Koliko lampica i kuglica nam treba za savršeni bor?

Neki vole jednobojne, neki šarene, neki prirodne, a neki žele cijeli mjesec uživati u njemu… Da li idu prvo lampice ili kuglice ili obrnuto? Koliko metara lampica, da li početi od vrha ili dna? Evo što kažu stručnjaci o kićenju bora – tips & tricks za savršeni bor

Kićenje bora poseban je gušt, a mnoge obitelji imaju svoje rituale koje iz godine u godinu s radošću ponavljaju. Do sredine 20. stoljeća borovi su se najčešće ukrašavali ukrasima od papira i raznim slasticama poput jabuka, pozlaćenih oraha i lješnjaka. Na drvce su se stavljale i svijeće, a imućniji su imali posebne staklene figurice kojima su kitili svoja drvca. Iako je ta tradicija u našim krajevima relativno mlada (seže od 19. stoljeća), danas je božićno drvce temeljni božićni dekor u svim kućanstvima.

Kada vi kitite bor? Za Badnjak ili ranije? Da li više volite jednobojne borove ili šarene? Snježne ili zelene? Prirodne ili umjetne? Minimalističke ili bogate?

No, znate li pravila za dekoriranje božićnih drvca? Koliko metara lampica i kuglica ide po metru bora? Da li se bor kiti od gore prema dolje ili obrnuto? Da li prvo male kugle ili velike? U kom trenutku staviti lampice?

O svemu tome popričali smo sa stručnjacima iz Lesnine koji su nam otkrili tajne dekoratera koje će vam pomoći da i vaš bor izgleda kao iz salona.

– Prvi korak je priprema bora. Ako imate umjetan bor, važno je da ga sastavite i raširite mu grane tako da nema rupa. Nakon toga krećete s lampicama. Prije no što krenete s motanjem lampica obavezno provjerite da li rade. Postoji nekoliko načina kako se lampice motaju, no najsigurnije je da krenete od dna drvca i da ih pletete u krug. Ako želite da vam cijeli bor sjaji, krenite od unutrašnjosti prema van po cijeloj visini drvca. Nakon lampica idu kuglice i dekori. Kuglice se vješaju prvo na deblje niže grane, a potom na tanje i više. Kuglice moraju slobodno visiti, prvo postavite velike kuglice, a potom male. Vrh ide na samom kraju, a ako imate pravi bor onda svakako pazite da ga ne oštetite jer će se inače bor brže sušiti – objasnili su nam stručnjaci iz Lesnine, dodajući kako mnogi stavljaju i dekore te na taj način popunjavaju rupe i dodaju mu karakter. Dekori mogu biti grane, ukrasni papirnati cvjetovi i leptiri…

Ako želite da vam prirodni bor bude duže lijep i izgleda svježe, bor treba zalijevati. Ako imate bor u tegli zalijevajte ga svaki dan, a ako je rezan onda nabavite stalak ispod kojeg se može staviti posuda s vodom. Svakako pazite da bor nije blizu radijatora ili nekog drugog izvora grijanja te ga svakodnevno prskajte s vodom kako bi dulje ostao svjež.

No, koliko metara lampica treba za bor? Koliko ukrasa?

Dekorateri kažu da ako je bor manji, onda na njega stavite više lampica, a manje ukrasa. Načelno pravilo je za bor veličine 90 centimetara treba vam 150 lampica, za bor od 120 centimetara oko 200 do 300 lampica, za bor visine 150 centimetara između 300 i 400 lampica, bor od 180 centimetara 400 do 600 lampica, a za bor visine 210 centimetara oko 1000 lampica. Naravno, jako ovisi koliko gusto želite da budu lampice. Uobičajen razmak između lampica je 20 i 30 centimetara. Osim broja lampica važna je i duljina – za svakih 60 centimetara bora treba vam 5 metara lampica. To bi značilo da ako imate bor visine 180 centimetara, onda vam treba 15 metara lampica.

No, naravno to ovisi i o širini stabla te željenom izgledu.

Kako biste lakše dobili savršeni bor znanstvenici su čak i napravili formulu te aplikaciju na kojoj možete provjeriti koliko vam točno treba lampica i kuglica za vaš bor.

Meni primjerice, za bor visine 210 centimetara i promjera 110 savjetuju 127 kuglica i 13 metara lampica ako želim diskretnije osvjetljenje, a oko 18 metara lampica ako želim blještav bor.

I za kraj evo i najljepših kuglica i dekoracija iz Lesnine. Btw mnogi božićni dekori su na popustu, a na linku ispod fotografija možete provjeriti cijene i dimenzije.

BOŽIĆNI BOR, PROMJER/VISINA: 150/210cm, LESNINA (LINK)
BOŽIĆNI BOR, promjer/visina: 117/180 cm, LESNINA (LINK)
BOŽIĆNI BOR, PROMJER/VISINA: 110/180 cm, LESNINA (LINK)
BOŽIĆNI BOR, PROMJER/VISINA: 137/210 cm, LESNINA (LINK)
STALAK ZA BOR, DIMENZIJA: cm, LESNINA (LINK)
KUGLICA ZA BOR, promjer: 6 cm, LESNINA (LINK)
KUGLICA ZA BOR, promjer: 8 cm, LESNINA (LINK)
KUGLICA ZA BOR, promjer: 8 cm, LESNINA (LINK)
KUGLA DEKORATIVNA, promjer: 8 cm, LESNINA (LINK)
VISEĆA DEKORACIJA, širina/visina: 13/14 cm, LESNINA (LINK)
KUGLICA ZA BOR, promjer: 8 cm, LESNINA (LINK)
KUGLICA ZA BOR, širina/visina/dubina: 8,00/10,00/8,00 cm, LESNINA (LINK)
VISEĆA DEKORACIJA, promjer/visina: 8/10 cm, LESNINA (LINK)
VRH ZA BOR, dužina: 57,50 cm, LESNINA (LINK)
UKRAS ZA BOR, LESNINA (LINK)
KUGLICA ZA BOR, promjer: 10.00 cm, LESNINA (LINK)
BOŽIĆNA GIRLANDA, promjer/visina: 10.00/180.00 cm, LESNINA (LINK)
VLAKIĆ DEKORATIVNI, dužina/širina/visina: 39,50/31/65 cm, LESNINA (LINK)
VISEĆA DEKORACIJA, dužina/širina/visina: 11/9/20 cm, LESNINA (LINK)
BoŽIćna FIGURA, dužina/širina/visina: 89,41/18,29/27,94 cm, LESNINA (LINK)