Generalka. Recepti za eko deterdžente

Za vikend imam veliko čišćenje i pospremanje doma. Ove godine sve planiram očistiti prirodnim sredstvima koje ću sama napraviti. Evo kako…

Od kada imam djecu, jako pazim da su hrana, piće, kozmetika, sredstva za čišćenje, što manje štetna i da imaju cetrifikate o prirodnom eko uzgoju ili da su nabavljene od malih domaćih proizvođača koji rade po starim, provjerenim “seoskim” metodama bez e-ova, pojačivača okusa, umjetnih mirisa…

Da, dosadna sam mama koja gleda sastojke prije nego što ih da djeci…

Meraki

I nekako u tom paketu, prestala sam kupovati klasične deterdžente i počela polako koristiti bakine starinske metode pranja stakla s novinama, a sudopera s octom i sodom bikarbonom…

House Doctor

Iskreno, nije da baš nikad ne kupim ni jedno klasično sredstvo za čišćenje, ali se uvijek ponovno iživciram koliko su zapravo ta sva sredstva abrazivna, agresivna i štetna za dišne puteve, ali i pipe, wc-daske, etažere u kupaonici…

Meraki

Ovaj vikend planiram čistiti i napraviti veliku generalku isključivo s home made deterdžentima…

House Doctor

Evo mojih tajnih, jako provjerenih receptura za čišćenje…

Meraki

Gotovo sve površine u stanu perem s univerzalnim sredstvom na bazi octa i vode.

Meraki

Univerzalno sredstvo za čišćenje svih površina u kućanstvu, glasi: ocat i voda u omjeru 1:5, malo običnog deterdženta za pranje suđa i par kapi raznih eteričnih ulja poput lavande, čajevca, kadulje, klinčića.

Meraki

Toj mješavini možete dodati i malo limunova soka jer malo maskira opori miris octa, ali i rastvara masnoću. No, ako slučajno nemate ni limuna, a ni eteričnih ulja, opet će biti dobro.

Meraki

Za većinu površina voda razrijeđena s octom je super rješenje, za sve površine osim drva i mramora. Njih nikako nemojte prati s tom mješavinom.

Meraki

No, mnogi će se požaliti da su im ocat i voda preslabi i da im ne očiste dobro. Istina, kod tvrdokornijih mrlja i masnih napa, pećnica, štednjaka, rešetki od pećnice, potrebno je napraviti pastu od sode bikarbone i octa. To je abrazivno sredstvo za čišćenje, pa treba malo više opreza.

Meraki

U posudu ulite ocat i sodu bikarbonu u omjeru jedan prema jedan. Sastojke miješajte dok se ne stvori pasta. Tu pastu nanosite na zaprljane površine sa spužvicom i malo ribajte… Ponekad je potrebno izribati ih sa žicom i sigurno treba više strpljenja i vremena nego kod klasičnih sredstva za čišćenje.

Meraki

Ponekad su potrebne i neke dodatne radnje. Primjerice, zaprljanu rešetku iz pećnice ostavite na barem sat vremena u vrućoj vodi u koju ste ulili čašu octa i malo ekološkog sredstva za pranje posuđa. Nakupljene masnoće će se omekšati, a potrebno ih je izribati žicom. Pećnicu prije čišćenja također prethodno zagrijite i budite strpljivi.

Meraki

Mikrovalnu ćete najlakše očistiti ako u nju stavite jaku “limunadu” (bez šećera, naravno) i uključite ju na najjače na 4-5 minuta te potom prebrišete.

Ikea

Kamenac sa sudopera odstraniti ćete ako zagrijanim (ne vrelim) octom natopite vatu i rasporedite mješavinu po sudoperu. Sudoper možete i nasprejati razrijeđenim octom (u omjeru 50:50) i ostaviti oko pola sata. Za tvrdokorne nakupine postupak treba ponoviti.

House Doctor

Ocat i soda bikarbona dobro će vam doći i za čišćenje kupaonice i wc-a, a za površine na kojima se nakupio kamenac, natopite vatu s octom i vodom u omjeru 1:1 i ostavite da djeluje barem pola sata. Druga, puno brža opcija čišćenja je da površinu posipate sodom bikarbonom te ju potom prelijete octom. Žicu možete koristiti na površinama za koje znate da ih neće oštetiti.

Meraki

Jako tvrdokorne naslage kamenca čiste se tako da se vata natopi s čistim octom i ostavi par sati da djeluje.

Meraki

Hladnjak operite s mješavinom octa i vode s omjerom 50:50, dodajte par kapi eteričnog ulja lavande. Ako imate problem s neugodnim mirisima u hladnjaku, oni će nestati ako u njega stavite čašicu sa sodom bikarbonom. Naravno, svako toliko ju mijenjajte, otprilike jedanput mjesečno.

Meraki

Podove perite s mješavinom tople vode s octom i eteričnim uljima. U pola velike kante ulijte toplu vodu, čašu octa i 20-ak kapi eteričnog ulja čajevca, lavande i eukaliptusa. Ako imate mačku, onda izbacite čajevac jer ga mačke ne podnose.

Meraki

Navodno se s ovom mješavinom može prati i parket. Ja osobno ne perem pod s ovom otopinom nego samo s toplom vodom i klasičnim kupovnim voskom za podove jer se bojim da ocat ne promijeni boju drva.

Ikea

Naime, s mješavinom octa i vode možete čistiti sve osim drvenih i mramornih površina jer će zauvijek promijeniti boju. Umjesto octa za čišćenje mramora koristite mješavinu vode s malo deterdženta za pranje posuđa. Staro drvo, pak, prebrišite s malo maslinova ulja i s par kapi eteričnog ulja naranče. Mješavinu stavite na krpicu i dobro ga ispolirajte.

Meraki

Prašina s namještaja (iveral, medijapan) najbolje se čisti s univerzalnim sredstvom. Dakle, na dno posude stavite 1:5 octa i vode, ukupno 30 kapi eteričnog ulja čajevca, lavande i kadulje, malo sredstva za pranje suđa i nadopunite vodom, a bit će vam puno zgodnije ako tu mješavinu stavite u posudu sa štrcaljkom.

Meraki

Ista stvar virijedi i za prozore. Prozore možete oprati, trakođer, mješavinom vode i octa, ali u blažem omjeru otprilike 1:10. Nemojte stavljati nikakva eterična ulja, nego eventualno par kapi običnog deterdženta za posuđe.

Ikea

Stari trik je još da prozore umjesto s krpom koja pušta dlačice, čistite s starim novinama koje iz nekog razloga baš izvrsno ispoliraju ogledala i prozore, ali znaju i pustiti crne tragove i prste. Jednostavnija varijata je brisanje prozora s papirnatim ručnicima.

Meraki

Ako ne podnosite ocat, u svim ovim recepturama možete ga zamijeniti s limunovim sokom. To je puno skuplja varijanta, a valja napomenuti da ocat ispari nakon maksimalno sat vremena te se više ne osjeti u stanu.

House Doctor