Mario Miše napravio mini Hogwarts u Školskoj knjizi

Knjižara Arkadija na Trgu bana Jelačića pretvorena je u magično carstvo Harry Pottera. Zavirite…

Točno se sjećam gdje sam ga i s kim gledala. Moj mali bratić bio je zaluđen s Harry Potterom i jedva sam čekala da film dođe u Pulu te da ga vodim u kino. Bilo je predbožićno vrijeme, a staro kino sa škripavim stolicama i starinskim platnom bilo je idealno za ulazak u svijet magije. Iako sam u svojim očima bila već prevelika da mi srce zatreperi i da povjerujem u svijet čarobnjaštva, moram priznati da sam istog trena zavoljela Harryija i nakon toga pročitala većinu knjiga.

Ove godine moji su klinci u Harry Potter fazi. Kao i većina klinaca i oni nose Hogwarts majice, čarape, ruksake… Naime, povodom 20. godišnjice prvog filma ponovno je među djecom zavladala Harry Potter manija.

No, zaista je glupo nositi majice, a ne znati ništa o tom dječaku i njegovoj svijetu…

Svaki dan prije spavanja čitamo Harryija, a ovog Božića radimo i posebno čarobne slastice.

Naime, izašla je „Službena Harry Potter kuharica – Slatke i slane čarolijeˮ i moram priznati da je fantastična. Izvrstan način kako da djeca jedu buču, špinat, brokule, kelj, batat… Puno zdravih namirnica upakirano u neodoljive recepte omiljenog čarobnjaka.

No, zašto ja sve ovo pričam?

20-godišnjica i Harry Potter kuharica povod su zašto je Školska knjiga svoju centralnu knjižaru Arkadiju – pretvorila u magično carstvo Hogwartsa.

Za magično uređenje unutrašnjosti i izloga Arkadije dugi je niz godina zadužen poznati umjetnik Mario Miše, autor i idejni začetnik krila za Victoria’s Secret anđelice. Royal Opera House u Londonu, teatar Colon u Bogoti, filmovi “Pirati s Kariba” i “Igre gladi” samo su neki od mjesta i projekata na kojima je radio ovaj hvaljeni hrvatski umjetnik s adresom u Londonu.

Mario Miše s ovom temom bio je posebno inspiriran jer je i sam veliki ljubitelj malog čarobnjaka i svih knjiga J. K. Rowling, a zagrebačku knjižaru pretvorio je u čarobnjačku školu u kojoj nema bezjaka!

Poput raskošne prosinačke gozbe, knjige su pomno složene kao dekoracija na stolovima i pozivaju da ih pročitate.

Brižno i promišljeno kreirana božićna priča pripremala se dva tjedna, a uz Marija i glavnu asistenticu, u projektu je sudjelovalo i osmero studenata zagrebačke Likovne akademije.

I za kraj evo par fotkica iz „Službena Harry Potter kuharica – Slatke i slane čarolijeˮ. Vesna, hvala na daru, došla je u prave ruke.