Najljepši interijeri u regiji. Rezultati natječaja

Trgovina Gir u Beogradu, stan i ured u Budimpešti, kafić u Rumunjskoj, instalacija u Pragu najbolji su interijeri u regiji, prema mišljenju stručnog žirija natječaju Big See. Evo kako izgledaju i koja priča se skriva iza svakog nagrađenog rada

Da, u Ljubljani je upravo počeo mjesec dizajna i dodjeljene su nagrade Big See. No, prije fotogalerije, jedna velika čestitka hrvatskoj predstavnici – Dorja Benussi sa svojim ThinkThings dječjim namještajem ponovno osvaja nagrade. Nakon Milana i Salone Satellitea, ovo joj je već drugo međunarodno priznanje za najbolji dizajn.

Dorja je ujedno ponovno jedina hrvatska autorica s dobivenom nagradom, no i sama nominacija u ovakoj žestokoj regionalnoj konkurenciji već je veliki uspjeh. Čestitke svima i evo pobjednika u kategoriji interijeri

2TRGOVINA – GIR STORE / Beograd, Srbija

GIR Store je izložbeni prostor namještaja koji se nalazi u Novom Beogradu, otvorila ga je tvornica GIR iz Kraljeva, jedan od najvećih izvoznika namještaja od masivnog drva na području bivše Jugoslavije. Projektni zadatak je bio stvoriti prostor u kojem možete kupiti namještaj izrađen u tvornici i saznati više o procesu izrade namještaja od masivnog drveta i njegovo povezivanje s komplementarnim dizajnom drugih proizvođača.

GIR Store nije samo još jedna trgovina namještajem jer su u unutrašnjosti jednako tretirani gotovi proizvodi kao i sve ostale faze procesa u kojemu drvo postaje namještaj, što ga čini idealnim mjestom za naučiti nešto više o drvu.

Glavni izvor inspiracije bio je sama tvornica i pokretni elementi i alati kojima se svakodnevno koriste radnici u svom radu. Autori su pretočili te elemente u interijer predmetima izrađenim od masivnog hrasta i čelika, posebno dizajniranima za potrebe izložbenog prostora.

Jednostavna prostorna organizacija s neutralnom paletom boja ističe drveni namještaj. Ulazna zona s visinom od šest metara je zona iskustvene točke u kojoj posjetitelj uči o cijelom ciklusu, od šumarstva do posljednjeg drvnog derivata. Zavjese omogućavaju jednostavnu promjenu atmosfere, od zatvorenih i usredotočenih na specifične elemente do otvorene koja povezuje sve ostale elemente trgovine.

Prisutnost biljaka u svim zonama je još jedna veza s prirodom. Sjene drveća i biljaka u interijeru prenose poznatu atmosferu s kojom se lako možete povezati. Podna obloga u salonu je svijetli terrazzo s diskretnom kamenom granulacijom koja također stavlja u fokus namještaj od masivnog drveta.

U prizemlju i galeriji ovog prostora od 350 m2 povezani su glavnim skulpturalnim elementom – bijelim spiralnim stubištem. Zavjese kao ambijentalne barijere se ponavljaju kroz prizemlje i galeriju, te zasebne zone. GIR namještaj postavljen je uz Ethnicraft i Universo Positivo, dva renomirana belgijska brenda čiji se namještaj također proizvodi u tvornici u Kraljevu.

Autori: Studio Autori
Foto: Relja Ivanić