Kako od nečeg lošeg napraviti dobro pokazao je 25-godišnji Arpit Dhupar, mladi inženjer strojarstva koji je od čađe iz zagađenog zraka napravio tintu koja je inspiracija brojnim umjetnicima

Piše: Petra Švarc

Indija je po mnogočemu jedna od najfascinantnijih zemalja na svijetu, ali istovremeno i jedna od najzagađenijih. Ponekad je zagađenost zraka u New Delhiju tolika da se
doslovno ne vidi prst pred nosom. Taj indijski megapolis jedan je od gradova s najlošijom kvalitetom zraka na svijetu.

Jedan od njegovih stanovnika je i 25-godišnji Arpit Dhupar, inženjer strojarstva koji je već kao dijete razvio bolesti dišnog sustava. Nakon što je stekao potrebna tehnička znanja i završio fakultet, odlučio je krenuti u borbu protiv zagađenja.

Prvi korak: dizelski generatori. Jer, upravo su oni jedan od najvećih zagađivača u Delhiju, kao i u brojnim drugim indijskim gradovima. Često se koriste tijekom nestanaka struje, što se u gradu od gotovo 17 milijuna stanovnika događa prilično često.

„Problem s dizelskim motorima je u tome što stvaraju jako puno dima od nesagorjelog dizela, odnosno čađu koja je vrlo štetna po ljudsko zdravlje“, rekao je Dhupar, dodavši da je to zato jer se čađa sastoji od izuzetno finih čestica koje naš nos i naša pluća ne mogu filtrirati pa odlaze izravno u krvotok.

CHAKR

Međutim, postoje uređaji koji mogu filtrirati te čestice. No, pravo je pitanje što s njima nakon filtriranja? One se često spaljuju, ali stručnjaci iz Dhuparove tvrtke imali su drugačiju ideju.

„U Indiji ima puno uličnih prodavača koji prodaju sok od šećerne trske i koriste male dizelske motore uz pomoć kojih pripremaju napitak“, rekao je Dhupar. Jednoga je dana primijetio kako je zid iza jednog od njih postao posve crn od dima njegovog motora. I tu mu je sinula ideja – zašto to ne bismo namjerno radili? Zašto ne bismo „pokupili“ smog i čađu i njime obojali zidove?

CHAKR

Zajedno s nekoliko kolega inženjera ideju je entuzijastično predstavio svojim profesorima s fakulteta. No, jedan od akademika rekao mu je kako bi to već postojalo da je moguće. Ali, to ga nije obeshrabrilo. Dečki su ipak pokušali realizirati svoju ideju i – uspjeli su!

Nakon puno uspona i padova njihov je start-up razvio uređaj koji filtrira čađu i pretvara je u tekućinu.

CHAKR

Nakon što takva otopina prođe nekoliko obrada i iz nje se uklone štetne supstance, postavlja se pitanje kakvu vrstu tinte kupac želi.

„Tada samo treba dodati pravu količinu određene vrste nečega što zovemo vezivo“, objasnio je Dhupar.

CHAKR

Za sada, njegova je tvrtka Chakr još mala i prodala je tek 50 ovakvih uređaja. Međutim, već se povezala s nekim od moćnih svjetskih korporacija, uključujući IndianOil i njemački Bosch. Za svoj su rad već osvojili i nekoliko nagrada, među kojima i UNEP Young Champions of the Earth award.

Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko bi se tinte uspjelo proizvesti za zimskih dana u Zagrebu, no to ćemo, po svemu sudeći, još pričekati.