Tinino D putovanje u Čile. Tamo gdje Zemlja liči na Mars

Tinu Kovačiček možda znate. Ona je suosnivačica projekata Art Park i Okolo, novinarka i freelancerica koja radi sjajne projekte. Tina je naša D gošća koja nas vodi ovaj tjedan u Čile, a uskoro već na drugi kraj svijeta…

Uz glazbu njezine mame odrastale su generacije, a Tinu, vjerujem da, rado čitamo i posjećujemo divne evente koje radi. Tina Kovačiček, suosnivačica Art parka i Okolo, naša je D gošća koja će nam pisati o svojim D putovanjima. Za početak, Tina se prisjetila svog divnog putovanja u Čile i Boliviju, a već uskoro nam se javlja s drugog kraja svijeta i s trenutnog putovanja na Baliju…

Tina izvoli…

ALTO ATACAMA HOTEL

Piše Tina Kovačiček

Kakva će nam biti 2019.? Nemam pojma. Vjerojatno puna putovanja. No,  dok prebiremo po memoriji minule nam godine, prisjetit ću se mog osobnog sretnog trenutka s početka 2018. Sretnog trenutka koji je potrajao dva mjeseca.

TINA KOVAČIČEK

Imala sam sreću da si vremenski to mogu priuštiti jer izgleda da je vrijeme danas postalo luksuz, mnogima nedopustiv, pogotovo kada govorimo o dva mjeseca.

Moja ljetna sezona tada je već bila završila i odvela na to dugačko putovanje u Južnu Ameriku.

TINA KOVAČIČEK

Reći ću vam nešto ozbiljno o tom kontinentu – predivan je!

TINA KOVAČIČEK

U ovoj prvoj rundi, južna polutka južne Amerike bila je na redu, a jedan njezin dio posebno se urezao u fotografske albume.

TINA KOVAČIČEK

Čileanski gradić San Pedro de Atacama. Nije samo do gradića već do cijele pustinje Atacama koja podsjeća na sasvim neki drugi planet, odnosno kako kažu na Mars.

ALTO ATACAMA HOTEL

Smještena je duž čileanske obale Tihog oceana, a njezin veliki dio proteže se i kroz Ande zbog čega se već u startu kada stignete u San Pedro de Atacama nalazite na 2.407 metara nadmorske visine.

ALTO ATACAMA HOTEL

Čudesan je taj dio blizu granice s Bolivijom i Argentinom.

ALTO ATACAMA HOTEL

Za pustinju kažu da je najsuša na svijetu i da u nekim predjelima kiša nije padala 400 godina, i to u periodu između 1570. do 1971., a mnogi su vrhovi suhi i bez snijega, iako su visoki 6000 metara.

ALTO ATACAMA HOTEL

Za razliku od ostalih pustinja, ova je najhladnija, a kažu i najstarija odnosno da već 3 milijuna godina izgleda isto.

Sastav tla i izgled podsjećaju na Mars i zato NASA ovdje testira svoje uređaje prije nego što ih pošalje daleko, daleko. Da, snimljeni su i brojni filmovi jer ova prirodna scenografija naprosto zove da u njoj uživate.

ALTO ATACAMA HOTEL

Kako ne bi sve ostalo samo na pustinji, čovjek se osjeća prilično živim i dobrodošlim ovdje. San Pedro de Atacama turističko je odredište od nekih 2500 stanovnika, u podnožju vulkana Licancabur.

ALTO ATACAMA HOTEL

Preko dana glasan mali gradić podređen turizmu, i ne baš jeftin, dok se preko noći pretvara u pritajenu pustinjsku oazu gdje se samo izdaleka, iza visokih zidova čuju prigušeni glasovi.

ALTO ATACAMA HOTEL

Na samo nekoliko kilometara od centra, nalazi se hotel Alto Atacama Desert Lodge & Spa, mjesto odakle se najljepše vide zvijezde, a vjerujete mi, ova je pustinja mjesto s najbistrijim noćnim nebom koje sam ikad doživjela.

ALTO ATACAMA HOTEL

Neki od najboljih čileanskih arhitekata, produkt dizajnera i dizajnera vanjskih prostora ujedinili su se u stvaranju ovog jedinstvenog hotela koji ponosno nosi predznak eco-friendly i u skladu s prirodom.

ALTO ATACAMA HOTEL

Cijelo imanje građeno je u autentičnom stilu starih Atacama Indijanaca kojih je još malo preostalo te drevnih naroda, poput onog koje je živjelo na brdu do, u tvrđavi zvanoj Pukara de Quitor, izgrađenoj 900 godina prije Krista.

ALTO ATACAMA HOTEL

Prilikom uređenja hotela pazilo se na detalje i autentičnost, ali naravno uz dodatak svih komoditeta modernog doba.

ALTO ATACAMA HOTEL

Unatoč činjenici da je Atacama najsuša pustinja, neka jezera nastala su topljenjem ledenjaka krajem ledenog doba, tako da ovdje postoje ugodne pustinjske oaze, a jedna od njih je i hotel Alto Atacama koji pruža priliku za saunu i masažu usred pustinje.

ALTO ATACAMA HOTEL

Uz autentičnu kuhinju i fantastično čileansko vino, posebnu pažnju posvetili su uređenju vrta koji predstavlja cijelu pustinjsku floru u malom, a kroz njega znaju prošetati i ljame kao najuvjerljiviji domaćini južne Amerike.

ALTO ATACAMA HOTEL

Mnogo je ovdje razloga za odmor, rekuperaciju i povratak k sebi i zato kažu da je jedno od najljepših mjesta u Čileu. S vremenom će vam pasti na pamet da iznajmite auto i krenete istraživati pustinjske doline Atacame poput Valle de la Luna (Dolina mjeseca), gejzire ili pak modre lagune gdje vole doručkovati jata famoznih flaminga.

ALTO ATACAMA HOTEL

Da, da, sve to nalazi se ovdje, u blizini jedno drugog. A blizu je i granica s Bolivijom gdje se nalazi Nacionalni andski rezervat faune Eduardo Abaroa prema kojemu će vas preporučiti kada završite svoja istraživanja pustinjskih dolina u Atacami. Ali to je već novo poglavlje prirodnih čudesa.

ALTO ATACAMA HOTEL

Evo još fotografija Alto Atacama hotela…