Kad arhitekti biraju: najbolje iz Hrvatske

Udruženje hrvatskih arhitekata proglasilo je pobjednike za 2016. godinu. Vjera Bakić, Matthias Kulstrunk, Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić, Vedrana Ergić, Maroje Mrduljaš i Ana Šverko – čestitamo.

Bazen na Sveticama Vjere Bakić i Matthiasa Kulstrunka, kuća na Murteru Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića, interijer poslovne zgrade Adris te stan na Gornjem gradu koje oboje potpisuje Vedrana Ergić te serija Betonski spavači i knjiga Grad (ni)je kuća, o dijalogu izmedju novog i starog Splita, laureati su Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Evo fotografija i kratko obrazloženje žirija o nagrađenim radovima.

Nagrada Viktor Kovačić za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u 2016.:

BAZENSKI KOMPLEKS SVETICE, Vjera Bakić, Matthias Kulstrunk / Zagreb

Bazenski kompleks se pozicionirao na istočnom ulazu u centar grada unutar sportskog parka Svetice uspješno koketirajući s prirodnim ambijentom Maksimirske šume. Oblikovanjem prostornosti upotrebom jasnih konstruktivnih materijala postignut je  nadahnut i funkcionalno besprijekoran sportsko-rekreacijski objekt i poticajan urbani ambijent operativan i dostupan kako profesionalnim sportašima tako i široj društvenoj zajednici. Autori jasnim rukopisom i inženjerskom disciplinom racionalno i sofisticirano manipuliraju arhitektonskim elementima s krajnjim ciljem u kojem su program, kontekst, konstruktivni izričaj i konceptualna integracija tehničkih aspekata dio iste zamisli.

Marko Mihaljević
Tamás Bujnovszky
Tamás Bujnovszky

Nagrada Drago Galić za najuspješniju stambenu arhitekturu:

KUĆA ZA ODMOR NA MURTERU, Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić / otok Murter

Uska i dugačka parcela definirala je formu objekta, a vlasnikova ljubav prema egzotičnom bilju pobudila je ideju da na taj način riješi problem kontaktne zone sa susjednim građevinama i stvori svijet za sebe. Taj svijet je kadriran s dva okvira, loggiu koja je zapravo velika sjenica za odmor i svakodnevne aktivnosti uz bazen (poput gradske lože na Mediteranu) te  donji okvir koji uokviruje pogled na ozelenjeni vrt. Arhitektura kadrira vrtove i bazen, artificijelno stvorenu sekvencu, distancirajući se na taj način od neinspirativnog susjedstva te gentlemanski prepušta centralno mjesto (poziciju) vegetaciji i svodi ju na elementarnu dijagramsku formu.

Damir Fabijanić
Damir Fabijanić
Damir Fabijanić
Damir Fabijanić

Nagrada Bernardo Bernardi za najuspješniji interijer (dodijeljene su dvije nagrade):

1. INTERIJER POSLOVNOG CENTRA ADRIS GRUPE U ZAGREBU, Vedrana Ergić / Zagreb

Osmišljavanje arhitektonskog rješenja i vizualnog korporativnog identiteta poslovne zgrade čiji program je pod utjecajem stalnih promjena, unutar unaprijed zadanih gabarita oslanjao se na načela strukturiranja malog grada. Gradska atmosfera translatirana je u poslovnu zgradu stvarajući atmosferu u kojoj neovisni individualci biraju prostor osame za koncentraciju ili zonu timskog rada i spontano se susreću na meeting points zajedničkih centraliziranih funkcija gdje neformalno izmjenjuju informacije, nudeći kroz prostorno oblikovanje izbor i samim time i bolju produktivnost.

Romano Decker & Dejan Kutić
Romano Decker & Dejan Kutić
Romano Decker & Dejan Kutić
Romano Decker & Dejan Kutić

2. PROJEKT INTERIJERA STANA U SKLOPU ZAGREBAČKE GORNJOGRADSKE KUĆE ŠUFLAJ, Vedrana Ergić / Zagreb

Arhitektonskim projektom zadržana je zatečena tipologija s enfiladom reprezentativnih soba uz glavno pročelje. Restaurirani su najvrijedniji slojevi otkrivenih oslika stropova i zidova. Detalji kontaktnih zona projektirani su s posebnom pažnjom naglašavajući razliku novog i starog. Funkcionalne cjeline novog stanja odgovaraju onima iz izvorne organizacije s preinakama u smislu preklapanja i prožimanja funkcija u otvorenom planu koji odgovara suvremenom načinu življenja. U centralnoj zoni stana interpoliran je utilitarni kubus naglašeno oblikovan kao novonastali element, izvan mjerila stana, koji svojom oblogom zrcali sve restaurirane povijesne elemenate cjeline.

Romano Decker & Dejan Kutić
Romano Decker & Dejan Kutić
Romano Decker & Dejan Kutić

Nagrada Neven Šegvić za publicistički rad (dodijeljene su dvije nagrade):

1. GRAD (NI)JE KUĆA, O DIJALOGU IZMEĐU NOVOG I STAROG SPLITA / URBANISTIČKA PREDIGRA, Ana Šverko

Knjiga problematizira odnos Dioklecijanove palače – spomenika svjetske kulturne baštine danas izloženog iznimnom pritisku turizma, a ujedno i središnjeg javnog gradskog prostora sa snažnom rezidencijalnom komponentom – i šireg javnog prostora grada i okolice. Kroz povijesno i teorijsko istraživanje o suvremenom gradu s povijesnom jezgrom autorica spaja dva često suprotstavljena pojma: razvoj i konzervaciju, te ukazuje da se suvremeni pristup zaštiti baštine temelji upravo na njihovu usklađivanju i objedinjenom promišljanju.

2. BETONSKI SPAVAČI, DOKUMENTARNA SERIJA, Maroje Mrduljaš

Dokumentarna serija Betonski spavači gradi priču oko moderne arhitekture u Hrvatskoj i regiji bivše Jugoslavije, području jedinstvenom po brojnim napuštenim i ruševnim zgradama iz 20. stoljeća, iznimne arhitektonske vrijednost, baveći se kroz prve četiri epizode hrvatskom turističkom arhitekturom toga vremena. Serija je žanrovski hibridna i razvija se kroz različite, međusobno isprepletene oblike govora o temi, bez ekspliciranog moraliziranja, jasno ukazujući na ogroman raskorak između vrhunskih dostignuća arhitektonske kulture i iracionalnosti suvremenog hrvatskog društva, te podsjećajući  na važnost brige o javnom interesu, pažljivom raspolaganju resursima i uvažavanju dosega naše bliske povijesti.