Za nju kažu da je hrvatska Patricia Urquiola

Posjetili smo Design Hut, showroom dizajnernice Lee Aviani u srcu Splita

Kakva šteta što ta žena živi u Hrvatskoj. Nedavno sam s jednim arhitektom vodila razgovor i oboje smo ustvrdili tu rečenicu – Lea Aviani je mogla biti Patricia Urquiola. Samo da je bilo malo više sreće…

Naime, ona je dobro čuvana tajna mnogih splitskih interijera. Ona je uredila desetke vila i stanova u Splitu i okolici, uredila puno restorana, kafića, hotela po našoj obali… Ta žena radi i stvara u tišini svog ateljea 10+ godina, a izvan okvira Dalmacije postala je poznata tek prije par godina kada je dizajnirala Dande, fotogeničnu stolicu za talijanski Moroso. Da, the Moroso.

I ta vijest odjeknula je svijetom dizajna, a stolice s njezinim dizajnom nalaze se po hotelima i vilama po cijelom svijetu…

Imam tremu pred naš prvi susret. Naime, dugo se dogovaramo za njega, a malo su me i kolege novinari zaplašili…

Ona voli kontrolu, ne voli novinare i intervjue, plaše me.

DESIGN HUT

Dolazim u Split, jedva pronalazim adresu, a ondje me čeka ona – žena s divnim osmjehom i zadovoljstvom u licu.

Ulazim u njezin showroom Design Hut u Svačićevoj 5 koji je zamišljen kao prostor u kojem ona i njezin tim rade, a istovremeno i showroom svega što je radila i dizajnirala. To je showroom njezine estetike, načina razmišljanja, pristupu dizajnu i mjesto na kojem svako toliko organizira pop up radionice i druženja. Jedno divno mjesto u kojem čovjek želi pričati o umjetnosti, životu i upijati svaki trenutak.

DESIGN HUT

Prvo što zamijećujem su stolice. Dande i ostale predivne stolice, fotelje, chaise lounge koje je dizajnirala za Moroso.

Tu su i drugi proizvodi poput ogledala Eho koje je dizajnirala za Nunc, te nekoliko biranih komada koje u svojoj kolekciji ima svaki pasionirani ljubitelj dizajna.

DESIGN HUT

Kamen, zlatni stup, bicikl i predivne pločice…

– Hvala, i njih sam dizajnirala za španjolsku tvornicu keramike, ali se na žalost više ne prodaju. Možda bi ih napravili za neku veliku narudžbu, ali nažalost više se ne mogu naručiti u katalogu Peronde – kaže Lea Avini.

Ja uopće ne volim pločice, ali ove su baš posebne. Pločice za fotografiranje svojih nogu na njima. Predivne su – komentiram.

PERONDE PLOČICE

Sjedni Boba. Hoćeš kavu? – pita me, ponudivši me da sjednem za okrugli stol okružen uzorcima, knjigama, slikama… i s četiri Dande stolca.

Prihvaćam poziv, no u meni je miks osjećaja. Jako me zanima da li je stolac udoban i čvrst, a opet možda nije… Izgleda nježno, krhko, a tu je pored mene dizajnerica… Ona će skužiti promjenu na mom licu, ne znam lagati…

I radim u glavi plan: dok ona radi kavu, ja ću sjesti i isprobati stolac.

DESIGN HUT

Oprezno sjednem… leđa mi lijepo imaju potporu, sjedište je čvrsto, a opet mekano… i izleti mi: ne mogu vjerovat, kako je udoban!!

– Čekaj, ti nikad nisi sjedila na njemu – iznenađena je Lea.

DESIGN HUT

– Ne. Imala sam ga puno puta na raznim snimanjima, ali se nikada nisam usudila sjesti. Znaš, kada posuđujemo robu za snimanje, uvijek me strah da se nešto ne dogodi, pa stvari ne želim niti ružno pogledat, da im se nešto ne bi dogodilo – smijemo se.

