Prirodne, ekološke, lijepe i još Made in Croatia

Danas na Kickstarteru možete kupiti ove tenisice i pomoći im u izgradnji divnog green hrvatskog brenda

Jeste čuli za hrvatski brend MIRET? Evo linka na Kickstarter, online platformu za start up financiranje mnogih izvrsnih projekata na kojoj od hrvatskih brendova sudjeluje MIRET. Riječ je, naime, o udobnim i izdržljivim green tenisicama koje su napravljene od 97 posto prirodnih materijala. Ljepše su uživo nego na slici, vjerujte mi… A tek kako im dobro miriše potplat… Kako znam?

Timy Šarec
Timy Šarec

Din don.

Na vrata mi dolazi Domagoj Boljar, jedan od osnivača MIRET-a, brenda s prvim hrvatskim ekološkim tenisicama.

Nenašminkana i raščupana otvaram vrata. I iste sekunde primjećujem na Domagoju veliku radost, strast i ponos na svoj vlastiti proizvod.

Timy Šarec

– Obuj ih da vidimo da li ti broj odgovara – govori mi Domagoj koji je MIRET pokrenuo s bratom Hrvojem prije pet godina i to zato što su željeli napraviti nešto potpuno drugačije…

– Roditelji su nam proveli čitav radni vijek u proizvodnji obuće, a u zadnjih 10 godina i ja i brat… I možda baš zbog toga što smo insajderi i znamo koliko se u proizvodnji klasične obuće koristi nekvalitetnih, štetnih pa i toksičnih boja, lakova, ljepila… mi smo odlučili napraviti nešto drugačije. Buraz je prije par godina rekao, ajmo napraviti tenisice s kojima te neće biti strah ako ih pas pojede – smije se Domagoj, dodajući kako je motiv, kao i uvijek, bio osobne prirode – da se za sebe i svoje bližnje napravi nešto stvarno kvalitetno i dobro. I tako je krenulo, a rezultat upravo imam u rukama…

Timy Šarec
Timy Šarec

Otvaram kutiju i u trenu se zaljubljujem u dizajn. Jednostavne, efektne i strašno mekane…

– Koji je ovo materijal? – prvo je što pitam.

Timy Šarec
Timy Šarec

– To je sto posto prirodna vuna s Novog Zelanda, certificirana s najstrožim ekološkim certifikatima na svijetu za sigurnost životinja i okoliša. Ta vuna može pokisnuti i nositi se u svim vremenskim uvjetima. Općenito, tenisice su napravljene od konoplje, kenafa, lana, pluta, drva, kukuruza, jute, eukaliptusa, kaučuka… – nabraja Domagoj i daje mi đon da pomirišem.

– Pomiriši.

– Ajme, prirodan lateks – odmah primjećujem te dodajem: mirišu na dječje eko igračke za žvakanje kada rastu zubići.

Timy Šarec
Timy Šarec

– Da, to je 100% prirodan lateks od stabla kaučukovca. Općenito, đon MIRET tenisica jedan je od najmekših i najfleksibilnijih na svijetu. Ne sadrži sintetičku gumu i napravljen je od 100% prirodnog lateksa. Uložak u MIRET tenisicama kreiran je od pluta, zaštićen je prirodnim tekstilom te ima certifikat za sigurnost hrane – tako da ih i pas može sigurno žvakati – kaže Domagoj objasnivši mi da su svi modeli tenisica napravljen od identičnih prirodnih materijala, a ono što ih razlikuje je njihov vanjski materijal.

Timy Šarec
Timy Šarec

– MIRET u novoj kolekciji nudi četiri linije: Hempies, Woolies, Fluffies i Veggies.
Svaka ekološka tenisica narasla je iz identičnih prirodnih materijala, ali ono što ih
razlikuje je njihov vanjski materijal. Hempies tenisice napravljene su od 100% čiste
konoplje koja je prirodno prozračna, jaka, ali mekana, antibakterijska, nije bojana te
se uzgaja na eko plantažama. Vanjski materijal Woolies i Fluffies MIRET tenisica je
100% vuna koja se može nositi u svim vremenskim uvjetima. Obje su certificirane
Oetko-tex, EU Ecolabel certifikatima, a Woolies i Veggies čak Cradle to
Cradle certifikatom. Veggies MIRET tenisice su napravljene od biorazgradivog
tekstila koji je čvrst i izdržljiv te se može u potpunosti kompostirati – kaže Domagoj, objasnivši da samo konac ima nešto minimalno plastike u sebi, pa zbog toga tenisice nisu sto posto ekološke.

– No, radimo i na tome. Kao što nam je ogromna želja da napravimo MIRET tenisice i za djecu. Za sada MIRET ekološke tenisice dolaze u veličinama za cijelu obitelj: od 34 do 49, u četiri linije i ukupno trinaest boja – kaže Domagoj.

Timy Šarec
Timy Šarec

To mi obavezno javi. Hoćeš popiti kavu?

– Ne, jurim. Moram dalje, puno je posla oko Kikstartera.

Btw projekt možete podržati prijavom na njihovoj internetskoj stranici ili od 3. ožujka na Kickstarter platformi kada ćete samo na prvi i drugi dan kampanje moći nabaviti tenisice po cijeni od 85$, odnosno oko 580 kuna.

Ljudi sretno.

Timy Šarec

I za kraj, evo dvije fotogaleriije. Jedna je snimana na Brijunima…

Wordpress Gallery Plugin Free

A druga u Zagrebu u studiju…

Wordpress Gallery Plugin Free

Kreativni koncept: Karla Andrić, Timy Šarec
Modeli i ambasadori: Gendis Putri Katrini, Marko Gregurić
Fotografija, video, montaža: Timy Šarec
Produkcija: Karla Andrić
Styling: Ana Nikačević
Make up, hair stylist: Matea Beranek