Ikea goes green. Materijali postaju važniji od same estetike

Za razliku od umjetnih vlakana, tkanine od prirodnih vlakana proizvedene na ekološki način i u uvjetima pravedne trgovine, nisu samo ljepše, već su i bolje – kako za nas, tako i za okoliš.

Kada dobiješ PR članak s podnaslovom najvažniji kriterij je vrsta materijala, onda je to razlog za podršku…

Naime, čvrsto vjerujem da moramo sve više razmišljati o stvarima koje kupujemo i da nije dovoljno da nam se nešto sviđa, da nam pristaje i da je funkcionalno, nego da je održivo i da je napravljeno od kvalitetnih materijala.

IKEA

Često se uhvatim kako u dućanima prevrćem etikete i tražim sastav materijala, no ono što u zadnje vrijeme sve više primjećujem je da sve više brendova upravo sastav materijala stavlja u prvi plan, ističući da je proizvod napravljen od organskog pamuka, od recikliranih materijala s etiketama – conscious, sustainable, Net Sustain…

I zato me razveselilo da i brendovi za opremanje doma idu u tom smjeru, slijedeći modne brendove.

IKEA

Ikea je tako ovih dana predstavila novu kolekciju prekrivača, jastučnica i posteljine od prirodnih i održivih materijala. Svi proizvodi napravljeni od pamuka dolaze iz održivih izvora, što znači da je pamuk recikliran, ili se uzgaja uz manje vode, gnojiva i manje pesticida, uz povećanje prihoda za poljoprivrednike.

Za razliku od umjetnih vlakana, tkanine od prirodnih vlakana proizvedene na ekološki način i u uvjetima pravedne trgovine, nisu samo ljepše, već su i bolje za nas i okoliš. Proizvodi iz kolekcije ANGSLILJA, VATTENFRÄNE i ÄNGSSALVIA su od čistog pamuka i ugodni su za kožu. Dostupni su u šest blagih boja, a napravljeni su od 100 % pamuka.

Ako vas zanima tema materijala u modnoj industriji, trk na tekst modne dizajnerice Lorete Gudelj koja nam je objasnila abecedu održivih tekstila.