Radni stol s podiznim mehanizmom – testiranje

Zovu ih IT-stolovi zato što su ih prvo počeli koristiti programeri i ljudi koji dugo sjede za računalom. Jesu li podizni stolovi samo moda ili su zaista radni stolovi budućnosti? Evo mog testa i zaključaka

Ponedjeljak. Stiže mi kamion iz salona Prima i donose mi uredski stol s podiznim mehanizmom te dva nova uredska modela stolica na testiranje. Obožavam svoj posao. Često imam priliku testirati razne nove proizvode koji se tek pojave na tržištu te o njima napisati recenziju. Upravo je to dogovoreno s ekipom iz Prime. Naime, u novoj kolekciji uredske opreme Prima je osmislila novi podizni stol s mehaniznom i nove modele ergonomskih stolica. Dogovor je da tjedan dana testiram njihove nove proizvode i da obavljam poslove s kojima se obično bavim – da pišem, editiram slike, uređujem Dblog, gledam fotografije po raznim katalozima, stiliziram, radim moodboarde, pripremam setove za razna snimanja interijera, reklama, crtam globale, telefoniram…

S obzirom da mi je ured svijetao, za testiranje sam odabrala stolice Oregon i Ontario te podizni stol s mehanizmom s bijelom konstrukcijom. Dvoumila sam se da li odabrati bijelu, drvenu ili sivu površinu stola, a na kraju sam se odlučila za sivu mat varijantu.

Oregon je novi Primin model ergonomskog stolca s mrežastim sjedištem i rukonaslonom. Podesiv je po visini i nagibu sjedenja, ima kotačiće te omogućava udobno sjedenje uz klasične radne stolove visine oko 75 centimetara.

Već vidim kako će mi Oregon biti na wish listi. Naime, vrlo je lagan, a istovremeno i čvrst, kompaktan, udoban. Rukonasloni mu daju dodatnu udobnost, a kotačići odlično klize po podu tako da mi omogućavaju slobodu kretanja.

Drugi stolac koji sam odabrala za testiranje zove se Ontario. Postoji u raznim bojama tapecirunga te u dvjema bojama konstrukcije – crnoj i bijeloj. Ovaj stolac mi je enigma. On je jedan od onih stolaca koji vas “tjeraju” da pravilno sjedite i imate uspravnu kralježnicu. Uz to ovaj stolac se može podizati po visini i svoju pravu funkciju dobiva u kombinaciji sa stolom s mehanizmom za podizanje. Jedva čekam isprobati ga.

Treći proizvod je stol s mehanizmom s opcijom podešavanja prema visini, stol koji me već neko vrijeme zanima. Naime, stolovi podesivi po visini totalni su hit u suvremenim uredima. Svoje prve poklonike dobili su među programerima i IT industriji, a sve češće ih možete vidjeti i po arhitektonsko-dizajnerskim uredima, marketinškim agencijama i raznim uredima gdje zaposlenici dugo sjede za kompjuterima te često imaju potrebu uspraviti se i promijeniti položaj sjedenja.

Naime, poznato je da dugo sjedenje za kompjuterom praktički u istom položaju stvara brojne probleme – bolovi u kralježnici, vratu, šaci… A posebice kada je to tako svaki dan, iz godine u godinu. Za zdravlje, a i bolju koncentraciju, važno je promijeniti položaj, uspraviti se…

Upravo zbog toga veselim se ovom testiranju… pa krenimo.

Ponedjeljak. Sjedam za stol, namještam ga na standardnih 75 i počinjem raditi. Čeka me hrpa neodgovorenih mailova i odlučujem prvo riješiti mailove, a onda ću se malo zabavljati sa stolom.

Nakon cca dva sata vrijeme je da promijenim položaj i dižem stol za 5 centimetara te povisujem stolicu, pa onda još malo, još malo…

Zabavljam se i smijuljim, a onda odlučujem promijeniti stolac i isprobati Ontario, stolac bez naslona koji podsjeća na barski stolac i omogućava povišeno sjedenje.

Volim sjediti za barskim stolicama, tako da mi se jako sviđa mogućnost da radim u povišenom položaju. Ostatak dana nastavljam raditi na “barskom stolu” visine 95 cm.

Utorak. Danas moram puno pisati. Pokušavam ostati na visini od 95 centimetara. No, navika je strašna stvar. Imam osjećaj da ću biti brža, ako normalno sjednem na klasičnu visinu od 75 centimetara i klasičan ergonomski stol s naslonom. Mijenjam stolice, par puta u danu, a radni dan završavam u povišenom položaju s kavom i planom za srijedu.

Srijeda. Danas imam hrpu telefoniranja, dogovaranja i pripremanja setova za snimanje. Idealan je dan da isprobam različite visine stola.

Koliko visoko uopće može ići ovaj stol? Zaustavlja se na 117,5 centimetara. Super visina za košarkaše, ali meni je to ipak previsoko. A koliko može najniže? 69,6 centimetara.

A čemu služe ove brojke? Za memoriju visine. Naime, stol u sebi ima motor koji mu omogućava promjenu visine od cca 45 centimetara, a moguće je memorirati željenu visinu, tako da izmjene mogu biti još brže.

S obzirom da sam ja relativno niska, meni je najugodnije raditi u intervalu od 75 do 95 centimetara.

Četvrtak. Opet dan kada me sustiže puno pisanja, pregledavanja fotografija i rada za kompjuterom. Za pisanje mi je definitivno ugodnija standardna visina i klasični radni stolac, a za pregledavanje fotografija, telefoniranje, slušanje muzike, brainstormanje… nekako mi više paše biti malo povišeno i za “barskim” radnim stolom.

Ima nešto u tome da se za “šankom” rađaju dobre ideje…

Petak. Dan kada se moram odvojiti od ovih divnih stvari. Šmrc. No, trebalo ni napraviti zaključak.

Podizni stol, iako možda na prvi pogled djeluje kao pomodarstvo, zapravo je vrlo funkcionalna i praktična stvar. Ako ste tip osobe koja jako puno vremena provodi za kompjuterom, malo se krećete i zaboravljate (ili ne stižete) raditi pauze, onda je definitivno ovo stol za vas. Njegov zabavni karakter malo će vas natjerati da svako toliko pritisnete gumb sa strane i povisite ga, snizite i promijenite položaj. Već samo da malo stojite i izravnate kralježnicu je super promjena, zar ne?

Stolac Ontario me jako iznenadio. Udoban je, iako nema leđa i rukonaslon. Sviđa mi se što je lagan i jednostavan za korištenje te je uz njega jako lako mijenjati visine sjedenja. Definitivno, izvrstan pomoćni stolac u uredu. Dođi i sjedni pored mene…

I za kraj – ergonomski stolac Oregon. Udoban, lagan, ergonomski prilagodljiv, s mrežastim sjedalom… Zaista, izvrstan omjer cijene i kvalitete. Uostalom, kao i ostala dva proizvoda. Evo vam direktni linkovi za cijene, dimenzije, boje… podizni stol (LINK), stolica Oregon (LINK) i stolica Ontario (LINK).