U Europskoj uniji godišnje se baca oko 88 tona hrane, odnosno 20% onog što je proizvodeno, u vrijednosti od 143 milijarda eura. Evo ideje za novi start up – novi “Uber”. Iz Danske je krenula aplikacija “Too Good To Go“. Naša DGREEN kolumnistica Anastasya Raditya Ležaić ju je testirala…

Novogodišnja odluka Dbloga je živjeti odgovornije, zdravije, sretnije, održivije – BITI GREEN. Odnosno DGREEN. Zato polako pokrećemo novu rubriku i ekipiramo se sa svih strana. Ovu rubriku stvaramo zajedno i zato sam pozvala prijateljicu Anastasyu Raditya Ležaić (inače autoricu bloga autorica bloga „Little Footsteps in the Big World“) da bude naša GREEN KOLUMNISTICA i da nam piše o ekologiji i održivosti koja je polje i njezinog profesionalnog rada, ali i način života.

Anastasya sa svojom obitelji uistinu živi GREEN. DGREEN. Anastasya trenutno živi i radi u Bruxellesu i pričat će nam o pozitivnim praksama koje svakodnevno doživljava ondje, a koje su vrlo lako primjenjive i u Hrvatskoj.

Hvala Anastasyi i svim ostalim kolumnistima, a koristimo priliku da pozovemo i vas. Pišite nam o svojim iskustvima, green savjetima, zero waste izazovima na boba@dblog.hr i učimo zajedno jedni od drugih.

PIŠE: ANASTASYA RADITYA LEŽAIĆ

Boba me pitala želim li možda redovito pisati za Dblog? Već sam i prije pisala, ali o putovanjima s djecom. No, ovaj put kolumna bi bila posve drukčija. Kako su putovanja uglavnom moj hobi, ova kolumna bi bila puno bliže prirodi mog posla: o održivosti, o zelenom životu.

Naravno, neću vam filozofirati o klimatskim promjenama, već ću birati neke laganije teme, koje su lako mogu primijeniti u svakodnevnom životu.

Pisat ću jednom mjesečno i nadam se da se zajedno možemo dovoljno informirati i motivirati da u novoj 2020. godini promijenimo neke stvari u svakodnevnom životu na nešto održivije načine.

No, prije toga, moje ime je Anastasya. Indonežanka-Hrvatica sam i živim u Belgiji zbog posla. 30+ sam, supruga, i mama dvoje djece. Kao i većina vas, živimo ubržani život, oboje radimo 8 sati dnevno (i više), dok su djeca u školi.

Navečer kad dođemo doma, zajedno radimo večeru dok se družimo. Jedemo zdravo, puno povrća i preko tjedna uglavnom takozvana „one-pot“ jela. To su razni azijski wokovi,
bogate salate, „stir-fry“ jela, minestrone i druga one-pot jela.

Unatoč svakodnevnom kuhanju i tjednom planiranju, imali smo konstantni problem: bacanje hrane.

Odlazili smo u veliku kupnju jedanput tjedno, obično subotom i tada bi kupili voće, povrće i ostale sastojke za cijeli tjedan. Ali uvijek nam se događalo da su neki komadi voća, povrća, mesa, sireva nekako zaboravljeni, da su se pokvarili i trebalo ih je bacati.

Počeli smo sve više razmišljati o tome… No, to se ne događa samo u našem kućanstvu, nego i u drugima, a da ne govorimo u restoranima, hotelima, trgovinama i supermarketima.

Saznali smo podatak da se u Europskoj uniji godišnje baca oko 88 tona hrane (što je čak 20% od onoga što je proizvedeno) u vrijednosti od 143 milijarde eura. Dok u isto vrijeme,
Eurostat kaže da si oko 36 milijuna ljudi ne može priuštiti kvalitetna jela svaki drugi dan.

Problem prehrambenog otpada ne dotiče samo etička i ekonomska pitanja, tu su i ekološki problemi, pitanja održivosti i klimatskih promjena.

Ipak prehrambeni otpad stvara oko 8% globalne emisije stakleničnih plinova.

Ali što možemo učiniti mi sami doma? Kako krenuti s malim koracima? Prije dva mjeseca, moja danska prijateljica pričala mi je o aplikaciji „Too Good To Go“.

Mi smo je također isprobali i oduševljeni smo s konceptom. To je aplikacija koja se bori protiv prehrambenog otpada.

Koncept je razvijen u Danskoj, i sada je aplikacija dostupna u više države, pa i u Belgiji.

Ona radi kao platforma koji povezuje korisnike ili kupce s prodajnim mjestima koji ima višak hrane.

Svaki radni dan, restorani, hoteli, pekarnice i supermarketi mogu pakirati svoje ostatke hrane (koje bi ionako bacili) za neku simboličnu cijenu.

Korisnici preko aplikacije mogu tražiti dostupne ponude prilagođene s lokacijom u kojoj se nalaze. To je potpuno dobra, svježa hrana koju su u restoranima prije 5 minuta prodali po punoj cijeni.

Na kraju dana, „paketi“ jela ili „paketi“ sastojaka ponuđeni su za cijenu oko €3.99, dok im je realna vrijednosti oko €15.

Zaista je win-win solucija i za prodajna mjesta, a i za kupce. 2 puta tjedno uzimamo gotova jela iz restorana preko aplikacije, a 3 do 4 puta tjedno uzimamo sastojke iz dućana i supermarketa koje bi usput pokupili nakon posla.

Na taj načina spašeno je 6 vrečica hrane koje bi inače bile bačene, a nama puno manja cijena kupovine te više kreativnosti i zabave da iskoristimo sastojke koje dobivamo iz paketa.

Aplikacija nije još dostupna za Hrvatsku, ali sigurna sam da hoće uskoro. A opet, to je samo aplikacija.

Možemo uvesti samu ideju, koncept kao takav, i provesti ga u Hrvatskoj.

Otvorimo 2020. godinu s malim promjenama, želim da u siječnju malo više razmišljamo o prehrambenom otpadu.

Pričat ćemo o drugoj temi u veljači, a za sad vam želim sretnu i green novu godinu.