Mikrocement, beton decoratif, gletani beton, microtopping? Jel to sve isto?

Dogodilo se točno ono čega sam se bojala. Radovi su se strašno usporili. Adaptacija mi ide na živce. Ali ipak otkrit ću vam neke korisne savjete koji će vam spasiti živce i mnoge potrage. Danas pričamo o dekorativnim betonima

Svi koji me poznaju pitaju me iste rečenice – “I? …kako idu radovi? Kad ćete useliti?” Uf… kako dobronamjerna rečenica može zvučati grozno ako stvari baš i ne idu onako kako ste isplanirali.

Naime, petak je. Obećala sam vam da ću vam petkom pisati o radovima u svojoj kući i o svim odabirima i odlukama koje smo taj tjedan donijeli. Nakon par tjedana pauze uzimam laptop u ruke, ispijam šalicu kave. Ufff, teška tema.

Najradije bi vam rekla – nikad u životu nemojte ništa adaptirati. Nemojte zvati majstore, ništa mijenjati, ništa počinjati raditi…

Isto tako znam da ovo iz mene progovara vrlo ljuta Boba koja je trenutno u fazi tipičnog investitora – ljuta na cijeli svijet jer se željela useliti u kuću za Božić.

Kao što možete pretpostaviti, ništa od bora u kući ove godine. No, isto tako znam da će me ljutnja proći i da ću jednog dana biti jako sretna što smo napravili kvalitetnu i vrlo detaljnu adaptaciju.

I zato se bacam na veselije teme – odabire.

Odabiri su najljepši dio adaptacije. Zaista, uživajte u svim tim mogućnostima opcija koje vam se pružaju.

Zadnje što sam vam pričala bili su odabiri parketa (link). Znala sam da želim Moparov parket u toploj whisper boji koja izvrsno paše uz sivi, bijeli, crni i bež namještaj koji će kod nas prevladavati.

S obzirom da naša kuća ima 4 etaže i 4 različite funkcionalne zone, odlučili smo se malo poigrati uzorcima, odnosno s načinima ugradnje.

U dnevnom boravku ćemo tako imati parket slagan u chevron uzorak (francuski vez), u spavaćim sobama riblju kost, a u multifunkcionalnom potkrovlju ravni basic parket.

U svim kupaonicama i wc-u ići će pločice na pod i djelomično na zidove, a u ured mikrocement.

Zašto toliko različitih vrsta podova?

Zato što ih sve obožavam i svaki od njih ima neke svoje prednosti, vrste i načine primjene kada najbolje izgleda.

Nije velika tajna da sam već godinama zaljubljena u mikrocement, odnosno beton decoratif, beton cire, microtopping, ulašteni ili gletani beton. Naime, to je sve praktički isti naziv za vrstu premaza koji izgleda kao zaglađeni beton.

Velika prednost microtoppinga nad samo zaglađenom cementnom glazurom je to što premazi poput beton decoratifa s vremenom ne pucaju, za razliku od obične cementne glazure. Naime, microtopping je sloj od svega nekoliko milimetara koji se stavlja na gotov lijevani estrih ili neku drugu ravnu podlogu (može čak i na stare keramičke pločice).

Obično se nalijeva 2 do 5 milimetara premaza kojeg majstor onda obrađuje prema dogovorenoj boji i izgledu.

Naime, kada kupujete microtopping (mikrocement) zapravo ne kupujete proizvod s točno definiranom bojom po RAL skali, a niti gotov proizvod kao primjerice keramičke pločice. Kod pločica kupujete točno određeni proizvod sa svojim kodom, bojom i strukturom. Kod mikrocementa zapravo kupujete kantice sa sivim ili bijelim prahom, odnosno “bazom”, te pigmente željene boje. Sve ostalo dogovarate s majstorom na licu mjesta – željene nijanse boje, strukturu i vrstu premaza.

Imajte na umu da je siva baza jeftinija ali mogućnosti palete boja su ograničene, dok je bijela baza nešto skuplja ali možete postići boju po želji. Uz odabranu bazu i boju, konačni izgled poda i dalje može jako varirati ovisno o strukturi mikrocementa – dodavanjem različitog agregata: kamenčića, stakla, čestice drva ili metala – kao i o načinu nanošenja na podlogu i načinu brušenja, vrsti laka te stupnju sjaja.

Dakle, vi i vaš majstor ste dizajneri vašeg poda.

Gdje se sve mogućnosti mogu vidjeti?

U showroomu Terra Sol u Ilici (link). Vlasnik Ivan Lisica – čovjek je enciklopedija o toj temi.

On i njegova ekipa se 15-ak godina bave dekorativnim gletanim betonima i znaju sve moguće razlike između različitih proizvođača, vrsti lakova, recepturama određenih premaza koji su najpogodniji za različite primjene…

Nema što nisu oblagali gletanim betonima – od podova i zidova u tušu, kupaonicama, kuhinjama, preko radnih ploha u kuhinji, stolova i umivaonika, pa sve do kompletnih kuhinja i ormarića, terasa i prostora oko bazena, velikih ureda i trgovina. S mikrocementom su oblagali zidane kuhinje od siporeksa, ivericu, OSB ploče… nema što sve nisu radili.

I vrlo dobro znaju što je od toga dobro i dugotrajno, a što treba izbjegavati.

Uglavnom, ono što je na početku važno reći da je mikrocement prirodni materijal koji se mora zaštititi lakom. Lak može biti mat, sjajan ili polusjajan, na bazi vode i otapala.

Naravno da je vodena baza ljepša i prirodnija, ali je manje izdržljiva.

Naravno da je ljepši glađi pod, nego grublji, ali se više kliže i često je postavljanje skuplje jer majstor vrlo pažljivo mora zagladiti sve neravnine.

Meni je najljepše kada je pod vrlo svijetao ili jako, jako taman, ali realno to su za čišćenje najnezahvalnije opcije.

Lakše se održavaju neutralne palete boja koje se stapaju s prašinom, bojom zemlje, kamenčićima, blatom…

Vidjet ćete što je kod mene prevladalo, razum ili osjećaji.

Za sada ću samo reći da suteren, s neposrednim izlazom u vrt, definitivno ide u mikrocement zbog lakšeg čišćenja i održavanja. I divne činjenice da nema fuga.

Na toj etaži bit će naš ured, a još uvijek razmišljamo o postavljanju podnog grijanja… O grijanju ćemo idući tjedan – preopsežna je to tema za par rečenica…

A sada evo malo inspirativnih slika prostora s Pinteresta.