Idemo na selo odmarati živce i raditi. To je to mjesto.

Koliko puta ste htjeli otići s laptopom na selo i samo pisati, crtati, razmišljati… Vodim vas u jedno selo gdje je sve podređeno upravo takvim ljudima. Idemo u Mokrin House. Fotomega specijal od 300 slika

Jučer sam vam pokazala djelić Mokrin House, malog dizajnersko-arhitektonskog huba u selu Mokrin kraj Kikinde, koji me već dugo inspirira i kopka. Naime, u njemu već nekoliko godina, brojni umjetnici iz cijele Europe dolaze, rade, razmjenjuju iskustva, zabavljaju se… Evo teksta o jednoj takvoj radionici u Mokrinu.

No, po čemu je Mokrin House zapravo tako jedinstven i zašto privlači ljude iz cijele Europe? Evo otprilike zašto… Evo malog virtualnog tura…

O čemu se točno radi? To je zapravo kompleks od 5 zgrada, što rekonstrukcija, a što novih zgrada, kojega je arhitektonski osmislio poznati arhitektonski studio Autori.

Relja Ivanić

Kompleks se sastoji od 5 zgrada međusobno povezanih u jedno imanje sa zajedničkim dvorištem i bazenom, a kompleks se nalazi u sredini mjesta, malog sela tipične tradicionalne arhitekture s početka 18. stoljeća.

Objekt A / Mina Pišćević

Umjesto raznih replika, koncept je bio stvoriti novu vrijednost i ne natjecat se s povješću, nego ju pažljivo rekonstruirati, sačuvati što se može i osuvremeniti. I zato su nastale tri rekonstrukcije i 2 nove zgrade…

Objekt A / Mina Piščević

U prvoj zgradi – naziva Objekt A, ukupne površine od 560 m2, smještene su sobe i apartmani te zajedničke prostorije za odmor i druženje, kuhinja, blagovaonica i sanitarni čvor te u podrumu vinarija s klupskim prostorom.

Objekt A / Mina Piščević

Riječ je, naime, o rekonstrukciji zgrade iz 1925. godine koja je i izborom namještaja i obradom ploha u interijeru povezala suvremeni način života i tradicionalne naslijeđene elemente svježim i zanimljivim interpretacijama, detaljima i dekoracijama.

Objekt A / Mina Piščević

U apartmanima ćete tako naići na ljestve, ljuljačke i razan namještaj iz nekih davnih vremena…

Objekt A / Mina Piščević

Evo kako to izgleda…

Objekt B je nova kuća izgrađena 2010. godine i to je zapravo bila prva dovršena kuća na imanju. Ona je nastala na mjestu stare derutne obiteljske kuće iz 1878. godine i kao mali dug povijesti, njezino oblikovanje podsjeća na stare tradicijske kuće iz tog razdoblja.

Objekt B / Vladimir Sretenović

U njoj su smješteni poslovni prostori i uredi, a prilično je fleksibilne organitzacije prostora tako da se u njoj mogu održavati i razni eventi i radionice.

Objekt B / Vladimir Sretenović

Evo još slika…

Prije nepune dvije godine, dovršene su i tri druge kuće. Objekti C, D i Hostel 23.

Objekt C / Relja Ivanić

Objekt C predstavlja iskustvenu točku, mjesto susreta turista i ostalih posjetitelja s umjetnicima koji borave i stvaraju u kompleksu Terra Panonica.

Objekt C / Relja Ivanić

Koncipirana je kao potpuno otvoreni multifunkcionalni prostor za različita događanja – prezentacije, projekcije filmova, koncerte, izložbe, degustacije jela…

Objekt C / Relja Ivanić

Oblikovana je na način koji podsjeća na lokalne tradicionalne štagljeve i nadstrešnice koji natkrivaju dio okućnice, gdje se prožimaju interijer i eksterijer i tradicionalno odvijaju druženja. Ukupna površina joj je oko 350 kvadrata, a pogledajte kako izgleda…

Objekt D je univerzalni prostor za različite vrste umjetničkog i obrtničkog stvaralaštva a sadrži i dio smještajnih kapaciteta.

Objekt D / Relja Ivanić

Zgrada je koncipirana kao integralni dvovisinski otvoreni prostor. Terasa na dva nivoa za toplih mjeseci značajno povećava radni prostor radionice.

Objekt D / Relja Ivanić

Oblikovanje kuće inspirirano je nadstrešnicom za kukuruz koja je ranije tu postojala.

Kuća D / Relja Ivanić

Ukupna površina Objekta D je 435 m2, a pogledajte kako izgleda izbliza…

I za kraj, tu je još Hostel 23, odnosno zgrada ukupne površine od 270 kvadrata u kojoj su različite sobe, različitih smještajnih mogućnosti i izgleda…

Hostel 23 / Mina Piščević

Ako vas zanimaju cijene smještaja, evo linka, a i još malo fotografija hostela…

A i još malo kompletnog imanja… Nisam brojala slike u ovom postu, ali pretpostavljam da smo debelo oborili rekord i prešli 300.