte u fotogaleriji Draganinih božićnih dekoracija razvrstanim po godinama… (btw za otvaranje fotogalerije od svake godine, kliknite na sliku)

2022

2021

2020

2019

2018

2011

2010

2007