Najljepši interijeri u regiji. Rezultati natječaja

Trgovina Gir u Beogradu, stan i ured u Budimpešti, kafić u Rumunjskoj, instalacija u Pragu najbolji su interijeri u regiji, prema mišljenju stručnog žirija natječaju Big See. Evo kako izgledaju i koja priča se skriva iza svakog nagrađenog rada

Da, u Ljubljani je upravo počeo mjesec dizajna i dodjeljene su nagrade Big See. No, prije fotogalerije, jedna velika čestitka hrvatskoj predstavnici – Dorja Benussi sa svojim ThinkThings dječjim namještajem ponovno osvaja nagrade. Nakon Milana i Salone Satellitea, ovo joj je već drugo međunarodno priznanje za najbolji dizajn.

Dorja je ujedno ponovno jedina hrvatska autorica s dobivenom nagradom, no i sama nominacija u ovakoj žestokoj regionalnoj konkurenciji već je veliki uspjeh. Čestitke svima i evo pobjednika u kategoriji interijeri

3UGOSTITELJSTVO – KANE WORLD FOOD STUDIO / Bukurešt, Rumunjska

Smješten u kvartu u nastajanju, restoran želi postati orijentir za obnovu starog i istrošenog urbanog tkiva. Pristup je jednostavan i jasan, korištenjem prirodnih materijala i miješanjem s obilnim zelenilom. I arhitekt i klijent su se složili s dizajnom kao sredstvom za postizanje određene atmosfere umjesto puke funkcionalnoti i pojavnosti.

Materijali koji se koriste su sirovi, izravni i jednostavni. Betonski podovi i stupovi, glazirane keramičke pločice koloristička pozadina, ogledalo na zidovima i mjedeni detalji čine savršenu podlogu za mramor i drveni namještaj.

Različite zone sjedenja neposredna su posljedica funkcionalne sheme, tj. osjetljive ravnoteže između visokog sjedenja, striktnijeg prostora za sjedenje uz rubove i organskog, fluidnog u srednjoj zoni.

Prostor je projektiran kao urbana oaza, bujna džungla zatvorena u betonu i čelični okvir. Zelena, biljna komponenta kompletira koncept dizajna restorana koji služi jedinstvenoj, egzotičnoj, svijetskoj fuzijskoj kuhinji. Biljke stvaraju snažnu vanjsku vezu, a istodobno definiraju nekoliko privatnih, osamljenih područja.

Autor: Bogdan Ciocodeică
Foto: Andrei Mărgulescu