Novogodišnja odluka – kupnja kamina

Ima neka posebna čarolija u opuštanju uz kamin. Koje opcije sve postoje? Kamin na drva, na plin, bioetanol? Proučili samo ponudu i opcije…

Iduće godine želim dočekati zimske blagdane uz kamin, vatricu i bajkovitu atmosferu. Točno sam si vizualizirala scenu u kojoj vani pada snijeg, a ja zavaljena sjedim na kauču i umjesto u televizor gledam u kamin. Zadovoljno promatram sve što se događa oko mene – klinci se igraju s bakom i dedom, muž sjeda pokraj mene i donosi kavu i kekse. Sjedimo, smijemo i uživamo u pucketanju vatre i u pogledu na kamin.

PALAZZETI / ARDEO PLAM

Ok, odluka je pala – idem zvati Jasminku i vidjeti koje su uopće opcije i mogućnosti s obzirom da nam je dimnjak na potpuno drugom dijelu stana.

PALAZZETI / ARDEO PLAM

Naime, Jasminka Ciban je moja draga prijateljica koja zna apsolutno sve o kaminima i time se bavi preko 20 godina. Zastupnica je najjačih brendova za kamine, osobno ima jako puno stila i znam da kad ona nešto preporuči, da je to onda top.

JC BORDELET / ARDEO PLAM

– Kamine dijelimo prema izgledu i načinu grijanja. Postoje kamini s ložištima otvorenim s jedne stane (prednje), a mogu biti otvoreni i s dvije (prednja i bočna), tri strane ili čak s četiri strane, odnosno takozvani kamini – samostojeća ložišta. Najpopularniji i vizualno najatraktivniji su takozvani 3D kamini, odnosno kamini s ložištima otvorenim s tri strane. No, svi se razlikuju po načinu grijanja – kamini na drva, plin ili bioetanol – objašnjava mi Jasminka Ciban, vlasnica tvrtke Ardeo Plam.

PLANIKA / ARDEO PLAM

Poznavajući tebe i tvoj tempo, za tebe nije kamin na drva. Znam da se ne misliš na njega grijati, nego da bi ti više služio kao ukras i dekoracija. Isto tako, nekako sumnjam da ćeš provoditi nove instalacije, spajati se na dimnjak… Najbolja opcija ti je kamin na bioetanol – priča mi Jasminka.

ANTRAX / ARDEO PLAM

Zar postoji neki kamin koji se ne spaja na dimnjak?

– Naravno, to su kamini na bioetanol koji se ulije u spremnik i njegovo izgaranje ne stvara dim i mirise. Kod jeftinijih kineskih modela vatra izgleda pomalo umjetno prozirno ili plavičaste boje, dok je kod kvalitetnih proizvođača ta vatra uistinu “prava” – objasnila je Jasminka.

JC BORDELET / ARDEO PLAM

Da, ne želim da mi vatra izgleda umjetno. To je kontraefekt.

PLANIKA / ARDEO PLAM

– Naravno. Pravu boju vatre, miris i ono čarobno pucketanje drva jedino možeš dobiti s pravim kaminom. No, na sreću, kamini na bioetanol i plin su danas sve bolji, kvalitetniji i vjerniji, a neusporedivo je koliko su praktičniji od kamina na drva – kaže Jasminka.

PLANIKA / ARDEO PLAM

I zato mi savjetuješ kamin na bioetanol?

PLANIKA / ARDEO PLAM

– Da. Ne treba ti nikakva posebna instalacija osim priključka na struju. Ne moraš kopati, priključivati se na dimnjak, ne moraš svake godine raditi servis i ateste za plin. Ne moraš se zezati s drvima, pepelom, strahovati da bi se nešto moglo zapaliti. Kamin na bioetanol je posve siguran. Njega ugradiš u element koji je obložen s negorivim materijalom, poput pločica ili kamena i to je to. Možeš ga staviti čak i ispod televizora – kaže Jasminka, upućujući me na razne opcije, brendove i modele, uključujući i indoor i outdoor opcije.

PLANIKA / ARDEO PLAM

Proučvam razne modele i primjećujem da kamini na bioetanol zaista funkcioniraju kao kućanski aparati.

PLANIKA / ARDEO PLAM

Kada želiš da grije, pritisneš tipku on. Kada ga želiš ugasiti, pritisneš off. A želiš jaču vatru, pojačaš plamen, ako želiš samo diskretan ugođaj, onda ju smanjiš. Kad je spremnik prazan, uliješ bioetanol.

PLANIKA / ARDEO PLAM

A gdje se kupuje bioetanol?

– Možeš u trgovinama s kaminima, a možeš i u velikim centrima poput Bauhausa. Bolje je kupiti model s većim spremnikom jer tada si dulje autonoman i ne moraš ga stalno dolijevati. Modeli se razlikuju i po duljini plamena, a napravljeni su tako da se mogu nizati koliko god želiš. Nedavno je u Dubaiju tvrtka Planika ugradila kamin dugačak osam metara – kaže Jasminka Ciban.

PLANIKA / ARDEO PLAM

A plin?

– Plin je izvrsna varijanta za ljude koji se ne žele gnjaviti s drvima i pepelom, a istovremeno žele da je kamin i energent na koji se griju. Naime, svi kamini naravno griju, samo što kamin na bioetanol nema veliku snagu i on samo neznatno dogrijava prostor, dok kamini na plin i drva zaista mogu biti osnovno sredstvo za grijanje. Jedina mana im je što se kamini na plin svake godine moraju obavezno servisirati. No, što se tiče izgleda, on je jako uvjerljiv i može izgledati baš kao pravi kamin na drva s čak uvjerljivim keramičkim drvima, a i njegova ložišta se mogu slagati u nizove i stvarati gigantske kamine dugačke pet-šest metara i dulje – kaže vlasnica Ardeo Plama.

DRU / ARDEO PLAM

A pravi kamin na drva?

– Naravno da njega emotivno, a i estetski ništa ne može nadmašiti. Ali budimo realni ima oko njega posla… briga o drvima, čišćenje pepela, održavanje vatre… a naravno tu su i instalacije i ugradnja – kaže Jasminka.

JC BORDELET / ARDEO PLAM

Ok, definitivno sam odlučila, kamin s 3D ložištem na bioetanol za stan u Zagrebu, a samostojeći JC Bordelet kamin na drva za dream house u Istri.

ANTRAX / ARDEO PLAM

Uživajte u fotografijama kamina iz Ardeo Plama i naučimo ih napokon razlikovati:

Kamini na drva

Kamini na plin

Kamini na bioetanol