Trijumf Hrvatske u Milanu. Dorja Benussi naklon do poda.

Nikad toliko hrvatskih dizajnera i tvrtki nije izlagalo u Milanu. A Dorja Benussi je sa svojom dječjom stolicom i osvojila drugo mjesto na Salone Satellite u konkurenciji od 650 mladih talentiranih ljudi diljem svijeta. No, nećemo samo po ovom pamtiti ovogodišnji Milano. Evo trendova za sezonu 2018. / 2019.

Ako pitate moj Instagram feed, svijet je ovih dana čarobno mjesto. Predivni interijeri, izložbe, instalacije, ambijenti… Milano – sve je u znaku dizajna i Salonea.

No, malo ispod radara, u svom tom dizajnerskom blještavilu, gotovo nam je svima promakla potpuno nevjerojatna stvar.

Dorja Benussi / Tink Things / fotografije: Nives Milješić

Mlada hrvatska dizajnerica Dorja Benussi osvojila je drugu nagradu na Salone Satelliteu, manifestaciji koja je posvećena mladim dizajnerima iz cijelog svijeta.

Dorja Benussi / TinkThings / fotografije: Nives Milješić

Osim Dorje i njezinog TinkThingsa po prvi put u Milanu se predstavio i Market kolektiv i to s kompletnom kolekcijom naziva Slava. Marita Bonačić, Katarina Perić i Iva Hrvatin zajedno su u potpunoj tišini stvarale divnu kolekciju koju čini lampa, stolac, stolić, posuda za biljku i etažer.

Market Kolektiv / Slava

Osim njih na Satelliteu već druge godine zaredom je četvorka iz Regular Companyja. Marija, Rudjer, Tihomir i Marinko ove godine su predstavili svoju Missing collection. Stolac, stolići, lampa, asesoar… sve uvijek elegantno, fino, visoko estetizirano.

Regular Company / Missing Collection

Od hrvatskih predtavnika u Milanu je izlagalo i Simon Morasi Piperčić koji je za tvrtku Verzelloni napravio atraktivnu policu, a na štandu na Fieri dva noviteta predstavila je Prostoria.

Verzelloni

Solac Yak dizajnirao je njemački dizajnerski studio Laufer&Keichel dok je Fade, divnu voluminoznu sofu na razvlačenje dizajnirao naš Numen / for Use.

No, o čemu još priča Milano? O čemu pišu svjetski mediji… Evo, mojih favorita… Počinjemo s nečim totalno čudnim i drugačijim…

Beyond the Deep

Njujorška dizajnerica Lindsey Adelman i brend Calico Wallpaper su postavili izložbu Beyond the Deep kako bi prezentirali svoje nove proizvode: Drop sistem rasvjete od mesinganih cijevi sa staklenim kuglicama (Adelman) i Oceania tapete (Calico). Nezavisno jedni od drugih, istraživali su mogućnosti promjene teksture kemijskim putem, korozivnim djelovanjem npr. soli i amonijaka, pa je njihov zajednički nastup bio logičan i prirodan, a prezentacija efektna i atmosferična.

Lara Bohinc, britanska dizajnerica nakita, a kasnije i rasvjete, inspirirala se oblikom planeta i njihovim orbitama za svoju prvu kolekciju stolaca nazvanu Since the World is Round.

Lara Bohinc

Tri stolca, Solar, Lunar i Orbit rezultat su Larine fascinacije svemirom i njene studije sferičnih, kružnih i polikružnih formi. “Krug je početak svega, savršenstvo. Beskonačan oblik, nema početak i nema kraj. Dizajn koji nastaje iz kružnih formi nema oštrih rubova, ostaje čist i jednostavan, istovremeno strogo geometričan i ženstven.” Kolekcija osim navedena tri stolca sadrži i konzolu za šminkanje te asesoare poput vaza, svijećnjaka i kutija.

Braća Bouroullec predstavili su kolekciju Alcova za Wonderglass, razvijenu u suradnji s talijanskom majstorima staklarima.

Wonderglass

Radi se o vazama i raznim drugim predmetima od stakla, ručno izrađenim “primitivnom” tehnikom lijevanja rastopljenog stakla u drvene kalupe. Za razliku od suvremenih procesa kojima se inzistira na preciznosti i savršenim detaljima, u ovoj kolekciji su svi predmeti namjerno nesavršeni i unikatni.

Simon Legald je predstavio stolac Herit za brend Normann Copenhagen, inspiriran klasičnim danskim dizajnom 50-ih godina prošlog stoljeća. Osnovna konstrukcija je od hrasta, naslon je plastični, a sjedište plastično ili tapecirano.

Švedski brend Hem predstavio je nekoliko novih komada namještaja, svi dizajnirani na način da olakšaju dostavu, uklapajući se tako u etos brenda – kvalitetan dizajn dostupan širem krugu ljudi.

Hem

Ističe se sofa Kumo norveškog studija Anderssen & Voll, sastoji se od manjih predgotovljenih elemenata koji se sastavljaju u željenu konfiguraciju i fiksiraju inbus-ključem. Tu je i konferencijski stol Log Table Pro francuskog dizajnera Julien Renaulta, koji se unatroč dužini od tri metra također sastavlja od manjih elemenata, te stolac Kendo talijanskog studija LucidiPevere.

Britanski studio Lee Broom pokazao je novu kolekciju lampi, nazvanu Observatory, koja se sastoji od četiri različita tipa – Eclipse, Orion, Aurora and Tidal.

Lee Broom

Zajedničke karakteristike su im skulpturalne sferične forme, igranje proporcijama vertikalnih i horizontalnih elemenata te igra refrakcije i refleksije svjetla.

Japanski studio Nendo koristio je tradicionalne japanske tehnike drvenih “puzzle” vezova na spojevima elemenata, a u predstavljenoj stolici N01 su oni izdizajnirani posebno nježno, “kao da se 23 drvena dijela stolice jedva dodiruju”. Stolac je napravljen za poznati danski brend Fritz Hansen, ima osnovnu konstrukciju od punog drva a sjedište i naslon od devet tankih slojeva furnira. Za Fritz Hansen je ovo prvi potpuno drveni stolac od Jacobsenovog Grand Prix modela iz 1957.

Izraelski dizajner Erez Nevi Pana uvodi “veganizam” u dizajn i namještaj dobiva kompleksnim procesima raspadanja otpadnih materijala…

Erez Nevi Pana

Mogla bih vam nabrajati još stotine zanimljivosti i vjerojatno ponovno ne bi sve uspjeli pokriti. Obećajem još fotkica i tekstova o Milanu. A sada još malo noviteta koji su me se dojmili.