Božić u domu konceptualne umjetnice Dragane Sapanjoš

Nikada nam ne smije biti teško potruditi se za vlastito veselje – kaže poznata novigradska umjetnica Dragana Sapanjoš, pokazavši nam retrospekciju svojih božićnih dekoracija u domu

Njezini radovi su WOW. Duboko promišljeni, kreativni, drugačiji, uvijek popraćeni sa znanjem, teorijom i razlogom zašto. Iza svakog njezinog rada postoji poruka koja pogađa u srž. Zato jako volimo radove umjetnice i profesorice na Akademiji u Kopru, Dragane Sapanjoš.

I njezine božićne dekoracije su jako zanimljive i zabavne. Čim Dragana okiti dom, proširi se glas po gradu, pa smo zamolili Draganu da nam pokaže njezine legendarne božićne dekoracije.

– U svom radu volim kada je svaka sitnica duboko promišljena, svaki zarez s razlogom… No, kada je Božić u pitanju, tu se opustim. Radim ono što mi u tom trenutku dođe… Ruke idu same – kaže Dragana Sapanjoš, pokazavši nam božićne dekoracije koje je ove godine pripremila u svom domu u Novigradu.

– Ove godine sam napravila temu – klasičan Božić. Sve je onako kako smo imali kada smo bili mali. Klasična nordijska jela, retro kuglice s rupom, ukrasi u obliku ptičica. Veselo, crveno, zeleno, zlatno, karirano. Naime, duboko me potresao rat, imam osjećaj da je svijet poludio i smatram da se trebamo malo vratiti korijenima, biti zahvalni na običnim stvarima – kaže umjetnica.

Upravo zato, sve je u znaku Djeda Mraza. Kao djeca svi smo ga obožavali i veselili se darovima. Upravo zato Dragana je napravila nešto vrlo cool – automobil Djeda Mraza parkiran joj je u dvorištu.

– Otišla sam kod svog automehaničara i pitala ga da mi posudi neki crveni auto koji nije u voznom stanju i odvezli smo da u dvorište te na njega stavili i okitili bor – smije se Dragana dodajući kako je dom pun “kućica” koje se obično dekoriraju u zemlji odakle je Djed Mraz.

– Da bi magija čudesne nordijske šume bila još bajkovitija navečer upalim i dim mašinu – kaže Dragana koja je lani nabavila još jedan čarobni rekvizit – top za zasnježivanje.

Ne mogu vjerovati da snježni top imaš kod kuće, pa to bi i ja – smijemo se…

– U Istri jako rijetko pada snijeg, a godinama maštam u bijelom Božiću. No, nije to tako skupo, a ogromno je veselje – smije se Dragana.

A koja tema je bila lani?

– Uf… prošla godina je bila postcovid godina i već smo bili umorni od svega. Sve mi je već ličilo na veliki cirkus, zato su božićne dekoracije bile u toj tematici. Sve je bilo naopako, kao u cirkusu. Na boru su bile kuglice s pčelama, svinjama, tigrovima, tenisicama… umjesto dekoracije u posudi su bile kokice, a ispod šatora Gucci. Jedna od instalacija bila je skulptura s špicastim noktima, s obzirom da su takvi (meni grozni) nokti bili u modi. Baš cirkus, zato je i natpis na mom dvorištu bio Freaks show.

Sve to pokazat ćemo vam detaljno u fotogaleriji na kraju teksta.

2020. godina bila je u znaku tri kralja i reinterpretacije starih poganskih običaja. O toj božićnoj dekoraciji već smo vam pisali. Evo linka na tekst.

– 2019. sam bila u Milanu, radila uređenje Moroso showrooma te poklona za novinare i poslovne partnere. Zbog toga sam jako kasno stigla doma i nisam puno stigla dekorirati. Jedno svoje stablo sam dekorirala sa zlatnim ukrasima, a s obzirom da nisam imala puno vremena – čaroliju božićne šume sam oslikala na staklu. Čak i kada imam jako malo vremena svejedno se potrudim unijeti božićni duh u dom – kaže Dragana pokazavši nam neke svoje dekoracije koje s pričale priču o tužnom, usamljenom Božiću.

– 2018. sam napravila tužni, usamljeni Božić. Razmišljala sam o onima koji su sami za Božić. Zato je sve monokromatsko i sve dekoracije se praktički odvijaju u eksterijeru, a gotovo ništa u interijeru. Vani je sve svijetlo, okićeno i blještavo, a unutra tek poneki osušeni vijenac i ogromna zlatna instalacija prepuna kuglica koja visi nad blagovaonskim stolom – sjeća se Dragana.

Satima bih mogla gledati u te tvoje dekoracije, pune simbolike – kažem joj.

– Nemam slike za sve Božiće, no bilo je tu uistinu svega, pa čak i dekoracija s tortama koju sam radila za ulaz u grad Novigrad – kaže Dragana.

– Trebao bi te neki grad angažirati da im napraviš tvoj art Božić. To bi bilo jako cool – kažem joj.

– O, to bih jako voljela. Nemaš pojma koliko….

– Nevjerojatan mi je tvoj Božić 2007. godine.

– Da, to je bilo jako fora. Mi studenti u Milanu puno smo se družili i uvijek bi se prije odlaska doma pozivali na božićne partije i poklanjali si darove. Ja sam tada živjela u Milanu u jednoj staroj kući iz 1930-ih s ogromnim hodnikom i gomilom vrata. Vrata za dnevni boravak, kuhinju, wc, sobu, ostavu, drugu ostavu…. Taj hodnik zamislila sam kao da je eksterijer, a da su vrata tih soba kućice. Zato sam svakoj ispred nalijepila broj, kao u ulici te hodnik pretvorila u snježni grad.

– Ali ipak, najvažnije mi je ono što sam napravila za sami Badnjak. Tata mi je tada već bio loše i željela sam da ga nekako nasmijem i razvedrim. Odjurila sam iz Milana, preobukla se u Djeda Božićnjaka, stigla doma u Novigrad i svima mojima dijelila poklone – ispričala je Dragana.

Ajme, rasplakala si me. Pliz za kraj, samo još jedan tvoj savjet za božićno dekoriranje.

– Neka vam nikada ne bude teško potruditi se za vlastito veselje. Napravite si to što vas veseli, bez obzira čak i ako ste sami… Božić je takav period da vam nitko neće zamjeriti i ako pretjerate. Iskoristite to! – ispričala nam je utjecajna hrvatsko-talijanska konceptualna umjetnica.

Bolji savjet nismo mogli dobiti…

Uživajte u fotogaleriji Draganinih božićnih dekoracija razvrstanim po godinama… (btw za otvaranje fotogalerije od svake godine, kliknite na sliku)

2022

Wordpress Gallery Plugin Free

2021

Wordpress Gallery Plugin Free

2020

Wordpress Gallery Plugin Free

2019

Wordpress Gallery Plugin Free

2018

Wordpress Gallery Plugin Free

2011

Wordpress Gallery Plugin Free

2010

Wordpress Gallery Plugin Free

2007

Wordpress Gallery Plugin Free