Stan dostojan divljenja. Oda starim i novim 20-ima

Kako napraviti nešto trendovsko, ali istovremeno svevremensko i klasično, zna beogradski arhitektonski ured Autori. Opet su nas oduševili. Vodimo vas u stan O

O kao oduševljenje. O kao oaza. O kao Obilićev Venac. O kao jedan neobičan stan od 130 kvadrata zbog kojeg ćete sigurno uzdahnuti i reći: ‘O pa ovo je već nešto drugo’. Vodimo vas u stan O kojeg potpisuje beogradski arhitektonski ured Autori.

Relja Ivanić

Naime, od kada su prije 10-ak godina počeli s radom te realizirali kompleks Mokrin house / Terra Panonica zasjali su na regionalnoj sceni. Odmah je u dizajnersko-arhitektonskim krugovima bilo jasno da je beogradska scena dobila veliko pojačanje, velike Autore.

Relja Ivanić

Iako su zapravo tada još bili nadobudni klinci koji su netom tek završili studij – Dijana Novaković i Maja Necić, osnivačice studija, zajedno s kolegama Sanjom Milanov, Biserom Krckovskom i Branislavom Ristovićem danas više nisu klinci, a iza njih su deseci divnih projekata, svaki sa svojom posebnom atmosferom i dizajnerskim pečatom.

Relja Ivanić

Katarina i Igor’s home dugo vremena bio mi je najljepši stan, Gir najljepši showroom, a Catena media najljepši ured.

Relja Ivanić

Ok. Ali ajmo sada malo o stanu O, koji je uistinu podigao ljestvicu čak i za njihove standarde.

Relja Ivanić

– Ljubav prema materijalima i pažnja prema detaljima u ovom projektu su uistinu dovedeni na drugu razinu, na čemu smo izuzetno zahvalni – kažu Autori, objašnjavajući kako je riječ o stanu od 130 kvadrata u atraktivnoj stambeno zgradi iz 20-ih u srcu beogradskog pješačkog područja Obilićev Venac.

Relja Ivanić

Zadatak je bio stvoriti malu gradsku oazu i pokušati evocirati stari stambeni stil Beograda, ali opet dati mu neku lakoću, prozračnost, svježinu, skandinavsku jednostavnost.

Relja Ivanić

– Stan je bio u iznimno lošem stanju i gotovo svi elementi koji su predstavljali njegovu izvornost i autentičnost iz originalnih 20-ih godina 20. stoljeća su uklonjeni od strane prošlih vlasnika, a sve što je u međuvremenu nastalo bilo je dotrajalo i lošem stanju te se moralo ukloniti.

To je bio izazovan i zahtjevan zadatak koji je iziskivao puno vremena.

Relja Ivanić

Kako bi se evocirao stari građanski stil, trebalo je primijeniti cjelokupni dizajn svih elemenata stana. To uključuje vrata, prozore, podove, stropove, zidne letvice, kamin, sve.

Relja Ivanić

Stan je podijeljen u dvije zone – dnevnu i spavaću. Dnevna zona orijentirana je na ulicu i sastoji se od kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka.

Na podu je parket chevron, sav namještaj, nizak, minimalan, posebno biran.

Relja Ivanić

Centralni dio dnevne zone je ručno rađen blagovaonski stol napravljen od crnog hrasta, a atraktivnost se podiže sa središnjom staklenom pregradom od stakla i crnog čelika napravljanoj u talijanskoj tvornici.

Ako se pitate kakve kuhinje su trenutno jako “in” odgovor je – ovakve: sa zaobljenim bočnim rubovima što je posebno dobro rješenje kod slobodih prostora jer nema više onih ružnih tupih završetaka u prostoru.

Relja Ivanić

O ovom slučaju kuhinja sa zaobljenim rubom ostavlja dojam dodatne elegancije i simetrije te je snažan retro element koji evocira neko drugo, polaganije vrijeme.

A sobe? Spektakl.

Relja Ivanić

Ovaj stan zapravo ima dva master bedrooma ili se bar tako doima. Svaka soba ima svoj veliki spavaći prostor s vlastitom kupaonicom i garderobom.

Relja Ivanić

Da ne duljim, proučite tlocrt, a zatim uživajte u divnim fotografijama Relje Ivanića.