Ove godine slave 95 godina. U posjetu Calligarisu u Udinama

Nakon 4 desetljeća i 83 godine života, Alessandro Calligaris otišao je u mirovinu. Ovo je priča o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tvornice namještaja koja je sinonim talijanskih stolica, a ima proizvodnju i u – Hrvatskoj

Jedan dan stiže mail od cura iz Mebla. Boba, idemo na trening u Calligaris u njihovu centralu pored Udina. Ideš s nama? Naravno. Odmah se dogovaramo i krećemo u Manzano, malo talijansko mjesto u čijoj okolici ima preko 1000 obrtnika i malih tvornica koje proizvode namještaj.

Ipak, ne slave sve 95 godina i malo koja od njih je doguralo do 620 prodajnih mjesta diljem svijeta. U Hrvatskoj se prodaju više od 20 godina i često su sinonim udobnih tapeciranih stolica i transformer stolova na razvlačenje.

– Da, Calligaris je brend kojeg Hrvati jako vole i on je jedan od naših bestsellera, posebice kada su stolice i stolovi u pitanju. A sad nas jako zanima što će nam pokazati i predstaviti jer su povodom 95 godina, proljetos u Milanu predstavili rekordan novih proizvoda i modifikacija – pričaju mi Maša i Morena koje su zajedno sa svojim kolegama iz Meblo  tradea došle upoznati nove proizvode, educirati se o njima, opipati ih, naučiti o njihovim tehnologijama proizvodnje, materijalima, izdržljivosti  i sve to kako bi donijele pravu odluku koje proizvode odabrati naručiti za Hrvatsku. Ukratko, nešto kao dream job.

Dolazimo u Calligaris, u njihov headquaters gdje sjedi stotinu dizajnera, tehnologa, prodajnih i marketinških stručnjaka… Dobivamo raspored, vrlo je zgusnut. Prvo ćemo pogledati showroom i upoznati nove proizvode, zatim ćemo saznati sve o materijalima i tehnologiji kojom su proizvedeni, pa onda o viziji, trendovima i komunikaciji za 2019. godinu. A ako budemo imali sreće, možda čak i upoznamo i Allesandra Calligarisa, čovjeka koji je preko 40 godina bio na čelu istoimene tvrtke.

Nedavno je, saznajemo, otišao u mirovinu a tvrtka je u većinskom vlasništvu fonda koji je dio grupacije LVMH group. U trenutku kada pričamo o tome, baš ispred nas prolazi novi predsjednik uprave, također Talijan iz okolice Udina, koji se nedavno vratio iz Amerike gdje je 20-ak godina radio u jednoj konkurentskoj tvrtki.

– Dobar dan. Kako ste? – dočekuje nas njihov tehnolog na tipičnom “hrvatskom” s jakim talijanskim naglaskom. On je kaže, nekoć davno radio u Hrvatskoj, a između Calligarisa i Hrvatske postoji tajna veza već godinama.

– Sav naš namještaj je od hrvatskog drva i mi smo na to jako ponosni. Vi znate da se jedna od naših triju tvornica nalazi u Hrvatskoj, u Ravnoj gori – priča.

Iznad mene je upitnik. Naravno da nisam znala. Ali me to posebice veseli, pogotovo kada saznajem da su s Republikom Hrvatskom ostvarili sporazum po kojem za svako ispiljeno drvo moraju posaditi nova tri.

– Kvaliteta nam je jako važna. Zato pazimo na sirovine i svu proizvodnju imamo u Italiji, a ne u Kini. Svaki proizvod prolazi opsežne kontrole, a pogotovo kompliciraniji proizvodi s mehanizmima, poput stolova – objašnjava te dodaje kako predviđaju da će veliki trend biti keramički stolovi.

– Na njih direktno možete staviti vrući lonac, proliti crno vino, masnu juhu, zarezati s nožem, čistiti ih sredsvima poput Domestosa i Cilita i apsolutno se ništa neće dogoditi. Održavanje stola je jednako kao svih drugih pločica, a zahvaljujući ultratvrdom gresu iznimno je otporan.

A što mislite da li je otporniji keramički stol ako je na njemu baza od stakla ili drva?

Nekako instinktivno mislim da je bolje da je drvo, ali onda saznajem…

– Najotpornije na udarce s visine je ako stol ima staklenu bazu i na njemu je keramika. Staklo se lagano savija ispod keramike i zahvaljujući njemu, pri udarcu keramika neće puknuti. S druge strane, ako je keramika na drvenoj bazi i bacimo lonac špageta, ona će puknuti – objašnjavaju nam u trening centru.

Naime, ako ste se nedavno zaljubili u mramorne stolove i upitali se kako se oni održavaju, ono što trebate znati je da zapravo to nije mramor,  nego gres pločica ogromnih dimenzija koja je puno otpornija od mramora.

– Kamen je lijep, ali upija. Zato moramo smisliti materijale koji su jednako lijepi i efektni, ali imaju poboljšana tehnička svojstva. Ako vas netko pita koji stol je najotporniji onda je to keramika sa staklenom bazom. Nakon njega je keramika s drvenom bazom i to uvijek u mat gres varijanti. Sjajna pločica je puno osjetljivija i delikatnija za korištenje, a i drvo nije baš jako izdržljivo jer ga ne smijete čistiti abrazivnim sredstvima, ostaju fleke, a i na njega ne smijete s vrućim loncem – pričaju stručnjaci u Calligarisu, koji poput mađioničara okreću stolove i produljuju ih.

– Moramo se pohvaliti. Napravili smo jedan produljiv stol koji ima elektromotor i sam se produljuje.

Gledam ga i smijem se… Jako fora.

I selimo se na stolice. I naravno jedno od prvih pitanja je off the record – koliko je plastika uistinu izdržljiva?

– Mi ih testiramo s opterećenjem od 180 kilograma i ne postoji bolja stvar za vanjske terase od plastičnih stolaca – iskreno nam govore u tvornici.

A kad smo već kod mora, jeste znali da se metalni namještaj ne sugerira ljudima koji žive na moru?

– Naime, unatoč premazima, metal uvijek s vremenom korodira kad je u doticaju sa soli. A u morskom zraku ga uvijek ima. Zato ako baš netko jako želi metalni namještaj, a živi uz more, barem neka uzme metal koji ima plastifikaciju, a ne onaj zlatan i bakreni koji je “bojan” elektrolizom.

Ufff koliko toga zapravo treba znati da bi odabrali zaista pravu stvar…

U tom trenutku dolazi Alessandro Calligaris i lijepo se sa svima rukuje i pozdravlja. Star je, ali i dalje s onom iskrom i brigom za detalje…

Uživajte u novoj Calligarisovoj kolekciji i atmosferi u showroomu u Manzanu.