Šuma umjesto Milana. Prostoria predstavila ovogodišnje novitete

Inovativna klupa Lee Aviani koja se pretvara u krevet, Kontrapunkt naslonjač koji se pretvara u ležaljku, klupa Monk… samo su neki od noviteta koje je nedavno predstavila Prostoria

Kako spasiti 2020. godinu? Vjerujem da svi imamo neki svoj scenarij. Imala ga je i Prostoria, hrvatski proizvođač namještaja koja je umjesto predstavljanja svojih proizvoda u Milanu, na najvećem i najutjecajnijem sajmu namještaja na svijetu, odlučila napraviti video predstavljanje svoje kolekcije novih proizvoda te pokušati ga odaslati na što više inozemnih adresa…

Prije no što vam pokažem video, kojega je već objavio Dezeen, evo kratke pričice o proizvodima koji bi, da je bilo više sreće, bili prikazani u Milanu.

Zvijezda ovogodišnjeg predstavljanja je Kontrapunkt – inovativni naslonjač koji se transformira u ležaljku (dizajn: Neisako – Sanja i Neven Kovačić) i koji istražuje mogućnost stvaranja alternative standardnoj glomaznoj tipologiji naslonjača za odmaranje.

Cilj je bio skladno spojiti funkciju naslonjača i ležaljke u vizualno nenametljiv predmet kompaktnih proporcija. Naziv Kontrapunkt preuzet je iz glazbe i doslovno se prevodi kao „dvije nasuprotne točke“, a rezonira s oblikovnim konceptom jer označava princip komponiranja u kojem se dvije paralelne melodije stapaju u jednu skladnu cjelinu.

Moj osobni favorit iz nove kolekcije je klupa Bavul koju potpisuje dizajnerica Lea Aviani. Bavul je višenamjenski ojastučeni komad namještaja koji se iz klupe jednostavno pretvara u krevet. Oblikom i imenom asocira na tradicionalnu dalmatinsku škrinju koja se nasljeđivala s koljena na koljeno, a služila je za pohranu stvari, sjedenje i putovanja. U svom osnovnom obliku Bavul je sistem za sjedenje u dnevnom boravku, blagavaonici ili hodniku koji spremno odgovora vašoj potrebi za dodatnim ležajem.

Savršeno za apartmane na moru i mladenačke stanove…

Još jedna klupa zapela nam je vjerujem svima za oko – riječ je o klupi Monk koja je dio već prepoznatljive Grupine Monk kolekcije. Za iskustvo udobnijeg sjedenja na klupi, moguće je naručiti i jastuk.

Dopunjene su i neke druge Prostorijine kolekcije, tako da je višestruko nagrađivana kolekcija Strain, dizajnera Simona Morasi Piperčića, dobila i nisku stolicu Strain.

Niska stolica Strain hibrid je između tipologija stolice i fotelje. Dizajnirana je kao stolica kako bi se mogla uklopiti i u manje interijere, ali s namjerom da zadrži udobnost naslonjača. Radi postizanja dodatne udobnosti, sjedište je moguće ojastučiti u tkanini.

Novitet je i Grupin naslonjač Tinker. Svojim privlačnim dizajnom Tinker omogućava udobno sjedenje i opušten rad pored stolića srednje visine, a popularni naslonjači Polygon i Oblique predstavljeni su u verziji za vanjske prostore, a zajedno sa stolicama Osmo i Umomoku kolekcijom čine Prostorijinu outdoor ponudu.

Brojni arhitekti i dizajneri interijera imali su priliku isprobati i relativno nove modularne sofe Absent i Layout (obje dizajnirao Numen/ForUse) koje kao sustavi omogućuju višestruke funkcionalnosti i konfiguracije u prostoru.

No, kako je to izgledalo na partyiju u šumi blizu Prostorijine tvornice u Svetom Križu Začretju pogledajte u videu “Revisiting Analogue” kojega je režirao Rene Gallo.