Prozračan. Moderan. Trendi. Ukratko, stan iz snova.

Da sam cura, da živim sama i da ga sada uređujem, vjerojatno bi ga ovako uredila. Zavirite u stan od 80 kvadrata u Beogradu, kojega potpisuju Autori. I ne, nije ni skup, ni luksuzan, nego jako custom made

Ovih dana Iva i Mauro kreću s adaptacijom stana u Puli. Pisat će nam dnevnik i pratit ćemo svaki korak njihove adaptacije. Baš to podsjetilo me na činjenicu da obožavam adaptacije, rekonstrukcije, transformacije… Obožavam birati novi namještaj, gledati slike lijepih stanova, funkcionalnih tlocrta.

I zato vam danas pokazujem jedan predivan stan u koji sam već dugo zaljubljena. Možda ste ga imali prilike i vidjeti jer je bio publiciran u mnogim svjetskim medijima, posve zasluženo…

Relja Ivanić

Da sam cura i da imam odriješene ruke uredila bih ga ovako nekako. Bio bi svijetao, prozračan, lepršav, girly, ali opet malo ozbiljan, malo suzdržan, okružen tankim crnim okvirom.

Relja Ivanić

Njegovi autori su beogradski arhitekti Autori. Danas trojac, donedavno četverac, ovaj je stan napravio za Katarinu i Igora, mladi par koji kreće u zajedničku životnu avanturu.

Relja Ivanić

Mladenački, optimističan, prozračan, zaista je divan, baš kao i svi radovi Autora, mladih beogradskih arhitekata koji su pravo osvježenje na regionalnoj arhitektonskoj sceni. Dvostruka nominacija za Mies Van der Rohea, nagrada Salona arhitekture, nagrada za arhitekturu Ranko Radović, 13 arhitektonskih realizacija, 6 kuća, 4 kafića, mnoštvo produkt dizajna… sve to u 9 godina rada i njihovih jedva 30+.

Relja Ivanić

S Autorima, odnosno Dijanom Novaković, Majom Trbović i Dušanom Nenadovićem uskoro se spremam napraviti veliku priču, no prije toga ipak bih vam pokazala ovaj stan koji pokazuje koliko je dobar arhitekt ključan u cijelom procesu uređenja interijera.

Relja Ivanić

– Stan se nalazi u centru Beograda, u ulici Majke Jevrosime, u zgradi iz 60-ih godina 20. stoljeća. Stan ima 80 kvadrata i u skladu sa željama investitora od njega smo napravili suvremen, otvoren, pregledan i svijetao prostor. Centralni prostor u stanu je dnevni boravak, koji zajedno s kuhinjom i blagovaonicom čini dominantan centralni prostor, oko koga se ostali sadržaji dalje razvijaju. S jedne strane to je radna soba koja je odvojena staklenom pregradom, a s druge strane je to spavaća zona sa sobom, kupaonicom i odvojenim wc-om koji svi zajedno gledaju na raskošno zelenilo u unutrašnjosti bloka – objašnjavaju Autori.

Zapravo raskošno zelenilo eksterijera, primjetno je i u interijeru i ono vrlo elegantno daje živost tom bijelom, pomalo eteričnom prostoru, jednostavnih linija, te vrlo zanimljivog poda, stropa i namještaja.

Relja Ivanić

– Na podu u cijelom stanu osim u kupaonici, je fino polirani beton, a strop je dobio specifičan izgled zahvaljujući autentičnoj takozvanoj “avramenko” konstrukciji na koju smo slučajno naišli ispod spuštenog stropa – objašnjavaju Autori.

Relja Ivanić

Umjesto da betonsku konstrukciju ponovno skrivaju, oni su je odlučili pokazati i zapravo još jednom dokazali kako moguće mane, ako se prepoznaju, mogu postati velika prednost.

Relja Ivanić

No, ovaj stan ide korak dalje, a to je potpuni custom made. Naime, gotovo sve što vidite u ovom stanu su Autori dizajnirali i to baš za ovaj projekt.

Kuhinjski blok, police, rasvjetu, klupe, kupatilski blok, ovu fascinantnu kuhinjsku policu…

Relja Ivanić

Zato je ovaj stan toliko ujednačen i fascinantan. Zato je toliko publiciran, pametan, pamtljiv…

Relja Ivanić

On nam je svima odličan pokazatelj kako za dobar stan zaistra trebaju odlični arhitekti i odličan stolar i bravar i zaista onda i za malo novaca možete napraviti čudo.

Relja Ivanić

Analizirajući malo nivo opreme, primjetit ćete da u stanu nema puno niti dizajnerskih, niti skupih stvari.

Relja Ivanić

Definitivno skuplja opcija su dva tuša ruže od jednog, skupe su i Flosove, ali vrlo ciljano postavljene lampe, jeftina nije ni rasvjeta od Vertigo birda, inače još jedne atrakcije iz regije, ovaj put Slovenci koji rade predivnu rasvjetu.

Relja Ivanić

Ostalo su vintage komadi, pažljivo odabrani, restaurirani i osvježeni. Uživajte u stanu, inspirirajte se i javite ako znate nekog dobrog bravara.

Relja Ivanić

I da, znam da će mnogi od vas, pa i moj muž, reći da nikada ne bi imali beton u spavaćoj sobi, da je kuhinja premala za pravo kuhanje, kao i kupaonica za stan od 80 kvadrata. Možda. Al meni je i dalje ovo jedan od najljepših stanova koje sam vidjela.