– Ma taj stolac ti može izdržat što god želiš. On je napravljen da traje i da se na njemu izmijenjuju gosti u restoranu – objašnjava Lea.

STAN, LEA AVIANI

– Tu priču ne znam. Ja sam mislila da je to stolac s krilima…

– Ma ne! Nema veze s tim. Ja sam dugi niz godina tražila jednu udobnu funkcionalni mediteransku stolicu koja je idealna za hotelske restorane i ljetne rezidencije koje često uređujem. Važno mi je bilo da je stolica lagana i prozračna, da ima zraka… da omogućava propuh, a istovremeno željela sam da je tapecirana i jako udobna. Znaš kako mi hrvati volimo dugo sjediti na kavama, ručkovima i večerama, a najgore mi je kad se sva uznojim i zalijepim za stolac. Zato sam htjela napraviti prozračnu stolicu… i onda je jedan san stigao poziv od Morosa, da pokušamo zajedno napravit baš to – prozračnu i jako udobnu stolicu – prisjetila se Lea Aviani, suradnje koja je krenula prije 10+ godina.

HOTEL JADRAN

S Morosom se znam dugi niz godina i s njima često surađujem na mojim projektima. No, jako me oznenadio poziv da za njih nešto dizajniram. Vrlo brzo mi je pala na pamet ideja kako bi Dande trebao izgledati. Htjela sam stolac koji osim što je prozračan, udoban i čvrst, da se u njega stvarno možeš zavaliti i to bez obzira kako sjedio, da li uspravno, pogrbljeno, s boka, poluboka…

STAN

O da, ja jako volim sjediti sa strane, a jako malo stolaca ima široki naslon koji mi daje potporu…

A kod Dandeom se možeš podbočiti, puno puta promijeniti položaj, idealno za naše trosatne kave – smije se Lea Aviani otkrivši mi da se kod nje u showroomu svi njezini radovi mogu i kupiti i to puno povoljnije.

DESIGN HUT

– To su one cijene koje ja kao dizajner dobivam direktno od proizvođača. Drago mi je da se prodaju, i ne želim na njima zarađivati. Ja nisam dućan, nego samo dizajner koji ima pravo svoje proizvode ponuditi ljudima po boljoj cijeni i jako me veseli kad vidim da si te moje stolce ljudi poklanjaju za vjenčanje, rođendane, obljetnice…

– Al s Dandom je tek krenula suradnja s Morosom i Billianijem?

HOTEL JADRAN

– Da, napravili smo zajedno još nekoliko proizvoda. Prvi put kad smo radili Dande, mučili smo se jer sam dobila takozvani B tim u razvoju kojeg dobivaju neafirmirani dizajneri. Nakon uspješnog proizvoda, dobila sam A tim i odjednom sve što zamisliš može se izvesti – i da je tanko, a jako izdržljivo, spojevi nevidljivi, elegantno…

HOTEL JADRAN

– Ti si i završila produkt dizajn zar ne?

– Da, pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Kada sam se vratila u Split, nije bilo puno posla za produkt dizajnere, tako da odmah nekako počela raditi interijere, koji su moja velika ljubav i zahvaljujući kojima radimo divne projekte i hotele – ispričala je Lea Aviani koja u svom timu timu ima i arhitekte te supruga.

STAN

– Neopisivo mi odgovara ovaj način rada i života. Suprug i ja si pomažemo, nadopunjujemo se… projekte radimo u timovima, ne pretrpavamo se s poslom… Svake godine dovršimo jedan hotel i još nekoliko manjih projekata i to nam je dovoljno. Ne bih voljela imati veliki ured – kaže Lea koja privatno voli putovanja, umjetnost, dizajn, modu, ali i sve ono život čini životom koji ima smisla…

DESIGN HUT

Skuhati djeci ručak, dočekat ih iz škole, prošetati uz more, sjesti s prijateljima… I da, znam zašto je dobro da Lea Aviani nije postala Patricia Urquiola. A znam da to i ona zna. Jer mogla je…

HOTEL BOL