Neću raditi ono što ne znam. Zato sam pozvala Tanju.

Ove godine odlučila sam da se neću mučiti i da neću raditi stotinu vrsta kolača. I tu je trenutak kada nastupa Tanja Pastuović Klaić s bloga Cookam i guštam

Još jedanput sretan Božić svima. Pokazala sam vam fotke kako izgleda Božić kod nas doma, a sada ću vam ispričati priču o ženi koja mi je zapravo spasila Božić.

True story počinje…

SANJA BISTRIČIĆ

Par dana prije Božića hvata me panika. Nema šanse da sve stignem. Moram si olakšati život i ove godine odustajem od izrade božićnih keksa i kolača. Jednostavno neću stići. Da, znam, imam nekoliko divnih recepata koje mi je prošle zime dala Tanja Pastuović Klaić s bloga Cookam i guštam i jednostavni su, fini, ukusni, ali neću stići. Nema šanse.

I onda zovem Tanju. Ženu koju sam upoznala na snimanju editorijala za magazin Kreativni dom i s kojom sam od tada puno puta surađivala.

SANJA BISTRIČIĆ

Ne, Tanja nije razvikana blogerica koja se pojavljuje na eventima i satima slika svoju hranu. Ne, ona je žena koja stvara u tišini i fantastično kuha.

– Tanja pliz, jel ti se da napravit mi neke keksiće koji mogu trajati to Božića? Pliz nemoj ništa puno i komplicirano…

SANJA BISTRIČIĆ

Za par sati, Tanja na mail šalje prijedloge s fotkama i opisima…

– Ti si luda, kažem joj, pliz nemoj se previše mučiti.

SANJA BISTRIČIĆ

Ali njoj to nije muka. Ona uistinu uživa u svemu što stvara i to se vidi. Dolazi k meni, preuzima kuhinju, savršeno se snalazeći kao da je njezina…

Smijemo se, fotkamo, uživamo i s punim ustima, kao djeca, komentiramo koji kolač nam je najfiniji.

SANJA BISTRIČIĆ

Ali Tanja, kako si se ti uopće počela baviti ovime? Tebi je danas kuhanje posao?

VIGOR KLAIĆ

– Da, ja danas osmišljavam recepte i kuham za magazine i editorijale te držim kuharske radionice. Ponekad čak za neke klijente skuham i neku “tajnu” večeru za veće društvo, a imam i svoj blog Cookam i guštam te surađujem s Večernjim listom i njihovom blogosferom.

VIGOR KLAIĆ

No, život te posloži. Prije 15-ak godina kada su bili popularni forumi, ja sam moderirala jedan gdje smo se okupljale mi, mame male djece koje smo na sve načine pokušavale da naša djeca jedu što zdravije. I tu sam, polako kako su djeca rasla, s kašica i povrtnih juhica počinjala dijeliti svoje recepte za ozbiljna jela.

VIGOR KLAIĆ

Uvijek kad bi me netko pitao recept, ja bi ga s veseljem dala… a onda su kasnije počeli biti popularni blogovi – i tako sam krenula sa svojim blogom Cookam i guštam, baš zbog toga da bi kuhala i guštala.

VIGOR KLAIĆ

– Da, baš vidi da uživaš kuhajući… Sve što sam probala od tvoje hrane bilo je još ukusnije, nego na slici…

VIGOR KLAIĆ

– Hvala ti, ali sve što je na našem blogu je zapravo hrana koju mi jedemo. Ništa nije napravljeno samo radi lijepe fotke. Sve naše torte, kolače, variva, delicije… sve su to naši ručkovi i večere. Mene zapravo ne zanimaju fotogenične slike, nego fina hrana – smije se Tanja, otkrivši mi još jednu stvar…

VIGOR KLAIĆ

– Ja ti ne slikam ništa više na svom blogu. Nekada sam pokušavala i trudila se, a onda su me djeca stalno kritizirala… Sin mi je stalno dijelio savjete o fotografiji, a onda sam mu jednom, u zafrkanciji rekla: ok, ako ti tako to dobro znaš, zašto mi ti ne poslikaš?

VIGOR KLAIĆ

I tako je to krenulo. Vigor se jako zainteresirao za fotografiju i sada mi on sve fotografira.

VIGOR KLAIĆ

Naš kućni hobi, postao je profesionalna suradnja i sada “nastupamo” kao duet – on slika, ja kuham i stiliziram.

VIGOR KLAIĆ

I to, uistinu ukusno. Uživajte u Tanjinim i Vigorovim fotkama, na njenom blogu pronađite se recepte, a ovdje otkrivamo moj božićni favorit – čokoladne boriće.

SANJA BISTRIČIĆ

MATROSEN – ČOKOLADNI BORIĆI

Tijesto:
 6 bjelanjaka
 200 g šećera
 200 g mljevenih lješnjaka

Priprema:
Bjelanjke izraditi u čvrst snijeg, dodavati šećer malo po malo i dobro izmiksati. Lopaticom dodati i mljevene lješnjake (prethodno tostirane i oguljene). Smjesu staviti u pleh obložen papirom i peći 20 minuta na 180°C. Ohladiti, pažljivo maknuti s papira i premazati kremom.

Krema:
 6 žumanjaka
 150 g šećera
 6 žlica kuhane jake crne kave
 150 g čokolade
 1 žlica meda
 150 g maslaca

Priprema:
Žumanjke mutiti sa šećerom, dodati kavu i kuhati na pari, pritom paziti da posuda s kremom nije u kontaktu s vodom iz donje posude. Dodati rastopljenu čokoladu i med, nastaviti kuhati, uz miješanje, dok se krema malo ne zgusne. Ohladiti pa dodati maslac, izmiksati pa kremu nanijeti na tijesto. Nazubljenom lopaticom za dekoraciju ili vilicom ukrasiti kolač, napraviti valovite “brazdice” u kremi. Kolač narezati u trokute, nalik borićima. Prije posluživanja dobro ohladiti.