Metalni namještaj na moru – da ili ne?

Metalni namještaj već je nekoliko godina veliki hit, no ipak nije baš primjenjiv svugdje. Zašto? Evo malog vodiča za kupnju metalnog namještaja

Idem popiti kavu u jedan poznati hotel uz more. Predivan je i krcat dizajnerskih komada. Sve je novo, uglancano, lijepo. Želim sjesti na terasu u niske tapecirane fotelje s metalnim nogama. Hm, ova fotelja je malo prljava. Tražim drugu, vidim da su i druge prljave i da ih je uhvatila hrđa…

Znam tog proizvođača i znam da u tih par godina koliko postoji taj hotel nikako se nije smjelo dogoditi da su fotelje tako propale i zahrđale.

Namjerno, neću reći o kojem je hotelu riječ, spominjati proizvođača, arhitekta, ali mi iz glave protutnji jedna rečenica koju sam prije par godina čula:

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

– Metal uvijek s vremenom korodira ako je u doticaju sa soli, a na moru svugdje u zraku ima čestica soli. I zato sugerirajte kupcima da za terase na moru ne kupuju metalni namještaj – podatak je koji sam saznala u trening centru Calligarisa u kojem sam bila s djelatnicima Meblo Tradea.

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

Naime, tada nam je Calligarisov tehnolog objašnjavao kako se koja stolica izrađuje, koliko je izdržljiva, gdje najbolje pristaje. U trenutku kada smo došli do trendovskih zlatnih, bakrenih i rosegold komada s metalnim nogama – rekao je:

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

– Zlatni i bakreni stolići su “bojani” elektrolizom i oni će biti savšeno otporni i postojani u interijerima, pa čak i u eksterijerima gdje u zraku nema soli. Tamo gdje ima soli s vremenom će korodirati, bez obzira na zaštitne premaze. Sol uvijek negdje nađe neku pukotinicu i krene proces nagrizanja.

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

S druge strane, proces plastifikacije metala je nešto izdržljiviji na sol i ako netko na moru baš jako želi namještaj s metalnim nogama, onda mu sugerirajte da kupi modele koji su plastificirani – objasnio je tada stručnjak.

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

S druge strane, ja u svom domu više od 7 godina imam fotelju i stoliće s metalnim nogama koje stvarno ne pazim puno, a nije im se dogodilo apsolutno ništa. Preživjeli su mnoga seljenja, radionice, snimanja… i iz svog iskustva mogu reći sve najbolje o namještaju s metalnim nogama.

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

Lagan je, prozračan, efektan, stabilan i zaista uklapa se u svaki mogući stajling… Metal s drvom, pamukom, vunom, jutom, baršunom, krznom… sa svime izvrsno paše.

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

Da, ponovno kupujem, ponovno bih kupila namještaj s metalnim dijelovima.

CALLIGARIS / MEBLO TRADE

Evo mog izbora 20+ metalnih stolića, stolica, stolova, polica iz Meblo Trade. Btw u Meblo Tredeu je u tijeku božićna akcija, a na sav Calligarisov asortiman popust iznosi 15 posto.