Najljepši interijeri u regiji. Rezultati natječaja

Trgovina Gir u Beogradu, stan i ured u Budimpešti, kafić u Rumunjskoj, instalacija u Pragu najbolji su interijeri u regiji, prema mišljenju stručnog žirija natječaju Big See. Evo kako izgledaju i koja priča se skriva iza svakog nagrađenog rada

Da, u Ljubljani je upravo počeo mjesec dizajna i dodjeljene su nagrade Big See. No, prije fotogalerije, jedna velika čestitka hrvatskoj predstavnici – Dorja Benussi sa svojim ThinkThings dječjim namještajem ponovno osvaja nagrade. Nakon Milana i Salone Satellitea, ovo joj je već drugo međunarodno priznanje za najbolji dizajn.

Dorja je ujedno ponovno jedina hrvatska autorica s dobivenom nagradom, no i sama nominacija u ovakoj žestokoj regionalnoj konkurenciji već je veliki uspjeh. Čestitke svima i evo pobjednika u kategoriji interijeri

4RADNI PROSTORI – SKANSKA HQ / Budimpešta, Mađarska

Tvrtka Skanska je postavila kao prioritet ugodno radno okruženje za svoje zaposlenike. Zbog filozofije tvrtke svatko ima isti pristup radnim površinama, što doslovno znači da svako jutro svaki zaposlenik može odabrati bilo koje radno mjesto, sve do onoga što je najprikladnije za radne zadatke tog dana.

Skanska je implementirala model temeljen na aktivnostima, unaprjeđujući komunikaciju, kreativnost i suradnju unutar tvrtke. Sudjelujući u timskom radu, svatko sjedi u istom prostoru, ali način na koji raspoređen namještaj osigurava da nema uznemirujućeg nadgledanja ukupnog uredskog prostora.

Poslovni partneri i ostali posjetioci ne nailaze na ploče s porukama, uputama i putokazima, već se sjećaju se kao kod kuće odmah na ulazu, gdje se nalazi otvorena čajna kuhinja.

Kako će ured biti u zgradi koju je izvorno izgradila Skanska, površine postojeće strukture ostaju vidljive a grubi betonski strop postaje elegantan dio interijera. Ne koriste se paravani i zidovi kako bi se podijelio u prostor – tome služe razni podni elementi i integriranje biljnih otoka u dizajn ureda.

Srce ureda je veliko okupljalište, tj. sala za sastanke, gdje svi zaposlenici mogu sjesti zajedno na sastancima koji se održavaju tjedno, za rasprave ili prezentacije, pa čak i za kreativne razgovore. Kada su ti prostori slobodni, oni postaju fleksibilna, netradicionalna radna područja.

Autori: LAB5 architects
Foto: Batár Zsolt