Milano 2017. O čemu bruji svijet dizajna?

Dizajnerski svijet trenutno sređuje dojmove. Završen je Salone del mobile, najvažniji sajam u svijetu dizajna namještaja. Evo izložbi, događanja, novih kolekcija koje su najviše oduševile svjetske medije, ali i moje Facebook prijatelje

Početak travnja. Milano. Hoteli su krcati i preskupi, grad pulsira i živi za jednu stvar. Salone del mobile, tradicija duga 56 godina na koju se vezuje niz zanimljivih događanja, bijenalnih sajmova poput Eurolucea (najvećeg sajma rasvjetea), Salone Satellitea koji ove godine slavi 20. godišnjicu, Workplacea (sajma uredske opreme), International accessories exhibition… Sajam je u tih pola stoljeća postao toliko jak da guta sam sebe jer ga je nemoguće sagledati, a istovremeno baš zbog svega toga pojedine manifestacije pod skupnim nazivom Fuori Saloni toliko su zanimljive, inovativne, svježe da na sajam odlaze samo oni koji moraju ili ne znaju s kojim sve iznanađenjima se dizajneri, arhitekti, proizvođači namještaja, opreme, elektronike, automobila, modni brendovi žele izdvojiti i impresionirati. Dobiti svojih 5 minuta pažnje.

Ovaj tjedan je i za mene bio iznimno uzbudljiv… pročitala sam manje više sve najutjecajnije svjetske portale, iščitala stotine tekstova, izbora, pogledala desetke videa, odlajkala stotine fotki… Evo što se mojim Facebook prijateljima, ali i svjetskim medijima najviše svidjelo.

Broj jedan: Studio Swine i modni brend COS. Artificijalno stablo i baloni od magle…

Znam da je nakon ovog teško oduševiti, ali Milano to uspijeva i trudi se na svakom koraku. Evo instalacije japanskog dizajnera Tokujina Yoshioke.

Poznati britanski dizajner Lee Broom, ponovno ostavlja bez daha i potvrdio svoj status – produkt dizajnera kojega uspoređuju s Tom Fordom i Marcom Jacobsom. Svi koji prate modu, znaju zašto ovo govorim, kao što se u Milanu svijet mode i dizajna stalno isprepliče.

 

Vizualno i auditivno dojmljiva je i instalacija još jednog zanimljivog umjetnika Yurija Suzukija, evo o čemu je riječ.

Više o projektu i download zvučne pozadine, možete na njegovoj stranici. Btw usput pogledajte i druge projekte, uistinu je sjajan.

Jako hvaljena je i instalacija GOD Alberta Biagettija i Laure Baldassari iz talijanskog studija Atelier Biagetti koja je kritika konzumerizma i na neki način stvara trilogiju s instalacijama No sex i Body Buliding.

Instalacija MINI’s Living – Breathe u ulici Tortona, njujorškog arhitektonkog studio SO-IL, jedna riječ: fantastično. Projekt je iniciran od strane automobilskog brenda MINI i prikazuje arhitektonsko rješenje održivog života – kompaktnu trokatnu modularnu konstrukciju čija PVC opna filtrira zagađeni zrak gusto naseljenih urbanih središta.

Tom Dixon nudi kratki obilazak stare trgovine starinama u njegovoj Multiplex Galleria, privremenom izložbenom prostoru u bivšem kinu iz 50-ih.

Skulptura u dvorištu Palazzo Litta od 300 pari traperica, Diller Scoffidio + Renfro, uistinu dojmljivo…

Instalacija Stone Age Folk, dizajner Jaime Hayon, za firmu Caesarstone.

Fondacija Achille Castiglioni za ovu prilku preuređena je u stan braće Castiglioni.

No, budimo realni. Osim izložbi i instalacija, iza svega se ipak krije proizvodnja. Evo 30 noviteta koji su nas oduševili.

Na prvo mjesto bez lažne skromnosti stavljam hrvatski dizajn. Numen i Prostoriju i fotelju Trifidae. Radi se o liniji fotelja, napravljenih od tri dijela, specifičnih trokutastih oblika koje stvaraju dojam rastvaranja latica cvijeta. Kolekcija se za sada sastoji od četiri modela –  male fotelje, fotelje s visokim naslonom, fotelje sa širokim visokim naslonom i taburea,  i to na aluminijskoj ili drvenoj bazi.

Andrea Bartoluccio

S obzirom da je ove godine održan Euroluce, bijenalni sajam, u Milanu je predstavljeno mnošto zanimljivih rasvjetnih tijela. Započinjemo s lusterom iz serije Mobile Chandelier Michaela Anastassiadesa.

Moonati, novi je član kolekcije Mamo Nouchies njemačkog dizajnera Inga Maurera.

Lampa Blush iz kolekcije Wire Ring talijnskog dizajnerskog dua Formafantasma za tvrtku Flos.

Lollipop lampe slovačkog dizajnera Borisa Klimeka za tvrtku Lasvit.

Lampa Blow Me Up još jedan novitet iz kolekcije Inga Maurera…

Viseća lampa Mile švicarskog dizajnera Guillaumea Sassevillea za tvrtku Lambert & Fils.

Još jedan highlight s Flosovog štanda, lampe Gaku u obliku polica koje potpisuje japanski dizajnerski studio Nendo.

Viseća LED lampa Circus od mesinganih karika novozelandske tvrtke Resident.

Mnogi kao zanimljivost ističu i Ikein festival u gradu te posebice suradnju Ikee i Toma Dixona – modularni krevet Delaktig.

Vrlo zanimljiva je i kolekcija sjedećih garnitura Tama Living s raznim dodacima, bečkih dizajnera EOOS za američku tvrku Knoll.

Davide Groppi je predstavio lampu Infinito, ustvari “svjetleću žicu” dužine do 12 metara koja se može rezati.

Bang & Olufsen – heksagonski sound sistem.

Kolekcija ELBE koju potpisuju Eva Marguerre, Marcel Besau i Daniel Schöning za tvrtku E 15, izvorno proizvedena za Elbphilharmonie u Hamburgu Herzoga & de Meurona, od sada je u slobodnoj prodaji.

Kao i sofa Soft Props Konstantina Grcica za talijansku tvrtku Cassina.

Bračni par Ludovica i Roberto Palomba dizajnirali su stolac Sissi za tvrtku Driade.

Dio kolekcije visećih lampi Laurent tvrtke Lambert & Fils, inspirirane su Bauhausom i Art Decoom.

Još bi mogli nanizati jako puno stvari, ali evo filmića koji pokazuju pregled najzanimljivijih izložbi i instalacija u gradu, highlighte sajma, štandove, atmosferu, intervjue s dizajnerima…

I sada stvarno za kraj ubrzani pogled na Fieru 2.22 minute.

I? Vidimo se iduće godine?

 


 

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji s partnerom Prostoriom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Media Grupe.