Stan u Ljubljani u kultom Malom neboderu

Volim kad interijeri pričaju priču, a ovaj stan u Malom Neboderu u Ljubljani to definitivno radi. Pala je odluka da će se stan renovirati, no ostalo je nekoliko elemenata koji nas vraćaju u modernu i 30-te

U Ljubljani svi znaju gdje je “Mali nebotičnik”, kao što većina nas zna gdje su u Zagrebu Iblerov i Vitićev neboder te mali Loewyjev na uglu Masarykovoe i Gundulićeve ulice. Upravo kada je u Zagrebu građen Loewyjev neboder, u Ljubljani u Gregorčičevoj ulici je građen “Mali nebotičnik”, a projektirao ga je arhitekt Herman Hus, istaknuti predstavnik funkcionalizma i moderne, Plečnikov i Loewyjev suvremenik.

“Mali nebotičnik” danas je spomenik kulture, a nekada je bio čudo tehnologije i prva stambena zgrada s ugrađenim suvremenim sustavom centralnog grijanja u Ljubljani. Stanove je odlikovala prostranost, a neboder je bio jedan od onih koji je zadovoljavao najviše životne standarde.

Martin Kruh

No, od tada do danas prošlo je 85 godina i stan je trebalo temeljito renovirati i prilagoditi suvremenom načinu života.

Martin Kruh

Kako sačuvati izvornost, a istovremeno dobiti suvremen stan, to su nam pokazali slovenski arhitekti Žiga Ravnikar i Eva Senekovič koji su uistinu napravili stan koji podsjeća na neku novu modernu trećeg tisućljeća.

Martin Kruh

Prva velika stvar koju su arhitekti napravili je da su tlocrtno otvorili stan, porušivši male hodnike, degažmane, sobice koje su bile tipične u tlocrtima stanova iz prošlog stoljeća.

Martin Kruh

Naime, suvremeni način života je takav da u istim prostorima kuhamo, jedemo, radimo, surfamo, boravimo i zato su dvije sobe i lođa pretvoreni u jednu veliku dnevnu zonu u kojoj je kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak.

Martin Kruh

Rušenjem lamperije i zidova spavaća soba je postala velika i prostrana, a hodnik lišen brojnih vratiju i predprostora koji su bili vrlo popularni u prošlom stoljeću.

Arhitekti su sačuvali staru kaljevu peć te djelomično i postojeći parket slagan u tada, a i danas, vrlo popularnu riblju kost.

Martin Kruh

Elementi od hrasta povezani su s postojećim hrastovim parketom, dok se u spavaćoj sobi novi pod smreke divno uklopio s novim namještajem s bijelim frontama i korpusom u boji drva. Pažljivo su birani detalji poput lampi i stolaca velikana dizajna Arne Jacobsena, Achillea Castiglionija te Slovenca Nike Kralja…

Prozori i vrata također su restaurirani, kao i poneki stari komadi namještaja koji su uklopljeni u novi interijer.

Martin Kruh

Kupaona je, naravno, moj apsolutni favorit, posebice ovi divni crni elementi.

Martin Kruh

Btw otkrila sam jedno divno sredstvo za čišćenje zahvaljujući kojem nema više kamenca. Ali nanotehnolohija je tema za neku drugu priču…

Martin Kruh

Uživajte u fotografijama ovog divnog stana u centru Ljubljane.