Podžbukni ili nadžbukni tuš? Što ugraditi i još važnije zašto?

Jesu li skuplje, teže za održavanje, češće se kvare ili to nema nikakve veze? Danas pričamo o razlikama između podžbuknih i nadžbuknih sistema

U zadnje vrijeme često govorimo o kupaonicama. Puno smo pisali o prednostima i manama kada, tuševa i tuš-kanalica, no malo kada se piše o razlikama podžbuknih i nadžbuknih miješalica.

Naime, često se ističe kako su podžbukne miješalice puno skuplje od uobičajenijih nadžbunknih miješalica. Često je mišljenje i kako su podžbukne kompliciranije za ugradnju te kako za njihov popravak treba razbijati pločice. Često se čuju mišljenja da je bolje ugraditi nadgradne mješalice ako se montiraju na zid od betona ili cigle. Je li to sve baš istina?

Hm. Istina je uvijek negdje između, a upravo o tim stvarima puno smo razgovarali u Mirnom i Rokom kada smo uređivali njihove O’live apartmane u Bibinju.

GROHE

Naime, osnovna razlika između podžbuknih i nadžbuknih sistema je njihov način ugradnje. Kada se primjerice radi o nadžbuknoj miješalici za tuš ili tuš-kadu miješalica sa svim svojim funkcijama se montira izravno na pripremljene ventile. Jedan komad “tehnike” dovoljan je da vodu iz cijevi pretvori u toplu, hladnu ili mlaku vodu s različitim vrstama mlaza. Izvodi iz zida na koje se montiraju nadžbukni sisitemi su standardizirani tako da ih je lako mijenjati.

Kada se ugrađuje podžbukna miješalica, ona se sastoji iz dva dijela. Onog vidljivog i nevidljivog. Sve ono što je nevidljivo je unutar zida i to je onaj hardware koji pretvara vruću i hladnu vodu u željenu vodu za kupanje, a onaj vidljiv dio je upravljački sustav te ima izraženiju i estetsku funkciju jer se sve ono bitno odvija u zidu. Uz to, za razliku od nadžbuknih sistema, cijela instalacija neznatno strši iz zida te manje smeta pri korištenju tuša, vanjski elementi se ne zagrijavaju pa nema opasnosti od opeklina i jednostavnije je za održavanje.

GROHE

Dakle, to u pravilu znači da su nadžbukni sistemi 2 u 1, podžbukni sistemi 1 + 1, no zapravo je stvar ista.

Ako se pokvari nadžbukna miješalica onda ju morate kompletno demontirati, servisirati ili jednostavno kupiti novu. Ako se pak pokvari podžbukna miješalica treba vidjeti gdje je kvar – da li u vanjskom ili unutrašnjem dijelu te taj “pokvareni” dio popraviti ili zamijeniti.

GROHE

Zamijeniti? O da i to prilično jednostavno, a ono što je meni posebno zanimljivo je da postoje proizvodači koji imaju univerzalne podžbukne dijelove tako da s godinama možete mijenjati samo vidljiv dio miješalice, a zidni ostaje isti.

Primjerice Grohe ima isti model podžbuknog sistema za sve svoje tuševe, a na vama je da odaberete kako želite da vam izgleda vanjski dio te koje će funkcije imati.

GROHE

Uz to, od nedavno je Grohe patentirao sistem Rainshower 310 SmartConnect  za kojeg je dobio German Innovation Award za 2020. godinu. To je zapravo bežični daljinski upravljač koji se povezuje s GROHE Rainshower 310 tušem putem Bluetootha i omogućuje korisniku izbor vrste mlaza – blagog GROHE PureRain, osnažujućeg ActiveRain mlaza ili kombinaciju oba. A posebno je zgodno što se Rainshower 310 SmartConnect može ugraditi na postojeće sisteme, tako da vrlo jednostavno možete unaprijediti i osuvremeniti postojeći tuš.

GROHE

Naime, vjerujem da ste primijetili – postoje ogromne razlike u vrstama tuševa i miješalica i ponekad se čovjek izgubi u svom tom izboru. Kriterij izgleda i cijene, mnogima je glavni kriterij, ali ipak savjetujem da isprobate koji model vam najbolje leži te da obratite pozornost na kvalitetu i detalje.

Danas postoji jako puno tuš setova koji nam olakšavaju tuširanje, šamponiranje, otvaranje vode sa sapunavim rukama… modeli koji imaju ravnu plohu na miješalici na kojoj možete držati gel za tuširanje…

GROHE

Jako je puno razlika i finesa, i moja iskrena preporuka je da si date vremena i proučite specifikacije modela koji vam ulaze u uži izbor i da birate kvalitetne renomirane proizvođače.

Najgora miješalica je ona koja curi te koja ne miješa dobro vodu i ima nagle skokove između tople i hladne vode, zar ne?

No, česta je još jedna dilema – da li odabrati nadglavni tuš s ružom, samo tuš slušalicu s većom glavom ili pak kupiti tuš set?

GROHE

Tu je važno znati da bi kod podžbuknih sistema to odmah trebali odlučiti jer je kompletna instalacija – veza mješalice i nadglavnog tuša – također podžbukna, tj. ugrađuje se u zid i kasnije oblaže, npr. keramičkim pločicama.

Ako pak imate nadžbukne sisteme, ako se s vremenom odlučite za neki drugi model ili funkciju, njih morate kompletno mijenjati. Naravno, tu ne mislim na tuš-slušalicu – nju uvijek možete zamijeniti i kupiti kakvu god želite.

Ok. A što bi ti izabrala za sebe?

GROHE

Uf. Teška dilema. Svaka odluka je stvar konteksta.

Recimo u Bibinju, i općenito u apartmanima od 3 i 4 zvijezdica gdje je očekivan velik broj različitih ljudi, ja bih osobno išla na kvalitetan i profinjen nažbukni sistem.

Naime, nikada ne želimo kvarove, ali ne želimo riskirati da na +40 gost potrga i pokvari tuš i da se danima zezamo s pronalaskom majstora te da zbog toga dobijemo nepopravljivo loše ocjene na bookingu. Svatko praktički sam može promijeniti nažbukni tuš set. Odeš u dućan, kupiš novi, pozoveš bilo kog majstora i to je to.

GROHE

Za sebe doma ili za veće korisnike s vlastitom tehničkom službom, to je već druga priča. I zato smo mi za O’live odabrali Grohe Euforia SmartControl, Euphoria System 260 i Tempesta Cosmopolitan System tuševe, a koji su integrirani sistemi koji u sebi imaju sve funkcije za ugodno tuširanje.

Kako to izgleda uživo, uskoro ću vam i pokazati, a do tada uživajte u slikama…

Euphoria SmartControl 310

GROHE

Euphoria System 260

GROHE

Tempesta Cosmopolitan System

GROHE