Zaboravite kućice na drvu, evo kućica na litici!

Nedavno je švedska tvrtka Manofactory predstavila projekt Nestinbox i podijelila javnost. Neki su potpuno oduševljeni idejom o kući koja stoji na litici, a neki užasnuti. Vi? Evo galerije s kućama koje prkose gravitaciji

Djeca odavno imaju kućice na stablu, sad odrasli konačno imaju i nešto još luđe – kućice na litici. Doslovno. Naime, švedski studio Manofactory. nedavno je predstavio projekt Nestinbox (tj. gnijezdo u kutiji), kućice za 2-3 osobe koje doslovno vise nad liticom.

Nestinbox.se

Vođeni idejom o staništima životinja, posebno ptica koje svoje gnijezdo prave na drveću, pod crijepom ili u pukotinama stijena, postavili su pitanje: Zašto uopće moramo graditi samo na tlu? Obzirom da i ljudi grade kuće na drveću, postavili su i drugo pitanje: Zašto ne bismo jednu takvu, konstruktivno sličnu kućicu, napravili i za sebe – jednostavnu kuću s nekoliko soba, s prozorima i zaštitom od atmosferskih prilika? – upitali su se autori.

Nestinbox.se

Imajući u vidu brojne stijene i litice širom Skandinavije (a i drugdje) isprojektirali su Nestinbox – malu drvenu kuću koja se “montira” na strme litice. Prkoseći gravitaciji, Nestinbox slobodno visi naslonjena jednom stranom na liticu i samim time pruža neuobičajeno dobar pogled.

Nestinbox.se

Kuća ima nosivu čeličnu konstrukciju integriranu u obodne zidove, a obložena je horizontalnim svijetlim i tamnim drvenim panelima koji svojim naizmjeničnim rasporedom vizualno smanjuju visinu kuće.

Nestinbox.se

Iznutra je kuća organizirana na tri etaže, povezane spiralnim stubištem, ukupne površine oko 50 kvadrata. Najviša etaža je ustvari galerija čije otvorenost doprinosi osjećaju prostornosti u inače kompaktnoj strukturi i malim dimenzijama prostora. Kuća ima kuhinju s blagovaonom, dnevni boravak, spavaću sobu, kupaonu te radnu sobu koja s vremenom može postati dječja soba. Tlocrtno je kuća riješena tako da se na jednoj strani mogu ukinuti prozori što otvara mogućnosti spajanja dvije kuće ili montiranja jedne do druge, a da se ne zaklanjalu pogledi i dnevno svjetlo.

Nestinbox.se

I prije nego što mi odgovorite na pitanje s početka teksta, evo još nekoliko sličnih projekata kuća koje prkose gravitaciji.