Bečka škola spajanja povijesti, suvremenosti, luksuza i elegancije

Vodimo vas u centar Beča, u zgradu iz 1870. godine u kojoj je dizajnerica interijera Christina Tassioglou uredila divan stan koji nas je potpuno oduševio

Jednostavno, elegantno, probrano, bezvremenski, a opet i neočekivano, zanimljivo, luksuzno, s karakterom. S ovim riječima bih opisala ovaj stan koji vam danas pokazujem. Naime, ovo je jedan od meni osobno najposebnijih stanova koji su nedavno dobili nagradu Big See awards i koji su bili u konkurenciji za Grand prix. S čime me ovaj stan oduševio?

Što je svoj. Što nije trendovski. Nema štukatura, letvica, tapeta… i svega onoga što se u Hrvatskoj smatra “luksuznom” opremom s kojom se želi postići dojam luksuza, elegancije, povijesnog naslijeđa i građanskog štiha.

Michael Hartl

Ovaj stan je potpuno drugačiji. On je jednostavan, elegantan, taktilan, u bojama – a opet nekako elegantan, jednostavan, bezvremenski.

Za uređenje bila je zadužena dizajnerica interijera i stilistica Christina Tassioglou koja je pažljivo i s puno respekta prema povijesnoj zgradi i nasljeđu pristupila projektu.

– Zgrada je bečki arhitektonski dragulj, ukrašena zanimljivim ornamentima na pročelju i veličanstvenošću koja asocira na 19. stoljeće. Preuzimanje ovog projekta značilo je kopanje po prošlosti, uranjanje u estetiku kasnih 1800-ih. Opsežno istraživanje kulturne povijesti Beča produbilo je moju zahvalnost za arhitektonske stilove i dizajnerske pokrete tog doba. Željela sam da se u interijeru osjeti elegancija prošlog doba, no istovremeno prostor je trebalo prilagoditi današnjim potrebama i suvremenosti – kazala je dizajnerica interijera, objašnjavajući kako je balansiranje povijesnog značaja zgrade s modernim preferencijama bilo je ključno.

Michael Hartl

– Ciljala sam na spoj integriteta prošlosti i sadašnje inovacije, pažljivo suprotstavljajući elemente za sklad i napetost. Nadahnuta raskoši s kraja 19. stoljeća, odabrala sam bogatu paletu boja koja sadrži tonove dragulja poput smaragdno zelene, safirno plave i ružičaste. Ove luksuzne nijanse, u kombinaciji s modernim neutralnim i hrabrim naglascima, stvorile su dinamičnu međuigru svjetla i sjene, evocirajući sofisticiranost i luksuz. Odabrala sam raznoliku kolekciju kultnog dizajnerskog namještaja s modernim elementima dizajniranim po mjeri. Miješanje stilova i tekstura rezultiralo je eklektičnom, ali kohezivnom estetikom, slaveći spoj starog i novog – ispričala je.

Michael Hartl

– Ovaj projekt odstupa od konvencionalnih uzoraka tkanina, dajući prednost mirnoj, ali zadivljujućoj atmosferi kroz teksturu. Pomno odabrani izbori, od raskošnog baršuna do grube kože i lana, evociraju nenametljiv tihi luksuz i taktilno bogatstvo. Intrigantni tepisi dodaju vizualni interes i osjećaj mekoće pod nogama, obogaćujući narativ dizajna dinamičnom teksturom na svakoj dodirnoj točki.

Michael Hartl

Oživljavajući ovaj povijesni dragulj u Beču, moj je cilj bio stvoriti iskustvo koje nadilazi vrijeme. Spajajući moderne ukuse sa šarmom kasnog 19. stoljeća, stvorili smo živopisan prostor koji poštuje prošlost i prihvaća budućnost. Uz to, ono najvažnije je da smo stvorili interijer o kojemu su snivali investitori – navodi dizajnerica. I uistinu, najvažnije je kako se u interijeru osjećaju ljudi kojima je on namijenjen.

Michael Hartl

Uživajte u ovom divnom interijeru i slikama Michaela Hartla.