Dekadencija u baršunu. A kako ga čistiti i održavati?

Baršun – stoljećima je bio simbol luksuza i aristokracije, a danas je zavladao svijetom interijera. No, nije ni svaki baršun isti…

Vjerujem da će večeras mnogi obući haljinu od baršuna, obući cipele od velura, sjesti na baršunastu stolicu i leći na plišani kauč… Mnogima će vjerojatno baš zbog toga prostrujati glavom – a što ako se prolijem i ostane fleka na ovoj divnoj baršunastoj sofi, tabureu, stolici, suknji, bluzi…?

KARE

I baš zbog toga, odlučila sam se malo raspitati o baršunu i načinima njegovog održavanja.

Za početak ću vam reći da baršun, velur ili pliš zapravo sinonim za posebnu tkaninu s niskim neočešljanim vlaknima. To je način tkanja, a ne vrsta materijala.

Naime, bašun može biti napravljen od različitih materijala – onaj napravljen od svile je najskuplji i najcjenjeniji, a može se raditi od pamuka, viskoze, raznih mješavina i umjetnih materijala zbog čega njegova proizvodnja pojeftinjuje.

Komadi baršuna pronađeni su u Kini čak 200. – 400. godine prije nove ere, iz doba dinastije Quin. Masovnija proizvodnja baršuna nastala je tek u prošlom stoljeću i to zato što je proces izrade bio iznimno dugotrajan i skup.

KARE

Pliš je bio rezerviran samo za plemiće, a do 18. stoljeća proizvodio se u okolici Venezije i Firenze, te kasnije u Brugesu u Belgiji.

Dakle, ni danas nije svaki baršun jednako kvalitetan, fin, skup… Puno je varijacija na temu, a i izgleda. Neki bašuni su sjajniji, neki imaju “dvije strane” i moraju se “peglati” s rukom, neki su osjetljiviji na prljavštinu, a neki imaju vrlo izražene boje…

KARE

Ne postoji crnija od crnog velura, reći će stručnjaci. Da, velika prednost baršuna je sposobnosti da sjajno istakne boje zbog svoga dubokog tkanja. Zato će tamno zelena, crvena, crna, oker, siva… uvijek izgledati posebno ako su istkane u baršunu.

No, ipak postoji – ali.

Baršun je vrlo osjetljiv na sunčave zrake, stoga bi baršunasta fotelja ili stolica ako stoji dugo uz prozor, mogla bi brzo izblijedjeti.

KARE

Mnogi se boje održavanja baršuna, no zapravo najvažnije je ne gužvati ga i ne prati prečesto.

Baršun se zapravo treba prati vrlo rijetko, a najbolje ga je čistiti usisavanjem i svako toliko ovlaživanjem s hladnom vodenom parom.

Na taj način baršun, oživi, ali se ne zgužva i vlakna se ne stapkaju. Važno je da ga nikada ne peglate i ne trljate. U slučaju fleke, važno ju je odmah isprati kako se ne bi upila u dublje slojeve tkanine.

Pri čišćenju nikada nemojte koristiti agresivna sredstva, nego eventualno malo tekućeg sapuna i vode, a važno je i da tkanina ne bude jako mokra.

KARE

Otkrit ću vam jedan svoj trik – baršunaste fotelje, stolice, jednako kao i odjeću i obuću, sprejam s posebnim zaštitnim sprejem za obuću.

To su zapravo sprejevi koje možete kupiti u dućanima za obuću i služe za zaštitu cipela i torbi od kiše, nečistoća i prljavštine. S tim sprejevima štitim i namještaj, a ne samo obuću.

Prije upotrebe uvijek nasprejam jedan mali dio koji se ne vidi, uvjerim se da tkanina dobro reagira na sprej, a zatim našpricam i veći komad…

KARE

I zato opušteno uživam u baršunu…

Evo mog izbora 15 komada od baršuna iz Kare Hrvatska i par dekadentnih dekoracija koje im baš dobro pristaju, zar ne?