Sagrada Familia mora Barceloni platiti 36 milijuna eura jer…

…je 136 godina građena bez građevinske dozvole. I to nije prvoaprilska šala, već rezultat dvogodišnjih pregovora s gradskim vlastima.

Znam, zvuči potpuno nevjerojatno, ali ovaj naslov je potpuno istinit i iza njega nema nikakvog senzacionalizma. Naime, CNN, New York Times i BBC su pred par dana objavili da Sagrada Familia, jedna od najvećih znamenitosti Barcelone i najposjećenija turistička atrakcija u Španjolskoj, koja godišnje privuče oko 25 milijuna ljudi, mora platiti čak 36 milijuna eura gradskim vlastima zato što objekt nema valjanu građevinsku dozvolu. Prema sporazumu, Crkva će navedeni iznos uplatiti u periodu od 10 godina a taj novac će biti iskorišten za unapređenje i razvoj javnih površina i transportnog sustava u zoni u kojoj se nalazi Sagrada Familia.

Zbrka je nastala jer je arhitektu Gaudiju 1885. godine dozvolu izdao gradić Sant Marti de Provencals, na čijem je području tada bilo zemljište na kojem je započeta gradnja. Ubrzo zatim je Barcelona svojim širenjem anektirala Sant Marti te je za nastavak građenja bila potrebna dozvola Barcelone, kako tumače današnje vlasti. No nju nikada nitko nije ishodio, niti je do danas u zadnjih 100 godina itko za nju pitao.

Dodatan problem je i dobro poznata činjenica da je još i sam Gaudi tijekom gradnje konstantno mijenjao projekt i davao upute na licu mjesta te je na poslijetku današnje izvedeno stanje bitno različito od onog za kojeg je dobivena originalna dozvola iz 1885.

Više o cijeloj zavrzlami možete doznati na Info BarcelonaNY Times.